Jump to content

jägarspecialist/gruppbefäl


Recommended Posts

tja jag undrar hur det är med uttagningen till gruppbefäl.

 

personer jag pratat med på mönstringen sa till mig att de som har gruppbefäl "på pappret" kommer att placeras som gruppbefäl men att dom kommer att bytas ut om så krävs.

 

sedan har man ju läst på forumet om folk som berättat att dom inte tog någon som helst skillnad mellan dom som var inskrivna som gruppbefäl och specialister, utan att gruppbefälen väljs ut efter GJU:n.

 

så hur är det igentligen? :blink: är tacksam för svar av dom som har varit med om det själva eller känner någon.

 

tacl på förhand ;)

Link to comment
Share on other sites

Uttagning till gruppCHEF däremot är lite annorlunda och jag tror att det är det du egentligen undrar över? Annars är det ju som Kimster säger GB, PB osv väljs av pliktverket men gruppchef, plutonchef osv, väljs av förbandet ...

Link to comment
Share on other sites

Du blir definitivt inte garanterat gruppchefspost bara för att du tas ut till GB. Tror faktiskt det är fler GB's än spec's som ska till K3 2006. Vet inte hur det kommer sig men ser faktiskt så ut.

 

Skulle vilja ha klarhet i det här ämnet nu...vad är det för skillnad på gruppbefäl och gruppchef? Vilka olika förutsättningar har man när man kommer till karlsborg och är uttagen till specilasit istället för gruppbefäl...har hört så mycket, men verkar som ingen riktigt vet...

Edited by klarre
Link to comment
Share on other sites

Du är alltså gruppbefälsuttagen. Det betyder att du har en viss profil. Inom vissa befattningar krävs det högre värden för att tjänsten kräver mer av soldaterna - då väljer man att från förbandet begära soldater som uppfyller GB kraven. Ibland blir GB uttagna stf gruppchefer och då får man oftast en ledarskapsutbildning. På K3 misstänker jag att man vill ha en "smartare" soldat på menignivå då tjänsten kräver mer av en när det gäller självständigt uppträdande osv. Man gör så på flera ställen ex. Amf1, K4. Man kallas i folkmun för "specialist".

 

KB-elever är oftast gruppchefer på K3.

 

Gruppchef är en titel - alltså chef över en grupp. Gruppbefäl en klassning - chef/nivå inom gruppen.

 

Detta var innan det nya vpl-systemet infördes.

 

Detta avhandlas i en annan tråd - som till och med är nålad om jag inte missminner mig.

 

Mvh S

Edited by EES
Link to comment
Share on other sites

Helt rätt som det står skrivet...

Men är du utagen som GB så kan du få lite "finare" tjänst när du sedan får önska tjänsten på plats. Tex kan du då bli gruppchef över en viss grupp, typ ordonanns(osäker över stavning) eller liknande "lättare" chefstjänster. Du kan dessutom hamna som sjukvårdare.

Link to comment
Share on other sites

Dock inte på K3, snackade med ett befäl på K3 idag och enligt honom avgörs vem som blir grpch under utbildningen och då spelar det ingen roll om du rycker in som GB eller som specialist ... Båda har chansen ...

Link to comment
Share on other sites

Se där, har de sänkt kraven för att kunna bli uttagen.. låter mindre bra.

 

Jag tycker istället att det verkar bättre, befälen på k3 borde ju ha lite mer koll på om man passar som gruppchef eller inte efter 3 månaders gsu, än vad en psykolog på pliktverket har efter max en timmes prat... Med tanke på att det verkar vara fler gb-uttagna än specialister så borde det inte bero på att det inte finns tillräckligt med gb och att man därför sänker kraven, det har väl istället visat sig att man få bättre gruppchefer som befälen får välja helt själva...bara min lilla tanke, kan va helt fel...

Edited by xict
Link to comment
Share on other sites

  • Super Administrators

Jag har aldrig påstått att någon psykolog på pliktverket har utsett gruppchefer.

 

Befälen valde "förr" av dem som blev blev uttagna till GB/PB/KB som de tyckte skulle bli grpch.

 

Om det nu är svårare att bli klassade till GB än specialist ser jag det som ganska logiskt att man "sänker" kraven om man ger chansen till 'specialister' också.

 

 

men specialist.. ? undra vad som menas med det egentligen.. är man specialist på nått eller ? skumt namn på en tjänst i våra förband.. låter så härmat från jänkarnas grader.

Link to comment
Share on other sites

Vem som blir gruppchef kommer naturligtvis i slutändan väljas av befäl men vad jag förstod på honom så beror det mycket på vilka de värnpliktiga har förtroende för och vill ha som grpch. Sen kanske inte befälen lyssnar blint på värnpliktigas tyckanden men det ska i alla fall vara en riktlinje.

 

Jag tycker det är bättre, pliktis samtal säger faktiskt inte vem som är bäst på att föra befäl det dem baserar befälslämpligheten på är väl vilka förtroendeposter och sådant som man haft tidigare, hur mycket ansvar man fått ta. Det behöver ju inte alls ha något att göra med hur man för befäl. Suttit med i elevrådet är ju klassikern, vad fan säger det? Nada!

 

Nja, det där med specialist är ju lite otydligt. Vad jag förstår är det "specialist" på t.ex. sambandstjänst, sjukvård eller eldledning som avses. För att ta några exempel. Notera att detta är vad jag tror, så hoppa inte på mig nu om det är fel ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Super Administrators

Med det resonemaget dömmer man ut pykologen helt. Ska vi skita helt i att låta pliktverket ens göra några bedömningar på ansvar och befälslämplighet ? Är det så ni menar ?

Link to comment
Share on other sites

Till viss mån tycker jag nog att man kan dömma ut psykologen. Jag tycker att hans/hennes huvuduppgift bör vara att solla bort dem som är direkt olämpliga för värnplikt. Fokusera mer på plittjänstförmågan och mindre på befälslämpligheten. Tror inte att man kan göra en allmän bedömning av vem som är befälslämplig på kanske 15 min samtal.

 

I första hand bör ju fokus ligga på att den som skrivs in ska klara utbildningen(Plikttjänstbarhet - stresstålighet osv). Vem som blir befäl är ju lättare att ändra om det blir fel.

Link to comment
Share on other sites

jag håpller med HOIK där måste jag säga. att bedöma hur någon tål "psykisk press i krig" efter 15 minuters samtal är ju löjligt, speciellt när dessa psykologer inte varit med i nåt krig själva.

när man pratat med polare och så tycker jag alltid att dom gett ut knasiga betyg asså. tex. så fick en kompis 9,9 i betyg vilket menas att han, enligt dom, skulle ha psyket att klara av fallskärmsjägarplutonsbefäl, vilken han absolut aldrig skulle klara av pga. många faktorer. han är knappast av speciellt bra ledarmaterial, och det har han erkännt själv.

 

jag tycker alltså att hela psykologgrejen är ren rapparkalja. det borde räckt med att helt enkelt sätta godkäns - icke godkänd. och sedan låta officerarna ta hand om resten.

Link to comment
Share on other sites

  • Super Administrators

Ja.. hehe "psykisk stress i krig" vet jag inte om någon psykolog i världen kan dömma efter kanske 15 timmars samtal.

Inte ens en GSU kan avgöra hur en person hanterar stress i krig.

 

Psykologen tilldelar som jag sa inte ut några "chefs"befattningar, däremot klassar han/hon folk som passar in i den profil en chef skulle kunna ha. Befälen i sin tur sen kan välja vilka de tycker ska bli chefer utav de personer som psykologen ansett ha potential.

 

Ni anser att psykologen klarar av att se om en person klarar av en hel värnplikt, men ni anser inte att psykologen klarar av att bedömma om någon skulle passa som ansvarstagande ?

Intressant, speciellt av det faktum att ni inte har egna erfaranheter själva först.

 

Att lyssna på andra är jättebra för att lära sig en massa saker.. men tänk på att den här metoden har använts på någon MILJON mönstrande svenskar, så var lite aktsamma med att dömma ut systemet pga av 2-3 stycken ni har pratat med.

 

Jag kan hålla med om systemet idag är inte på något sätt optimalt. Men jag tror ändå psykologens bedömning ska ha en poäng i allt, även i valet av att välja soldater som kanske skulle kunna passa som chefer under en värnplikt.

 

Värnplikten sen i sig talar om mer, om man passar som chef, vilket syns i ens betyg, men även där fallerar det ibland. Men en vpl med betyg är nog det närmaste ärliga omdömme en soldat kan få om han passat i sin roll inför ett krig. (undantaget utlandstjänstgöring)

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Pliktverket satte mig som jägargruppbefäl i första hand och jägarsoldat, specialist (k3) i andra hand. Som jag har förstått det så finns det tre bataljoner(?) och alla jägarsoldater placeras först i den ena av dem vid inryck. Efter det så delar man upp dem i underrättelsebataljonen och lbb-bataljonen (stämmer det?). Jag vill absolut hamna på LBB och inte på Underrättelse, hur stor chans är det att jag själv får välja detta?

Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

Det finns tre skvadroner Östra Nerike (Underättelse), Vadsbo (LBB), Livskvadron (Stab & tross). Störst chans har du att hamna på Vadsbo då de utbildar 5 plutoner medan Östra och Liv endast utbildar 2 plutoner var. Du kommer inte få någon chans att välja vart du vill hamna utan det är slumpmässigt har du dock körkort så är det större chans att du hamnar på Liv eller Vadsbo skvadron.

Link to comment
Share on other sites

Fattar ej varför det finns två strådar...

 

Det finns tre skvadroner Östra Nerike (Underättelse), Vadsbo (LBB), Livskvadron (Stab & tross). Störst chans har du att hamna på Vadsbo då de utbildar 5 plutoner medan Östra och Liv endast utbildar 2 plutoner var. Du kommer inte få någon chans att välja vart du vill hamna utan det är slumpmässigt har du dock körkort så är det större chans att du hamnar på Liv eller Vadsbo skvadron.

Vad snackar du om? På mönstringen får man välja vilken skvadron man hamnar i. Det är ju trots allt rätt stor skillnad på skvadronerna så varför skulle man inte?

Link to comment
Share on other sites

Det är ju inte riktigt klart det där. Enligt vissa f.d. K3-värnpliktiga väljs vilka som ska hamna var under utbildningen och inte på mönstringen ... Kanske är olika från år till år ...

Visst kan det hända att vissa flyttas över. Detta p.g.a att folk inte faller bort och ej gör utbildning, och man kan då behöva flytta vissa för att balansera. Men i stort sett så bestämms vilken skvadron man kommer till på mönstringen. Man blir iafall inskriven i en skvadron då.

 

Förstår ej varför det skulle vara olika från år till år. Personligen så tycker jag det verkar helt ologiskt, det är ju stor skillnad på stab, underättelse och luftburen bataljon. Jag skulle inte vilja hamna på stabs eller underättelse, då skulle jag helt klart hellre tänka mej andra tjänster, så jag hoppas verkligen att jag ej blir förflyttas, det skulle ändra min bild på utbildningen helt.

Edited by Jonatan
Link to comment
Share on other sites

Hehe, du är bra på att måla upp bilder innan du egentligen vet något. Du har ju ingen aning om hur det är på stab eller underättelse? Eller har du redan gjort vpl? Då kan du ju inte heller veta. Du kanske ska låta bli och dömma och se hur det blir helt enkelt.

 

Hamnar du på LBB så ska du vara där för att du är bäst på det inte för att du "ville dit".

 

/Stolt soon to be Div.Undare (Om det pliktis säger nu stämmer)

Link to comment
Share on other sites

Hehe, du är bra på att måla upp bilder innan du egentligen vet något. Du har ju ingen aning om hur det är på stab eller underättelse? Eller har du redan gjort vpl? Då kan du ju inte heller veta. Du kanske ska låta bli och dömma och se hur det blir helt enkelt.

 

Hamnar du på LBB så ska du vara där för att du är bäst på det inte för att du "ville dit".

 

/Stolt soon to be Div.Undare (Om det pliktis säger nu stämmer)

Nja,

Alla jägarbefattningar har ju samma grundkrav, så efter man uppfyllt kraven så är det ens egna önskemål. Jag vill till LBB eftersom min kusin gjorde det och har berättat mycket om det, så jag vet en hel del. Jag har inrikiktat mig på det, och tror det du säger inte stämmer alls. Dte kan hända att man förflyttas, men risken är lika liten som på andra förband.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...