Jump to content

Nationella Insatsstyrkan


HoneyFresh

Recommended Posts

Ett tips är ju att kolla med polisen och på polisens hemsida.

 

Jag är intresserad av specialistutbildningar och vill gå vidare inom polisen, hur gör jag då?

Vi rekryterar till grundutbildningen. De allra flesta som antas till polisutbildningen arbetar efter genomförd utbildning den första tiden inom närpolisverksamhet och/eller utryckning. Polismyndigheterna har sina största behov inom just de verksamheterna. Det är efter genomförd grundutbildning upp till var och en att söka sig vidare inom polisen. Vidareutbildning sker på Polishögskolan samt lokalt på Polismyndigheterna samt vid specialistenheter. Gäller dina frågor hur du efter avslutad grundutbildning söker till piketen, rytteriet, Nationella insatsstyrkan m.fl. verksamheter går det bra att ta en kontakt med berörd verksamhet/enhet.

 

Nationella insatsstyrkan

Den nationella insatsstyrkans uppgift är att lösa problem vid exceptionella situationer: gisslantagning, terroristattacker med mera. För att få tjänstgöra i Nationella insatsstyrkan så ska polisen ha minst fem års polistjänst. Dessutom gäller extra krav på fysik och psyke. För att få full kompetens så behövs en ytterligare påbyggnad på polisutbildningen med två år.

Link to comment
Share on other sites

mm.. tycks vara hårda krav.

 

Men frågan är den om man kan kringgå systemet på något sätt.

Det jag menar är att man i förväg får veta att man har någon möjlighet och att man inte läser till polis för att får reda på att man inte alls passade som Insatsstyrkan...

Link to comment
Share on other sites

Guest KJ/Span

ett tips är ju att hitta filmen om NI. som Efterlyst har gjort på nätet.

Kraven som ställs finns på polisens hemsida, men själva proven är inte officiella...

Link to comment
Share on other sites

En bra kommentar som jag hörde av en vän som jobbar som polis

 

"Om du ens undrar om du klarar proven till NI eller inte så gör du det med största sannolikhet inte"

 

Edit: stavning var det ja...

Link to comment
Share on other sites

Är lite nyfiken... Vilken typ av uppgifter skulle man lösa i NI utan att vara polis? De sysslar med hyfsat polisiära uppgifter såsom husrannsakan, våldsanvändning och liknande saker som (nästan) bara poliser får utföra. Det finns visserligen förhandlare, men jag tvivlar på att det är deras jobb man är ute efter när man siktar på att vara med i NI. Så även med administration, personalfrågor, förrådspersonal och annat som jag inte ens vet om de har i organisationen.

Link to comment
Share on other sites

Har för mig att NI "roterar" mellan vanlig polistjänst och just NI. Dvs en vecka "vanlig tjänst" och en vecka i NI. Om så är fallet kan det nog bli ganska svårt att söka in om man inte vill arbeta som "vanlig" polis också.

 

Sen förstår jag inte hur man kan vara intresserad av NI och inte av att bli polis? Låter motsägelsefullt.

 

Tipset är väl att söka och sedan gå igenom utagningarna till polis där det råder en enorm konkurrens. Kan garantera att om man ej har ett seriöst intresse av att bli polis så blir man utsållad ganska snabbt. Skulle man sedan komma in så kan väl piketen vara ett bra första steg för att sedan försöka med NI.

Link to comment
Share on other sites

Det stämmer att tjänsten numera är på heltid. Huruvida det är mycket tryck i sökandet nuförtiden vet jag faktiskt inte - men uttrycket "om man är tveksam huruvida man klarar proven är man knappast aktuell" stämmer rätt bra. "Förr i världen" har det varit något hundratal sökande per omgång.

 

Varken de fysiska eller psykiska minimikraven är egentligen särskilt tuffa egentligen. Det är kombinationen och bredden i kravspecifikationen, med tonvikt på de psykiska kraven (framför allt psykisk uthållighet och "rätt" sorts självförtroende) som är svår att hitta.

 

Varje intagning brukar man ta in alla man hittar som klarar testerna och "känns rätt". Vilket brukar vara mellan noll och en handfull - och aldrig tillräckligt många för att fylla vakanserna i styrkan...

 

Vad gäller övriga "icke-polisiära" tjänster finns det naturligtvis, men den enda jag kan tänka mig skulle intressera herrarna och damerna på denna sida tillsattes härförleden. Det gällde "vapentekniker", och om man tycker om att mickla med intressanta pickadoller är det förstås ett av de mer intressanta bössrätarjobb man kan ha här i lilla Svedala...

Link to comment
Share on other sites

Utformingen av tester och exakt vad man gör och blir utsatt för avslöjas naturligtvis inte.

För att veta allt så måste man söka o pröva.... och klara det.

Vissa delprov är dock öppna och avslöjas i för väg. Nedanstående info är således inte hemlig.

 

På senaste uttagningen så sökte ca 75st poliser.

 

Efter inledande styrke tester (bla. minst 5 st chins med 22.5kg extra vikt) samt konditionstester så gick ett antal vidare till intevju av befäl/psykolog.

 

Inför "hell week" där man prövas utförligt ;) med minimalt med sömn och mat så togs det ut ca 25 st varav färre än 10 st klarade testerna.

 

Källa: Känner flera som genomfört testerna (och klarat det!)

 

//69:an

Link to comment
Share on other sites

Som min ärade chef för länsordningspolisen svarade när en kollega frågade om han hade några tips inför "hellweek", (som är mer än en vecka...):

 

-"Han har väl en överkäke och en underkäke? Då kan han ju bita ihop!"

 

Till saken hör att c LOP har jobbat länge på NI och tydligen varit med och utvecklat enheten. Nu jobbar han alltså som chef i Halland. :blink:

Link to comment
Share on other sites

De grundläggande fystesterna är inga hemligheter, de brukar presenteras på polisens intranät inför varje test omgång.

 

De finns i någon gammal tråd jag startade för nått halvår/år sedan här på Soldf. Det mest fascinerande var hur många här som sade att "det där klarar minsann jag utan problem..." om fystesterna.

 

Steg ett för att komma in på NI är dock att bli polis, efter det kan man börja fundera på tjänsten.

Link to comment
Share on other sites

De grundläggande fystesterna är inga hemligheter, de brukar presenteras på polisens intranät inför varje test omgång.

 

De finns i någon gammal tråd jag startade för nått halvår/år sedan här på Soldf. Det mest fascinerande var hur många här som sade att "det där klarar minsann jag utan problem..." om fystesterna.

 

Steg ett för att komma in på NI är dock att bli polis, efter det kan man börja fundera på tjänsten.

 

Vet att även jag och även den gode 69.an var och rotade i din tråd frippe och precis som du skriver så tåls väl att påpeka en liten viktig detalj ännu en gång...

 

Kraven, som är grundkrav, skall kunna genomföras närhelst det önskas. M.a.o. inte bara i gympasal med lätta kläder när man är torr, varm, mätt och nysketen.

 

GMY

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Snillen spekulerar alltså... Man måste givetvis vara polis och testerna är inte något direkt lätt... Man måste ha utmärkt fysik och vara extremt stark psykiskt då det förekommer obehagliga situationer av alla dess slag. Du är bosatt i Stockholm och jobbar med vanligt polisarbete tills de blir larm och man behöver inte vara piket då piketen näst intill hatar NI (mindre ballar förstår ni). Fars har jobbat där sen 4 år tillbaka så jag har koll!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Man måste givetvis vara polis och testerna är inte något direkt lätt... Man måste ha utmärkt fysik och vara extremt stark psykiskt då det förekommer obehagliga situationer av alla dess slag. Du är bosatt i Stockholm och jobbar med vanligt polisarbete tills de blir larm och man behöver inte vara piket då piketen näst intill hatar NI (mindre ballar förstår ni). Fars har jobbat där sen 4 år tillbaka så jag har koll!

 

Nej du behöver inte bo i Sthlm. Du får bo vart du vill i landet, MEN under de veckor du har beredskap måste du kunna inställa dig inom en viss tid. Den tidsgränsen gör att det är lämpligt att bo i Sthlm.

 

Dom som bor så att tidsgränsen blir svår att klara av har ofta ett tillfälligt boende i Sthlm de veckor de har beredskap.

 

NI jobbar inte med "vanlig polisarbete" i väntan på larm. Så var det när NI var nytt (och hette då ONI) det ändrades för ca 10-15 år sedan till NI och att det blev en heltidstjänst.

 

I början, för ca 20 år sedan, var det lite groll mellan piketen och NI. Det är totalt glömt och borta sedan något decennie. Båda enheterna har hittat sina roller och båda vet att det inte finns någon risk att de kommer att försvinna till förmån för den andra enheten.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...