Jump to content

Telefonist


Guest SoEye

Recommended Posts

Hej, ska rycka in i jannuari och undrar om nån vet vad man får göra som telefonist .. tycker att det står rätt så vagt på tex lumpen.nu..

 

Befattnings kod KO900

Utblidnings plats - LSS uppsala

Enhet/kompani - Strilutbkomp

 

sry om jag skriver lite skumt.. tack för svaren!

Link to comment
Share on other sites

Telefonist heter tjänsten, men du kommer arbeta som signalist. I en plutonsstab eller kompanistab. Du kommer få en gedigen utbildning på de sambandssystem ditt kompani använder sig av. Det kommer dock inte bara innebära att du svarar i telefon och dricker kaffe utan räcka med mycket stress och en hel del underhållstjänst eftersom det är Stab/UH pluton du tillhöra.

 

Grundläggande soldatutbildning (eller FSS som det heter numera) kommer du göra precis som alla andra. Och du kommer definitivt inte vara ensam i januari. Cirka 300 soldater rycker in på kompaniet fördelat på Stab/UH, Radiopluton, Radarpluton, Sensorpluton, Bevakningspluton och Strilsäkpluton.

 

Här kan du läsa mer om ditt blivande kompani:

 

http://www.f20.mil.se/article.php?id=13641

Edited by matte
Link to comment
Share on other sites

Om du får en utbildning som är det minsta lik min så kommer du att prata radio och knalla omkring i tassemarkerna med en kabelrulle på ryggen och bygga luftlinje :/

 

 

Du kommer att få en vanlig gsu med din pluton och sedan slängas in i signalskola där du lär dig bygga linjer, krypto, handhavande med hemliga handlingar etc.

Vi fick också mer stridsutbildning än dom andra på UH och var ute i fält rätt ofta under befattningsskedet vet inte om detta var pga befälen på signskolan eller om det är allmänt förfarande men kul var det iaf.

 

På övningarna så kommer du om du inte är ute och bygger linje eller ngt sådant att bemanna en växel och en eller fler radio, du kommer helt enkelt att vara en av dom ansvariga för plutonens kontakt med dom andra förbanden som deltar i övningarna.

 

Svårt att få tjänsten att låta sådär hejdundrande kul men jag älskade det iaf och det blev en väldigt fin sammanhållning inom tefogrupperna pga all självständighet, bara det gör det värt det

 

:blink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...