Jump to content

Tvetydig utveckling i Afghanistan


Briglt

Recommended Posts

Vad kommer hända FS 11 under 10 månader 2006 i Mazar é Sharif? Uttagningsbesked lär komma under v 48-v49 till de som fått möjligheten att komma ut i en ny mission.

 

Här kommer lite grann om vad som nyligen hänt och vad som är på gång i Afghanistan.

 

Afghanistans biståndsberoende, interna konflikter och droghandeln oroar internationella experter. Bilden av hur landet utvecklats sedan talibanregimen störtades för fyra år sedan är tvetydig.

 

Regeringen under president Hamid Karzai är relativ stabil, och detta tillsammans med de lyckosamma valen i landet förra månaden innebär att de amerikanska politikerna kan känna viss tillfredställelse.

 

Men oberoende bedömare menar att Afghanistan förblivit alltför biståndsberoende samtidigt som landet fortfarande hotas av lång rad problem - som ett förnyat uppror från talibaner, och att den inhemska ekonomin till stora delar är baserad på illegal droghandel.

 

Utbildningen av en nationell armé och poliskår ligger långt efter i tidsschemat, vilket fått till följd att stora områden på landsbygden kontrolleras av lokala krigsherrar. Dessutom har talibanerna på senare tid dödat allt fler såväl civila som amerikanska soldater.

 

Hittills i år har 86 amerikanska soldater dödats. Det kan jämföras med att 55 soldater dödades mellan den 7 oktober 2001, då USA inledde sin kampanj mot talibanregimen, och fram till utgången av 2002.

 

Enligt International Crisis Group, ICG, dödades sammanlagt fler än 1 200 människor i landet under årets första sex månader. Antalet attacker från talibanerna ökade ändå under första halvåret.

 

I slutet av maj mördades en framstående predikant, ordförande i det av regeringen bildade Islamiska lärdes råd. Några veckor tidigare hade han på ett stort möte med religiösa ledare fördömt talibanledaren mulla Omar och rörelsens mord på oskyldiga civilpersoner.

 

Vid en sorgehögtid för den dödade i en moské i Kandahar tre dagar senare utfördes en självmordsattack som dödade 19 personer, bland dem Kabuls polischef.

 

Terrordådet är, räknat i antalet dödsoffer, det värsta som utförts av talibanerna efter kriget. Det totala antalet dödsoffer i strider, bombdåd och andra attacker uppgick till cirka 1 000 under perioden februari till mitten av augusti.

 

Analytiker har påpekat att attackerna från upprorsgrupper under det senaste året blivit allt mer sofistikerade.

 

Även förra månadens val var lite av en besvikelse för dem som hoppats på ett liknande deltagande som vid presidentvalet förra året, då 70 procent av de röstberättigade deltog.

 

Denna gång deltog bara 53 procent. Omkring 2 800 kandidater ställde upp i parlamentsvalet och cirka 3 000 i valen till de 34 provinsförsamlingarna. Elva kandidater hade underkänts i juli enligt den lag som utesluter lokala milisledare eller sådana som har kontakt med väpnade grupper, och några dagar före valet uteslöts ytterligare 21 kandidater av samma skäl.

 

Troligen kvarstod dock minst lika många godkända kandidater som har nära band till väpnade grupper. Ett mindre antal tidigare ministrar och befälhavare i talibanregimen ställde upp som kandidater i de södra provinserna.

 

Valet markerade slutpunkten på den så kallade Bonn-processen; konferensen i december 2001 om landets framtid efter talibanregimen. Det genomfördes under ett stort säkerhetspådrag. Stora delar av den amerikanska styrkan och ISAF-soldaterna hade posterats ut på viktiga platser tillsammans med omkring tiotusentals afghanska poliser och militärer. Misstänkta talibaner genomförde ett antal attacker mot några av de drygt 6 000 vallokalerna, men ingen av dem tvingades hålla stängt under hela dagen. Sex personer dödades, men våldet hade ändå betydligt lägre omfattning än vad många fruktat.

 

Valdeltagandet uppskattades till cirka 50 procent av de registrerade väljarna, betydligt lägre än vid presidentvalet 2004. Bland de orsaker som gavs var att valsedlarna med det stora antalet personkandidater var alltför komplicerade, särskilt för de ej läskunniga. 249 platser stod på spel i parlamentets underhus.

 

Det officiella resultatet från valet försenades kraftigt. Den FN-stödda valkommissionen granskade cirka 2 300 klagomål, och nästan 500 av dessa gällde misstänkt fusk med valsedlar eller otillåten påverkan på de röstande.

 

Slutresultatet offentliggjordes i mitten av november, och enligt observatörer får underhuset, Wolesi Jirga, en majoritet av ledamöter som stöder president Karzai.

 

Fördelningen av ledamöter följer i stort sett de etniska gruppernas storlek. Bland de invalda finns flera tidigare befälhavare för de lokala milisgrupperna, tre tidigare ledande talibaner och flera personer som innehaft höga poster i den sovjetstödda regimen, men även en stor grupp akademiker från olika yrkesområden.

 

68 kvinnor valdes in, vilket var något mer än de 25 procent kvoterade platser i nationalförsamlingen, men i fem provinsförsamlingar i södra och östra Afghanistan var antalet kvinnliga kandidater lägre än de kvoterade platserna

 

Trots att landets BNP snabbt ökat efter att Karzais interrimregering installerades, samt att många fler - framför allt flickor - går i skolan i dag, så lever befolkningen på landsbygden fortfarande under mycket knappa förhållanden.

 

Afghanistan har förblivit ett av världens fattigaste länder och enligt en rapport från USA: s utrikesdepartement är undernäringen i Afghanistan den mest omfattande i världen.

 

Onsdagen den 5 oktober deltog ett flertal experter vid ett forum i Washington i syfte att diskutera utvecklingen. Mötet hade arrangerats av George Washington University och Centre for American Progress, CAP.

 

Enligt experterna är den ekonomiska aktivitet i landet som inte hänger samman med biståndsinsatser ofta knuten till narkotikahandeln. Förra månaden (sept 2005) sa president Karzai att just narkotikahandeln tillsammans med korruptionen - vilken ofta hänger samman med narkotikan - utgör landets största problem.

 

FN: s narkotikaorgan bedömer att handeln med opium står för närmare 60 procent av landets ekonomi.

 

I en annan rapport som amerikanska utrikesdepartementet släppte förra året varnades för att Afghanistan var på väg att förvandlas till en narkotikastat, eftersom landet står för närmare 90 procent av världens samlade opiumproduktion.

 

Vid samtalet i Washington sa analytikern Barnett Rubin, från New York University, att Afghanistans djupa ekonomiska beroende av narkotikahandeln innebär allvarliga förpliktelser för såväl USA som de internationella biståndsgivarna.

 

– Du kan inte å ena sidan föra en nationsbyggande politik, och samtidigt föra en politik som går ut på att krossa den viktigaste ekonomiska sektorn, sa han.

 

Rubin påpekade samtidigt att opiumodlingarna nu spritts till alla landets provinser, och att det ännu inte finns någon genomarbetad utvecklingsstrategi som syftar till att istället bygga upp en legal ekonomi.

 

Rubin menar att alla försök att utrota narkotikaodlingarna i detta läge inte bara skulle få till följd att befolkningen på landsbygden blir ännu fattigare, utan också leda till att klyftan mellan regeringen i Kabul och övriga landet vidgas.

 

:clap: Briglt

Edited by Briglt
Link to comment
Share on other sites

Varifrån kommer texten och siffrorna?

 

Du kan finna en del av detta i utrikespolitiska institutets beskrivning om Afghanistan, från Nyhetsbyrån IPS i Washington, Inhämtat nyhetsutlflöde senaste månaderna samt viss info gavs av C FS 11 under v 45 vid OPE i Uppsala.

 

MVH/Briglt :baskerKav:

Edited by Briglt
Link to comment
Share on other sites

Låter ganska mycket som Afghanistan direkt efter sovjet drog sig tillbaka på 80-talet, skillnaden är att nu finns det folk på plats som kan se till att saker och ting kan gå åt rätt håll. Det viktigaste just nu är att landets militär och polis tar kontroll och att folk kan livnära sig på något. Sen kan man gå vidare.

 

En tänkbar lösning är faktiskt att producera mer canabis, eller rättare sagt canabis frön och fibrer från plantorna. Går både att äta och använda på många områden inom industri. Afghanistan skulle kunna bli storproducenter.

:D

Link to comment
Share on other sites

Varifrån kommer texten och siffrorna?

 

 

Läste texten i en dagstidning idag. kommer dock inte ihåg vilken. Sorry.

 

Som ett litet inlägg så pratade jag med en Ryss, för ett år sedan, som jobbade vid gränsstyrkorna.

Han hävdade att man ökat opium baserade beslag med 30,000% !!! vid Afganska gränsen sedan Talibanernas fall.. Hur hög sanningshalt som påståendet innehåller låter jag vara därhän.

 

Talibanerna hadde faktiskt dödsstraff på opium hantering..

 

Låter ganska mycket som Afghanistan direkt efter sovjet drog sig tillbaka på 80-talet, skillnaden är att nu finns det folk på plats som kan se till att saker och ting kan gå åt rätt håll. Det viktigaste just nu är att landets militär och polis tar kontroll och att folk kan livnära sig på något. Sen kan man gå vidare.

 

En tänkbar lösning är faktiskt att producera mer canabis, eller rättare sagt canabis frön och fibrer från plantorna. Går både att äta och använda på många områden inom industri. Afghanistan skulle kunna bli storproducenter.

:lol:

 

Som de flesta bönder i utvecklingsländer behöver man en sk "cash crop" dvs en avkastning som kan säljas för pengar. Dessa pengar är ofta den enda penning inkomsten hushållet har. Nu är det inte så enkelt att byta ut denna, cash crop gröda, för då för hushållen ingen inkomst i form av pengar. Talibanerna hadde faktiskt vissa framgångar här.

 

Sida har sysslat med sådant här men än så länge har man misslyckats... Att det nu skulle bli bättre är tyvärr inte lätt att framhålla med praktiska, vetenskapliga, beprövade eller historiska belägg som argument. Säga vad man vill om Talibanerna men hittils är det de som lyckats bäst.

 

Svenskar köper hellre Hasch än gulligt papper av hampafiber allså odlar den Afganska bonden detta för att kunna köpa skor till sina barn...

 

Betänk att vi köper olaglig sprit, bränner hemma och smugglar bara för att det är lite billigare..

Den afganske bonden odlar opium för att överleva...

Edited by Stella-Polaris
Link to comment
Share on other sites

Intressant, om nu opium odling är enda sättet för folk att överleva i afghanistan.

 

Betyder det att bönder dog som fluger under talibanerna när man inte kunde odla opium? ;)

Eller hur gjorde man då? låter ju intressant.

Link to comment
Share on other sites

Intressant, om nu opium odling är enda sättet för folk att överleva i afghanistan.

 

Betyder det att bönder dog som fluger under talibanerna när man inte kunde odla opium? ;)

Eller hur gjorde man då? låter ju intressant.

 

Talibanerna lyckades införa andra grödor som cash crop. Må vara att man använder piska och morot (lite mindre pengar än vid opium odling men undvek att bli nackad)

 

Du måste även ta hänsyn till hur det gick till före talibanerna och idag. Bonden är ofta tvungen att odla opium för att betala skulder, hemgifter eller för att den lokale krigsherren säger så. Han levder alltså under piskan idag också

Link to comment
Share on other sites

Talibanernas inställning till opium- och cannabisodling var rätt ryckig. Cannabisproduktionen bekämpades intensivt, opiumhanteringen gynnades emellanåt, så länge talibanerna fick andel. Dealen var att cannabisen är ett lokalt rätt ofta avnjutet berusningsmedel, medan opiet gick på export. Så länge opiumproduktionen gick på export till korsfarare och judar var det rätt okej. Och även Norra alliansen odlade opium rätt frenetiskt: knarkhandel har länge varit ett rätt poppis sätt att finansiera motståndsrörelser. Se bara på Sydamerika.

 

Post-talibansituationen i Afghanistan har ett stort systemfel: man försöker skapa en enhetsstat på en plats där det egentligen aldrig funnits enhet. Afghanistan är etniskt och geografiskt spretigt. Gränserna godtyckligt dragna tvärs igenom folkgrupper. Staten Afghanistan är helt enkelt det territorium som britterna och ryssarna inte lyckades kolonisera under 1800-talet. Eller 1900-talet. Staten är nästan förutbestämd att vara en förbundsstat. Bundesrepublik Afghanistan, typ. En federation.

 

Annars är det enorma skillnader på nu och då. Nu är det ett par år sen jag var där, men jag var rätt tagen av de förändringar som skett sen talibanernas dagar, då jag var där första gången. Bara det faktum att man (för två år sen i varje fall) sällan såg folk med vapen. 2001 var en AK-47 en självklar del av manskostymen.

 

Bidragsberoendet är det stora problemet, och att lite för lite görs av infrastruktursatsningar. Sovjet, som ju i och för sig var ute efter att kolonisera landet, satsade enorma pengar på att bygga bostadsområden, fabriker, vägar, kraftverk, bevattningssystem. Dessutom bjöds hundratusentals afghaner in till Ryssland för utbildning: massvis av jurister, läkare, tekniker och militärer utbildades på ryska universitet. Naturligtvis gjordes detta för att skapa en sovjetlojal elit, men en läkare är ändå en läkare, och de allra flesta av de utbildade sket fullständigt i ryssarnas förväntningar. Jag är inte säker på att så ohyggligt många afghaner i dag, bjuds in till EU eller USA för utbildning.

 

Hur pass mycket fel som ändå är på läget, så är 30 år av krig äntligen över. Det har faktiskt varit ganska fred i nästan fyra år.

Link to comment
Share on other sites

Talibanernas inställning till opium- och cannabisodling var rätt ryckig. Cannabisproduktionen bekämpades intensivt, opiumhanteringen gynnades emellanåt, så länge talibanerna fick andel. Dealen var att cannabisen är ett lokalt rätt ofta avnjutet berusningsmedel, medan opiet gick på export. Så länge opiumproduktionen gick på export till korsfarare och judar var det rätt okej. Och även Norra alliansen odlade opium rätt frenetiskt: knarkhandel har länge varit ett rätt poppis sätt att finansiera motståndsrörelser. Se bara på Sydamerika.

 

 

Bidragsberoendet är det stora problemet, och att lite för lite görs av infrastruktursatsningar. Sovjet, som ju i och för sig var ute efter att kolonisera landet, satsade enorma pengar på att bygga bostadsområden, fabriker, vägar, kraftverk, bevattningssystem. Dessutom bjöds hundratusentals afghaner in till Ryssland för utbildning: massvis av jurister, läkare, tekniker och militärer utbildades på ryska universitet. Naturligtvis gjordes detta för att skapa en sovjetlojal elit, men en läkare är ändå en läkare, och de allra flesta av de utbildade sket fullständigt i ryssarnas förväntningar. Jag är inte säker på att så ohyggligt många afghaner i dag, bjuds in till EU eller USA för utbildning.

 

Just det här med Opium och Talibaner är lite konstigt.. Har hört det tidigare att talibanerna jobbade med opium. Men jag har alldrig fått reda på en källa som beskriver detta efter deras maktövertagande. Att de kan ha gjort så under striderna tror jag är i alldra högsta grad sannolikt men efter maktövertagandet tveksamt..

 

Den Norra Alliansen har alltid byggt på Opium och enbart opium som inkomstkälla. Detta + stöd från fd Sovjetunionen och Ryssland gjorde att de kunde hålla Talibanerna stången. Norra Alliansen är de gamla opium baronerna..

 

Att narkotika är ett sätt att finansiera motstånds rörelser på är riktigt. Man kan även vrida på det och säga att områden där narkotikan bekämpas skapas motståndsrörelser (Karen, indianer i Syd Amerika och till viss del även Hmong)

 

När man besprutade coca odlingar i Syd Amerika höll det på att bli revolution då bönderna förlorade sin cash crop och blev utan inkomster. Motståndet hårdnade märkbart.

 

Den del av Karen folket som odlade opium, när Thailändska arme inledde sin offensiv, för att driva över Opium Generalen och hans 50,000 man till Burma, blev ställda utan inkomster. Thailändska staten löste detta med stöd när man insåg att Karen var beredda att ta till vapen. Men på den Burmesiska sidan ledde det till krig och än idag strider väl Karen där. Hmong folket var till viss del inblandade i striderna men deras olägligt belägna odlingar ledde till att de till största delen fick vara ifred... Men alla vet att man inte leker med Hmong när det gäller deras cash crop.

 

Hmong har dessutom något överraskande ett av världens mest effektiva odlings system. Systemet Opium-Majs-Gris ger en avkastning som får en Holländsk bonde att bli grön av avundsjuka.. Men nu möter Hmong sin värsta fiende -Miljörörelsen. Hmong är nämligen svedjebrännare som lever i urskog...

Link to comment
Share on other sites

Jorå, talibanernas period bör kallas ändamålet-helgar-medeltiden. De förbjöd i och för sig opiumodling 2000 i samband med att trycket mot dem ökade, men hade ju ändå inte så himlans många andra möjliga exportinkomster. Huvuddelen av opiumexporten gick över Pakistan - talibanernas gynnare. Norra Alliansens export gick över Tadzjikistan, via ryska gränsvakter. Men när man talar om hur opiumodlingen ökat sedan talibanernas fall, bör man nog även komma ihåg att talibanernas tid vid makten sammanfaller med en fullständigt förödande torkperiod (en liten hint från Gud, eller?). ALLA slags kulturväxter har ökat sen torkan/kriget/talibanerna tog slut.

Link to comment
Share on other sites

Jorå, talibanernas period bör kallas ändamålet-helgar-medeltiden. De förbjöd i och för sig opiumodling 2000 i samband med att trycket mot dem ökade, men hade ju ändå inte så himlans många andra möjliga exportinkomster. Huvuddelen av opiumexporten gick över Pakistan - talibanernas gynnare. Norra Alliansens export gick över Tadzjikistan, via ryska gränsvakter. Men när man talar om hur opiumodlingen ökat sedan talibanernas fall, bör man nog även komma ihåg att talibanernas tid vid makten sammanfaller med en fullständigt förödande torkperiod (en liten hint från Gud, eller?). ALLA slags kulturväxter har ökat sen torkan/kriget/talibanerna tog slut.

 

 

Vet du något om hur det ser ut idag med opium odlingen? Kan man särskilja några speciella områden i landet där odlingen ökat markant? Vore intressant att se vad som händer i de områden Talibanerna gjort comeback i. De torde ju vara i stort behov av medel.

Link to comment
Share on other sites

Mycket intressant information Detsl. Det behövs lite nya ideer i Afghanistan, problemen kommer ju vara den samma vem som än styr landet. Säkerställer man landets ekonomi och någorlunda balancerat välstånd skulle den nog fungera.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Det tar lång tid för en nation att bli en demokrati, speciellt en som aldrig har haft det styresättet tidigare. sedan är afganistan sedan länge ett land som styrts på lokal nivå dels pga krig men även pga traditioner.

Isaf måste vara kvar tills att landets instutioner byggds upp och börjar att fungera, "ingen säkert utan utveckling, ingen utveckling utan säkerhet". Afganistan regering måste få ett fast grepp om provinserna runt om i landet för att sprida sin politik, som det är nu så finns det en guvenör men han är en marionett i de flesta fall pga att det fortfarande finns starkare krafter ute i landet i.e krigsherrar eller opiumbaroner. Samtidigt kan man inte bara slå bort en industri som står för en tredjedel av afganistans ekonomi utan att det först finns ett kompliment för bortfallet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...