Jump to content

Försvarskostnaden sjunker


Recommended Posts

Såg artikeln i Svenska Dagbladet tyckte att den kunde vara brännbar i detta forum.

 

Försvarskostnaden sjunker

För första gången på många år sänks nästa år försvarsutgifterna också i absoluta tal. Nu börjar besparingarna av de dramatiska nedskärningarna de senaste åren slå igenom också i budgeten, visar budgetpropositionen.

Att det tagit flera år att få ned kostnaderna beror på att det är dyrt att lägga ned förband, göra sig av med personal och förstöra materiel för tiotals miljarder kronor.

 

Utgifterna för totalförsvaret anslås nästa år till 43,5 miljarder kronor. Årets anslag var 44,7 miljarder. Minskningen beror främst på den sedan flera år tillbaka planerade neddragningen av försvarets volym. Men en halv miljard extra har nästa år tagits ifrån försvaret av regeringen genom administrativa åtgärder, anser försvaret. Det innebär omdisponeringar av främst materialinköpen.

Målet för försvarsminskningarna fram till nästa försvarsbeslut 2004 är enligt försvaret att komma ned till en ram på 38,5 miljarder kronor, räknat i 2002 års penningnivå.

 

Det är svårt att jämföra försvarets siffror på grund av penningvärdets förändring. Budgetpropositionen, försvarsdepartementet och försvaret har alla olika siffror. Men 2003 blir det alltså en riktig minskning av försvarsutgifterna oavsett hur man räknar.

 

Muskövarvet ska drivas vidare av försvaret tills man hittat en civil köpare som vill fortsätta verksamheten. Det har inte gått ännu, vilket gör att Muskövarvet kan fortsätta.

En ny omorganisation genomförs inom försvarsledningen. Det innebär bland annat att den Operativa insatsledning som tillkom för bara ett par år sedan som en självständig enhet nu hamnar under högkvarteret.

Link to comment
Share on other sites

Man vet helt enkelt inte om man ska bli förbannad eller om man ska gråta. Man önskar nästan att något riktigt jävligt hände så politikerna och människor i allmänhet fick upp ögonen för hur svagt Sveriges försvar har blivit.

 

 

Hälsningar, en frustrerad Foxtrot Lima :(

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...