Jump to content

Livvakt


RANGERTEDDY

Recommended Posts

Tjena alla....

 

Sitter och funderar på vad man kan syssla nu när man börjar bli äldre. Livvakt är något som jag kan tänka mig syssla med. Eftersom ni som deltar i detta forum verkar veta så offantligt mycket, eller ha polare som vet mycket. Då kanske ni kan hjälpa mig, jag undrar om ni vet följande: Hur många "företag" som finns i Sverige, hur mycket det kostar, vilken av de "skolor" som är bäst, om det finns något internationellt "diplom" liknande man får efter utb. Är detta ett yrke att satsa på, ger det bra betalt, kul intressant och utvecklande osv....

 

Hoppas att ni kan hjälpa mig, ja ja jag letar på nätet också

Link to comment
Share on other sites

Vad jag vet så är det bara Securitas, Falck och Wasa som får jobba beväpnade. Securitas sköter sin utbildning tillsammans med polisen. Kan inte tänka mig att dom andra två bolagen gör på något annat sätt. Rätta mig någon om jag har fel. Misstänker att jag kan sitta på lite gamla uppgifter.

Link to comment
Share on other sites

Det finns ett hyfsat antal företag som är auktoriserade för beväpnat personskydd i Sverige. Rekryteringen sker på olika vis, men oftast har utbildningen tidigare varit intern i samarbete med RPS.

 

För att få arbeta som livvakt i Sverige skall man ha genomgått utbildning godkänd av RPS.

 

Det har ofta varit svårt att få anställning med utbildning genomförd på egen hand. Företagen vill ofta rekrytera och utbilda själva.

 

Lönen grundas i regel på vanlig väktarlön med ett tillägg för personskydd. Kontakta Transportarbetareförbundet så har de lönetariffer och statistik.

Link to comment
Share on other sites

Jag har i olika samanhang träffat personer ifrån olika företag som håller på med personskydd. Att jämföra en person ifrån ett seriöst företag med någon som gått en kurs annonserad i Expressen går inte. Vidare verkar väldigt många söka sig till yrket (eller tro att de tillhör yrket) som rent ut sagt är väldigt konstiga. Ibland får jag känslan att personer går kurser för att kunna säga att man är utbildad "Livvakt" till kvart i fyra ragget.

 

Jag tycker vidare att om man är en seriös skola så skall man kunna få ut instruktörers referenslistor och referenser som går att kontrollera.

Link to comment
Share on other sites

Det finns tyvärr många oseriösa företag i "branschen". Jag vill rekommendera dig att söka arbete hos ovannämnda Securitas, Falck m fl kända och etablerade företag och sedan, om du har tur, få arbete som "livvakt". Jag har tagit detta urklipp från Arbetsförmedlingens hemsida www.ams.se om olika yrken:

"Som personskyddsväktare skyddar du till exempel företagsledare, offentliga personer, socialarbetare och andra hotade och utsatta personer. Du kan även kallas livvakt. Du följer din kund hela tiden och är uppmärksam på människor och händelser i närheten. Du ska också kunna vara säkerhetsförare som transporterar hotade personer. Den du skyddar måste kunna fortsätta att koncentrera sig på sitt arbete och känna sig trygg. Det är därför viktigt att du som väktare inkräktar så lite som möjligt på den hotades yrkesroll och privatliv.

Personskyddsväktare rekryteras internt. Det ställs höga krav på din personliga lämplighet. Du måste vara pålitlig, psykiskt stabil och ha hög fysisk prestationsförmåga. Du ska kunna arbeta självständigt och vara handlingskraftig. Det finns relativt få personskyddsväktare i Sverige."

Lämplig bakgrund är förvisso YO (gärna MP) och polis.....

Lönen är usel....

Link to comment
Share on other sites

Guest Skånsk_makaron

Personligen känner jag bara två fd legionärer som utbildats i Israel till livvakter, den ena åker omkring i kaukasus och skyddar västindustrimän och den andra far omkring i mellanöstern och östeuropa och skyddar mestadels israeler.

Men gott pröjsade och beväpnade är de båda, även om det osar hett imellanåt i kaukasusregionen. Och en tredje kille jobbar i sverige, åt vilket företag vet jag inte. Men han bär inte vapen, men det gör vissa objekt själva tydligen.

 

Cave canum!

Link to comment
Share on other sites

Jobbar man åt ett bolag, t.ex. Securitas, är det relativt dålig lön, tror den ligger på ca 100 kr/timmen. Om man däremot frilansar tjänar man 500-1000 kr/timmen. Vet dock inte huruvida man får göra det i Sverige.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Inser att detta är en extremt gammal tråd. Kan dock inte hålla mig ifrån att "rätta" till lite fakta. Undertecknad har jobbat 3 år som personskyddsväktare på ett av de större bevakningsföretagen:

 

1. För att få utföra/tillhanda bevakning krävs auktorisation. Sådan utfäras av länsstyrelsen i respektive län. Att tillhanda bevakningspersonal/utföra bevakning utan auktoristation är brott mot bevakningslagen och således straffbart. Finns vissa undantag, men det är en egen tråd.

 

2. Personskydd, eller bevakning av enskild för dennes skydd som det heter på fackspråk, får endast bedrivas av bevakningsföretag med särskilt tillstånd. Tillstånd medges endast om "personskyddet" utgör en begränsad del av de övriga bevakningstjänsterna.

 

3. Personskyddsväktare skall genomgå särskild prövning, anses särskilt lämpliga och genomgå av polismyndigheten föreskriven utbildning.

 

4. Personskyddsväktare vid auktoriserat bevakningsföretag får tjänstgöra beväpnade och uppträder i de flesta fall civilt. Vissa företag har även dispens för så kallad expenderbar batong.

 

5. Lönen vid bevakningsföretagen följer kollektivavtalet (transport/bevakning). De flesta p-skyddsavdelningarna har även diverse tillägg, ex tillägg för jour/schemalöshet.

 

6. Kunderna finns huvudsakligen inom näringslivet, sociala inrättningar (socialsekreterare/kontor) och myndigheter (skatte & kronofogdemyndigheter). Vissa företag kompletterar även säkerhetspolisens skydd. I sådana fall handlar det om stationär bevakning vid residens och liknande platser. Många uppdrag handlar även om skydd vid bolagsstämmor eller bevakning av skadade/hotade vittnen på sjukhus.

 

7. På senare år har även förebyggande p-skydd kommit starkt. Dvs analyser, upprättande av säkerhetsplaner, tekniskt skydd, säkerhetsrådgivning och så kallad skyddsspaning.

 

Hoppas att detta kan ge lite kött på benen och hjälp i karriärsval.

Link to comment
Share on other sites

CQB-konsult Vi är ett litet men högst specialiserat utbildningsföretag inom vapen och självskyddsutbildning. Vi motsvarar de allt högre ställda krav på kompetens och erfarenhet som ställs utifrån den ökande våldsspiral som samhället uppvisar.

Vi riktar vår verksamhet mot bevaknings- och säkerhetsbranschen samt polis och försvarsmakten.

CQB konsult är ett auktoriserat företag som erbjuder utbildningar med tonvikt på tjänstevapen samt dess taktik, juridik och mentala träning.

 

http://www.c.q.b.trainer.net/

 

Har gått en kurs hos dom och jag tycker att utb var mycket bra.

 

mvh RaVeN

Link to comment
Share on other sites

Saxat ur unt.se

 

Uppsalaföretag utbildar officerare till livvaktstjänst i Irak

 

2004-12-12 19:14

 

Av:Göran Karlsson

Det Uppsalabaserade utbildningsföretaget Dynamic Solutions har hittat en ny målgrupp. Sedan en tid tillbaka utbildas svenska officerare för att tjänstgöra som livvakter i bland annat Irak.

 

I slutet av augusti berättade UNT om företaget Dynsec AB som erbjöd livvaktsutbildning i Östervåla för drygt 30 000 kronor i veckan. Bland kursdeltagarna återfanns bland annat väktare och före detta poliser.

Sedan en tid tillbaka erbjuder även Dynamic Solutions, som ingår i samma koncern, livvaktsutbildning. Flera av kursdeltagarna uppges vara anställda i svenska försvaret som riskerar att förlora jobbet i samband med neddragningar inom försvarsmakten.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter i helgen ska Dynamic Solutions ha besökt regementen i syfte att "ragga" officerare för att utbilda dem till livvakter i oroshärdar runt om världen. En livvakt i Irak kan ha en månadslön på mellan 100 000 och 200 000 kronor.

 

Kan vara brottsligt

Det ännu oklart om företagets verksamhet kan karaktäriseras som brottsligt. En källa på justitiedepartementet säger till Dagens Nyheter att det är en bedömningsfråga som åklagare får ta ställning till. Det som skulle kunna betecknas som brottsligt är om företaget värvar människor till främmande krigstjänst.

Berndt Roslund är vd för Dynamic Solutions. Han tillbakavisar alla påståenden om värvning av svenska officerare.

- Vi åker aldrig ut på regementen och försöker värva någon till vår utbildning. Det finns inget regemente som bjuder in oss. Vi har besökt några regementen eftersom vi fått förfrågningar, oftast från en grupp officerare som vill veta vilka säkerhetsutbildningar vi kan erbjuda, säger Berndt Roslund.

Han betonar samtidigt att kursdeltagarna utbildas för civila ändamål.

 

"Civila ändamål"

- Vi håller inte på med någon brottslig verksamhet. Vi är ett utbildningsföretag som erbjuder kurser på flera olika platser i landet, bland annat i Östervåla. Vi utbildar säkerhetspersonal för civila ändamål, inte för militära operationer, säger Berndt Roslund.

Sedan september har mellan 35 och 40 personer genomgått olika typer av livvaktsutbildningar vid företaget. Under senare tid har allt fler officerare nappat på utbildningen.

- Framtiden som officer i försvaret är inte särskilt ljus. För den som känner att marken gungar under fötterna kan den här utbildningen vara ett alternativ, säger Berndt Roslund som gläds över att ha officerare på skolbänken.

- Det säger sig självt att dom har bättre förutsättningar än både du och jag att klara jobbet. Officerare har en bred utbildning som de har nytta av som livvakt.

Det är endast ett fåtal av kursdeltagarna som fått jobb som livvakt i exempelvis Irak eller Afghanistan. Arbetsmarknaden för livvakter i Sverige är inte särskilt god, däremot finns ett stort behov i exempelvis USA, inte minst på grund av de senaste årens terrorhandlingar.

 

Fotnot: Dynamic Solutions är en del av Dynsec AB, ett företag som arbetar med säkerhetstjänst och utbildning. Företaget har filialer i bland annat Ryssland och Brasilien.

 

EDIT: Glömde länken, men den är ju iof värdelös. http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=1-AV_ID=3...m=sectionlinks1

 

Helmersson :camo:

Link to comment
Share on other sites

Har igentligen ingen uppfattning gällande Dynsec då jag kan för lite om dom. Har dock läst boken "Yrke livvakt" och tycker att vissa delar i boken är bra. Gillar särskilt delen om att personskydd inte alltid behöver utföras genom att en livvakt går bredvid skyddspersonen, i synnerhet inte med solglasögon och snäcka (även om det i vissa fall/miljöer kan behövas).

 

Kan även rekommendera boken Personsäkerhet av Svante Nygren. Bra och praktisk handbok. För er som gillar analys finns ett kapitel om hotbildsbedömning som jag själv tycker är bra. Boken kan beställas genom [email protected]

Link to comment
Share on other sites

En litet varningens finger för alla bolag som påstår sig utbilda livvakter, utan att för den sakens skull förkasta deras utbildning. Kontrollera att företaget har tillstånd att bedriva utbildningen. Sådant tillstånd (auktorisation) ges utav länstyrelsen i respetive län. Tillstånd för utbildning är inte per automatik samma sak som att få bedriva personskyddsverksamhet.

 

Gå heller inte på "försäljningstricket" att man efter genomförd godkänd utbildning kommer att erbjudas jobb. Den svenska marknaden är mycket begränsad och domineras av de stora bevakningsföretagen.

 

Vill du satsa seriöst på en karriär inom livvakteri föreslår jag att du söker dig till de bevakningsbolag med personskydd. Var beredd på att få göra en hel del skit jobb innan du kan bli aktuell för p-skyddet, men tveka inte att avvisera ditt intresse.

 

Avslutningsvis... man är långt ifrån en färdig livvakt för att genomgått en grundläggande utbildning. Jag själv började känna min något så när bekväm/trygg i rollen efter ett års heltidsarbete.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...