Jump to content

Moskva


marcuzt

Recommended Posts

Har ordentliga planer på en resa till Moskva i september och undrar nu ifall någon här har tips på saker att se och ställen att äta på osv. både möpiga och icke-möpiga sådana uppskattas :bash:

 

Kan ju annars alltid beundra vackra KGB byggnader... :baskerFN:

Link to comment
Share on other sites

Beror ju på vad du gillar för saker. Mitt tips är underground exploring, dvs. att ta dig ner i tunelsystemet under moskva, extremt intressant! OBSERVERA! Tag reda på eventuella lagar och regler, plus att allt du gör sker på egen risk! Ska själv till Ryssland i augusti, så du får rapportera om du hittade något roligt.

 

Trevlig resa!

Link to comment
Share on other sites

Vill bara fråga om nån här har lite mer koll än jag på VISUM till Ryssland.

 

Jag vet på ett ungefär hur det är till Vitryssland där jag tillbringat två somrar.

Jag sökt i våras och fick då VISUM till Ryssland utan att uppvisa en försäkring som gäller där, men nu när jag skickade in samma papper så vill dom se en försäkring. Vad för försäkring då?

 

De svarade inte när jag ringde idag, men dom hade iaf en söt telefonsvarar :/

 

Nån som vet nått om denna försäkring?

Link to comment
Share on other sites

Den sidan känner jag till. Men informationen där är att man ska ha en "valid medical insurance".

Dom tror väl jag åker dit för att utnyttja deras sjukvård...

 

Min fråga var om nån här visste vad som gäller som "valid medical insurance".

Dom svarar inte på något av numrerna på ww.ryssland.se...

Link to comment
Share on other sites

Kontakta ditt försäkringsbolag och be dem skicka ett intyg på vad som täcks av din hemförsäkring. Eller be din arbetsgivare om ett slikt dokument ifall du reser i tjänsten. Det handlar alltså om att ta reda på vem som betalar sjukvårdskostnaderna i händelse av olycka. Ryska staten gör det INTE.

Link to comment
Share on other sites

Ta även med en kopia av det intyget när du reser. Jag har råkat ut för någon anal tjänsteman som krävt att få se detta dokument innan de släppte en genom kontrollen. Om du ska stanna mer än 3 dagar brukar man behöva ett intyg också. Det beror lite på hur du ordnat boende och var du ska stanna i Ryssland. Jag fick polisen på mig trots att jag hade ett visum för ett år sist jag var där just därför att den lokala regeringen ville ha pengar och utfärda ett tillstånd att vistas i mer än tre dagar.

 

I Moskva verkar de inte bry sig så mycket men om du reser utanför Moskva kan det vara värt att kolla. I vissa fall kan man få betala ”böter” på några hundra dollar i någons ficka… när man lämnar landet.

 

Tipps:

US dollar är alltid bra att ha med ifall man råkar i trubbel.

Link to comment
Share on other sites

Så här funkar det: visumet ger dig rätt att befinna dig i Ryssland. Men många lokala och regionala myndigheter kräver att du registrerar dig. Bor man på hotell är det normalt inga problem: då tar hotellet hand om registreringen. Bor man privat måste man själv ta hand om den här hanteringen och uppsöka en myndighet som heter OVIR - visum- och registreringsmyndigheten.

 

Det talades ovan om att det här inte är nåt större problem i Moskva, men jag vill nog påstå att det är just i Moskva det här är ett problem. Moskva har mycket hårda regler för besökare. I praktiken är det frågan om raslagar för att se till att kaukasier, vietnameser och centralasiater hålls från gatorna. De flesta svenska besökare är ljushåriga och brukar inte väcka polisens trakasseringshunger.

 

Bor man på hotell i Moskva får man alltid ett kort. Stoppas man av polisen är det kortet man bör visa upp, och inte passet (de fattar normalt ändå inte vad det står i ett utländskt pass). Polisen kommer att titta på kortet och tumma besviken på batongerna. Sen gör de en sur honnör och går. De gör alltid honnör, de ryska poliserna, innan de spöar skiten ur folk.

 

Nu är såna här grejer inte SÅ himla vanliga. Polisen stoppar folk som de tycker ser skräpiga ut, i synnerhet sent sent på kvällarna om man är ute och raglar efter en klubbrunda. Har man "sydländskt" utseende kan jag också garantera att man blir stoppad. Och inte sällan förd till polisstationen för att ens identitet ska fastställas. Höj ALDRIG rösten mot en rysk polis. ALDRIG. Han må vara hur idiotisk som helst. Uppträd som en naiv utlänning. Ta inte initiativ till mutor. Bjussa möjligen på cigg och be polisen om hjälp med att lösa problemet.

 

Visumet är en sak för gränsvakterna. De skiter fullständigt i huruvida du registrerat dig som besökare i Moskva. Du får alltså inga problem med utresan om du undlåtit att registrera dig. Polisen skiter å andra sidan i visumet: även om du har ett multivisum giltigt till domedags otta vill de se din registrering.

Link to comment
Share on other sites

okej, tack för informationen. Har inte haft några "ras" problem med några vitryssar än. Men det kan bero på att de som jag hört nått om tror jag är vitryss...

 

Där får man för att man har lite mörkt hår och "grovt" ansikte...

 

Ska ringa försäkringsbolaget idag och kolla upp.

Link to comment
Share on other sites

Min erfarenhet av underlåtelse att registrera sig är en helt annan än Detsl. Första gången jag var där så var visumet ett A4 papper man hade i backfickan. För att göra det extra intresant hade vi inga pass med oss på stan utan bara kopior (ficktjuvsrisken ni vet). Några kort fick vi aldrig. Varje jäkla gågn vi blev stopapde (i snitt 2gg/dag) så blev det problem. Andra gången så var det samma problem, ingen orkade registrera sig och vi fick problem på stan. Våra papper var ju mycket riktigt inte giltiga. Nu var det ett apr år sedan jag var där, men jag vet folk som åkt in för att de underlåtit att registrera sig vid ankomst till Moskva.

 

I övrigt så håller jag med Detsl.

 

 

Fråga:

Är det inte inrikestrupperna som står för upprätthållandet av lag inom statens gränser, tror inte de har polis i den bemärkelsen vi har, separerat från försvaret?

 

Sevärdheter: Tunnelbananen, univeristet (den största av de 7 stalinskraporna), VDNH (den där temaparken med småpalats), Kreml (skattkamaren),Lenin (även om han numera är 75% epoxy), sgerparken (framförallt musséet), Gamla Arbat.

 

Anekdot: varje dag mellan 12-13 var röda torget avstängt pga militärparad. Dock hade det inte förkommit någon verklig parad där på flera år, men av gammal vana så stängdes det av. Leninmausoleet är ju placerat mitt på och för att komma dit är man tvungen att gå över torget. Leninmausoleet hade inte alltid sådär väldigt generösa öppettider utan var ibland bar aöppet mellan 12-13. Tyvärr var det ju samtidigt med att torget var stängt vilket fick som följd att man inte kunde besöka det den dagen. hahaha. Roliga de där grabbarna som styr.

 

/martinator

Link to comment
Share on other sites

Skulle få försäkringspapper nästa vecka :clap: så snart bär det av på riktigt.

 

Får se hur mycket "problem" jag får i Ryssland.

Klarade mig som sagt rätt bra i Vitryssland eftersom jag umgicks med mina ryska polare och ser väl lite rysk ut :mellow:

Fast mitt ex som är blondin och var med blev desto mer observerad pga sitt oryska utseende. Visserligen finns det ryskor som är blonda men hon har inget "ryskt" utseende om man nu får säga så utan att vara rasist. :D

 

 

Vet ju om otaliga historier där folk fått problem i gamla sovjet...

 

Men med lite dollar på fickan så brukar det gå bra :clap:

Link to comment
Share on other sites

Ryskt polisväsende är ohyggligt tillkrånglat. Det finns mängder av olika, inte sällan konkurrerande polismyndigheter. Först och främst ska man kanske säga att det inte finns någon polis överhuvudtaget, utan en MILIS. Till vardags möter man som regel den vanliga ordningspolisen, som sorterar under de lokala myndigheterna, till exempel Moskvas stad. Eller trafikpolisen, denna genomkorrumperade kår. De allra flesta poliser man möter på stan är trafikpoliser. Även de kan nog tänkas kolla registrering, men de har sällan tid att slösa tid på fotgängare. Bättre att ägna tiden åt att kräva mutor av bilister. Inrikesministeriet ansvarar för polisverksamheten i Ryssland, men har, som sagt, även trupper. Inrikestrupperna sorterar INTE under försvarsmakten, och jag tror inte längre att värnpliktiga tjänstgör där.

 

Se vidare the Exile's Field Guide to Moscow: http://www.exile.ru/field_guide.html

 

Ang. kort så får man definitivt ett kort var gång man checkar in på hotell. Men det är ju inte nåt id-aktigt, utan det är bara en papperslapp där rumsnummer och hotellnamn och vilka datum man är inbokad står. Men den lappen är som regel tillräcklig för att lugna poliserna.

 

Jag hoppas att ingen inbillar sig att det är farligt att drälla omkring på stan i Moskva. Moskva är en synnerligen ofarlig stad, med mycket mindre gatuvåld än Stockholm. Krogköer saknas totalt och den höga polisnärvaron gör att gängslagsmål sällan bryter ut, åtminstone inne i stan. Våldet i Moskva är kvinnor som blir misshandlade hemma i förorten och flyktingar som får stryk av skinheads. Inte utländska turister som flanerar på Tverskaja.

 

Trevligt ställe i Moskva: Eremitageparken. I centrum, på Petrovka-gatan. Mittemot Moskvapolisens HK. Bra klubbar är Propaganda och Kitajskij ljetjik. Bunker, B2, 16 tons är inte heller oävna. Undvik Boar House, för dit går bara utlänningar.

Link to comment
Share on other sites

Jag hade ett jädra strul med mitt uppehållstillstånd när jag var i Samara senast. Har aldrig haft något problem dock i Moskva eftersom hotellet brukar ta hand om det. I Samara ville den lokala länsherren ha sin beskärda del vilket slutade i att jag fick lämna landet mitt i natten. Kändes som en dålig agentfilm.

 

Håller med om att ta aldrig initiativet till mutor för det kan bli jättefel om man har otur.

 

Har inte haft några problem i Moskva direkt så länge man spelar dum utlänning. Man får räkna med att det kan ta lite tid ibland men Ryssland är inte så farligt. Finns andra länder där det går betydligt långsammare och känns mer osäkert.

Link to comment
Share on other sites

@Detsl

Aha, det förklara saken. Vi bodde inte på hotell, därav avsaknad av kort! Så var det problemet löst. Tack även för klargörande av ordningsmakten och som du säger, trafikpolisen var aldrig sena att ta "mutor" i form av påhittade böter och utverkande av "giltiga papper".

 

 

Jag håller med om att staden för en svensk var väldigt lugn. Kännde mig klart tryggare där än på Möllan vilken dag som helst i veckan. Propaganda, ja det stället minns man, trevlig som attan.

 

/martinator

Link to comment
Share on other sites

Nej, jag bor inte i Moskva, men är där ideligen. Det är inga problem att hitta internetkafeer i Moskva, men jag vet inte hur mycket det kostar. Internetkafe heter "internet kafe" på ryska, så du kan ju fråga en polis. Mittemot KGB finns det berömda leksaksvaruhuset Detskij Mir - Barnens värld. Därinne finns det ett.

Link to comment
Share on other sites

Om du råkar hamna nära KGB/Lubjanka skulle jag rekommendera att besöka Glavpivtorg (ligger på Bolsjaja Lubjanka 5), i detta ställe har dem återskapat sovjetiska restaurangs atmosfär från 70-talet, som jag uppfattar det. Blev en ganska intressant upplevelse för mig iaf :lol:.

Link to comment
Share on other sites

Förresten har jag ju glömt om att tipsa om ett intressant besöksmål i Moskva: Gorbusjka! Gorbusjka är en gigantisk elektronikmarknad. Kan möjligen vara världens största marknadsplats för pirat-cd, dvd, video och allt möjligt sånt. Programvaror, spel. Metrostation Bagrationovskaja. Eller säg "garbusjka" till en svarttaxiförare. DCD-filmer kostar 150 rubel, musik-cd 100, cd-rom 100. Apple-programvara är dyrare och svårare att finna. Själva hårdvarorna finns också - det här handlar om en stor stor nedlagd fabrik som byggts om till varuhus.

Link to comment
Share on other sites

Ohhh.....den marknaden var kalas. Köpte mycket skivor och filmer där hade helt förträngt den. Hörde att myndigheterna försökt städa upp lite av den värsta piratmarknaden där för ett par år sedan. Verkade inte fungerat särskilt bra om man läser Detsl inlägg. Blir rätt nostalgisk nu, kanske dags för ett återbesök snart...

 

/martinator

Link to comment
Share on other sites

Gorbusjka finns kvar och blomstrar som aldrig förr. Fast det var liksom mer romantiskt för en fem år sen när marknaden hölls utomhus i en park och bara på lördag-söndag 0900-1600. Nu är den enormt stor, men liksom välkammad och prydlig: man får till och med kvitton på fulfilmerna: ni som varit i yxbutikerna utanför KFOR Main i Pristina får en bild av ungefär hur det ser ut: fast här är det hundra gånger större och tusen gånger stimmigare.

 

Köpte nyss Wallanderfilmen "Byfånen", som kom ut i Sverige för mindre än tre veckor sen. Utmärkt kvalitet. Dock inte på översättningen till ryska (som lyckligtvis gick att koppla bort: frasen "Han sa åt mig att gömma mig i källaren" översattes till "Mamma, nu kan vi väl ändå köpa en hund?" Det var helt uppenbart att de som översatt texten till ryska inte hade en blekaste aning om vad som sas på svenska. De hade bara hittat på en cool dialog som i någon mån skulle passa till bilderna.

 

Bra väder i Moskva också.

Link to comment
Share on other sites

En annan fett plats är att du besöker flygplansmuset "monino"

Liger ett par mil utanför moskva.

 

En massiv flygplanssamling både militära o civila...

Massa plan som du inte ens visste fanns eller har funnits.

Mest sevärda är nog Tu-144 och någon helikopter med 2 rotrar :baskerPa:

 

Sen så är en annan fet sak att rekommendera är "garbusjka" som tidigare nämts, 2-3 plan med datorprylar o piratgrejer.

 

Fredspalatsen (osäker om det heter så) öppnades för några år sen, MYCKEt imponerande ställe...

 

Du måste även besöka rymdmuseet i moskva, rätt coolt.

Magnifik staty också hittade visst en länk.

http://www.zyra.biz/ruspace2.htm

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...