Jump to content

Krig mellan Finland och Italien


Vildmannen

Recommended Posts

Jag konsumerar oändliga mängder mer parmeggiano än kosken, och då är jag ändå inte storkonsument av parmesan.

Men ska man göra en bra carbonara så krävs det en hel del parmesan...

 

/E

Link to comment
Share on other sites

Ja må vara finsk i blodet.. några molekyler då... men!!

 

Grappa

Parma Skinka

Parmesan

Olivolja

...

 

Listan kan göras lååååång...

 

Italien är ju en rätt fet matorgasm..

 

GMY

Link to comment
Share on other sites

@Rokare:

Dricker du grappa? Jag som trodde det var ett slags rengöringsmedel...

 

Italien har ju ett gudomligt rödvin. Koskenkorva är ju inte direkt gott, men har ju andra kvaliteter. Läget för Finland ser ju inte så ljust ut, tyvärr.

Link to comment
Share on other sites

Vänta bara tills Finland visar sitt hemliga vapen: kalakukko ("fisktupp"):

 

http://www.slowfoodfoundation.com/eng/arca...o?cod=524&prs=0

 

http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A827354

 

Sedan får vi se hur länge barnen säger att de tycker om pasta, när vi kommer lockandes med sockriga syltmunkar.

 

:D

Link to comment
Share on other sites

Vänta bara tills Finland visar sitt hemliga vapen: kalakukko ("fisktupp"):

 

http://www.slowfoodfoundation.com/eng/arca...o?cod=524&prs=0

 

http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A827354

 

Sedan får vi se hur länge barnen säger att de tycker om pasta, när vi kommer lockandes med sockriga syltmunkar.

 

:D

Nu vill inte jag vara den som kastar pil inne i din kuvös A2 men... Kalakukko.. brother you're going down...

 

;)

Link to comment
Share on other sites

Finnarna har någon sorts potatispirog som är ljuvligt god tillsammans med äggröra, bacon och korv (finlandsfärja).

Du tänker förmodligen på karjalan piirakkat (karelska piroger).

 

I övrigt???

 

Hjortronsylt. :D Sedan så finns det ett bakverk som ser ut lite som ett hakkors, och som är gjort av smördeg och fyllt med katrinplommon. De är rätt ok. Det finns även en gröt som man kokar av lingon, som är väldigt god kall med mjölk och socker. Om sedan nävergröt med stekt fläsk är gott låter jag vara osagt, men det beror väl på hur manlig man är. ,O

 

Finland har ju haft något andra klimatmässiga och kulturella förutsättningar att utveckla sin matlagningskonst än vad Italien haft. Det är inte så lätt att utveckla en högstående matlagningskonst när man inte har några bra råvaror, man arbetar så gott som hela tiden och prioritet ligger på att få någon mat alls, och det gäller i synnerhet under vintern. Det blir ju inte direkt bättre när de områden man främst haft kulturellt utbyte med är Ryssland, Sverige, Nordnorge, Estland och Tyskland. När mina föräldrar var små, så kunde de få en apelsin vid jul, om de hade tur. Låter lagom kul.

Link to comment
Share on other sites

Tro mig, Finland ligger inte så dåligt till som man tror. Italienska köket är bra, men också väldigt överskattat. Finland bankar skiten ur Italien bla. när det gäller bröd. Jag tror bara att dom inte lyckats sprida sina läckerheter lika bra. Samma gäller faktiskt Sverige men vi är på god väg.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Än en gång har vårt östra broderland angripits av en företrädare för en stormakt :dong:

Nu måste jag sympatiköpa nån finsk matvara på ICA. Eller man kanske köper ett 6-pack Lapin Kulta på Systemet B)

http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_10063680.asp

Edit: rösta på aftonbladet.se "Vilket land tycker du har bäst mat?"

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/stor...,668696,00.html

Link to comment
Share on other sites

Så här på sommarkvällarna har Finland tillfört min matkultur en rätt som är fantatisk, Nämligen: Finsk sommarsoppa.

Receptet? Enkelt, Fyll en blommig tallrik med Koskenkorva och njut! :wub:

 

Resultatet brukar hamna mellan :D och :dong:

Link to comment
Share on other sites

Så här på sommarkvällarna har Finland tillfört min matkultur en rätt som är fantatisk, Nämligen: Finsk sommarsoppa.

Receptet? Enkelt, Fyll en blommig tallrik med Koskenkorva och njut! :wub:

 

Resultatet brukar hamna mellan :D och :dong:

nåt du fått från robert gustafsson ? ;)

Link to comment
Share on other sites

Finlad har iallfall Ren och Älg, något som jag är fanska säker på att Italien inte har.

 

Finns det något godare än Älg/Renstek, med rödvinsås och klyftpotatis, som nersköljes med äppelcider?

Inte?

Tänkte väl det.

 

Edit: Kurr... :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Är det ingen som har nämnt Memma ännu?

Finns det något godare än kylskåpskall memma med riktig mjölk och socker en sådan här varm sommardag? :P

 

Edit: Memma kan för den oinvigde enklast beskrivas som maltgröt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nä nu Perkele är det dags att vässa

knivarna och gör en counterstrikeattack

på spagettigubbsen..

 

Kastar in min brandfackla i debatten och

bjussar på ett recept på finsk mjöd, "sima".

Den brukar traditionsenligt drickas till valborg,

men funkar även övriga tider på året.

Har själv provat, den kan ha ganska hög

"bärsärk-faktor".. :huh:

 

I en 10-litershink, skiva i en citron med skal och

allt.

Häll i :

1 kg. socker

1/2 burk honung

1/2 paket med farinsocker

1/2 flaska mörk brödsirap (med maltsmak)

1/2 paket russin

 

4 liter kokande vatten

6 liter kallt vatten

Tanken är att det ska bli fingervarmt (37 grader)

då det har blivit dags för den magiska jästen.. :)

1/2 paket där med.

 

Täck över med plastfolie och ställ på ett varmt ställe.

Gärna soligt då jag inbillar mig att det gör susen.. 0:)

 

Efter en dag bör det ha börjat bubbla så smått.

Har själv startat en process så jag kommer att

ha uppdateringar och vidare instruktioner.

Så häng med..

Link to comment
Share on other sites

I en 10-litershink, skiva i en citron med skal och

allt.

Häll i :

1 kg. socker

1/2 burk honung

1/2 paket med farinsocker

1/2 flaska mörk brödsirap (med maltsmak)

1/2 paket russin

 

4 liter kokande vatten

6 liter kallt vatten

Tanken är att det ska bli fingervarmt (37 grader)

då det har blivit dags för den magiska jästen.. :)

1/2 paket där med.

 

Täck över med plastfolie och ställ på ett varmt ställe.

Gärna soligt då jag inbillar mig att det gör susen..  0:)

 

 

 

Är det en sån häxbrygd dom dricker i "Okänd soldat"? Det fyllekalaset är inte att leka med :huh:

Link to comment
Share on other sites

Tror att det var "kilju" dom förtärde i filmen.

Kan nog jämföras med drycken från Skaraslätten

som kallas "bult", dvs. socker, jäst och vatten.. :)

 

Rapport från Dag 1:

Processen har kommit igång.

Bubblar så där mysigt och luktar nybakat i köket.. 0:)

 

Tanken är det ska jäsa i en vecka och

sedan ytterligare en vecka på flaska för

att få kolsyra.

Är man bara ute efter yrseln så går det att

smaka redan efter 1 v.

Dock risk för snabba toabesök.. :huh:

Link to comment
Share on other sites

@star_of_life

Kan inte mer än hålla med Memma är inte gott. O "hakkorstet" med katrinplommon är inte gott det heller.

 

Men däri mot så är alla karjalan piirakkat riktigtsmariga både varma o kalla.

Vad är det dom fyrkantiga munkarna med sylt heter?

Mums vad ja börjar dregla.

Link to comment
Share on other sites

Dag 2 i Mjödskolan:

Processen fortgår som planerat.

Doften av nybakat har börjar övergå till

mer syrliga dofter.. :dribble: (Det har börjat bildas

etyl på kemiskt språk..)

För dom som hänger med seriöst kommer några

tips på bra attiraljer som kommer till användning

snart:

 

En slang, som används till att tappa på flaskor.

En till hink, för att slanga över brygden innan

tappning för att bli av med bottensatsen.

Ett antal PET-flaskor eller 2x5 liters dunkar.

 

 

Munken heter just "munkki".. :rockon:

Är fylld med hallon- eller jordgubbssylt, får man tag på en

sådan nybakad då är himmelriket nära.

(Alternativt värma i mikron)

Dom "karelska" är inte heller att förakta i varmt tillstånd.. ,O

Link to comment
Share on other sites

Dag 3 i Mjödskolan.

 

Lättade på plastfolien idag.. *mmm*

boqueten kändes utmärkt.

Dom små jästbakterierna har gjort ett

gott jobb.

Kan nog bli en fin årgång på Chateu De Hink.. :lol:

 

Dagens övning bestod i att slanga över till en

annan hink för att skilja bort botten- och toppsatsen.

Täck över med folie igen.

Vi låter jäsa ett par dagar till innan tappning.

 

Passa gärna på att ta ett smakprov för

att få en vink om hur den kommer att smaka.

Link to comment
Share on other sites

Är det ingen som har nämnt Memma ännu?

Finns det något godare än kylskåpskall memma med riktig mjölk och socker en sådan här varm sommardag?  :P

 

Edit: Memma kan för den oinvigde enklast beskrivas som maltgröt.

 

De gånger jag serverats memma har det varit med mjölk och jalloviina.

De ha för övrigt inte memma på svergebåten, de förstår dessutom inte memma om man inte uttalar det med mock-sedish-finnish. :huh:

Link to comment
Share on other sites

@Sljivovica: Tio kilo socker o fem paket jäst för pappa ska baka  ;)

.. och snabbköpskassörskan ler igenkännande.. :banghead:

 

Dag 4 i Mjödskolan skulle jag rapporterat att det

inte fanns något att rapportera.

 

Dag 5 i Mjödskolan består av enkel övning i att

tappa över på lämpliga kärl.

I mitt fall 2x5 liters dunkar.

Vi låter dom stå ett dygn i rumstemp. med

tätslutande kork för att börja bygga upp

kolsyra.

För den riktigt sugne går det redan nu att

parta loss på brygden..

(Fördel om den serveras något kyld.)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...