Jump to content

Grader och respekt.....


Recommended Posts

En undran

När jag gjorde vpl så var livet enkelt, en mening var en meneig en sg en sg och en officer en officer....

 

Nu när jag sedan länge är ute i det civila mörkret har jag funnit att en sg inte alltid är en sg.

T.ex Jag gjorde 18 månader för att uppnå graden sg och möter andra sg som inte ens gjort en bråk del av detta (Lottor, Hv mfl).

 

Jag känner att den insats jag och andra gjort för att få/erövra den grad vi ha sedan vpl föringas av dessa ofta gradkåta kackhänta amatörer (jag generaliserar gradkåta kackhänta amtörer finns överallt).

 

Hur skall jag eller någon anna kunna lita på en en hvman/kvinna/lotta som knappt varit ute i fält eller i stab för den delen skall kunna fungera efter den grad han/hon bär ?

 

Denna fundering härleddes av två incidenter.

Dels att min flickvän fick höra av en hennes lumparpolare som blivit offficer att hon funderad på att kasta in handduken, ngt som gjorde mig sorgsen då hon är en av de kompetentaste officerare jag har haft nöjet att träffa.

 

Dels att under en skytte aktivitet sistledna helgen där en av skjutstationerna ledes av en lotta Kn.

Vid visitation efter skjutning kände jag att jag inte kunde tilltala denna lotta med hennes så kallade grad då jag respekterade min flickväns lumparpolare.

Då denna lotta inte ens lagt ned en pronillae av den riktiga kvinnliga officerens insats och tillråge på allt hade högre grad.

 

Min slutsats är:

Att jag hädanefter endast respekterar grade som kommer från värnplikten alternativ genom OHS med undantaget av utlandstjänst och specialist grader sås som läkare.

 

Delar någon denna åsikt ?

Ni som inte delar denna åsikt vänligen försök motivera mig att byta.

 

Glöm inte ingen regel utan undantag.

 

GMY

 

 

BLÅGUL

Om ni anser att detta är postat i fel forum, är för nära en annan tråd.

Ber jag om ursäkt och lämnar tråden till ert förbaramnde.

Link to comment
Share on other sites

En grad är en grad. Oavsett vad du anser så är en kapten högre grad än sergeant. Det handlar inte om att förtjäna din respekt - en kapten är alltid högre i rang än furirer, sergeanter och liknande.

 

Om vi då ska titta lite på det här med kompetens kopplat till graden så är det givetvis en helt annan sak. Det finns folk med grader som man kanske inte anser att de är förtjänta av. Dessa finns överallt, inte bara inom försvarsmakten utan ute på arbetsplatser och liknande också. Alla har vi nog träffat på dessa människor som får omgivningen att ifrågasätta deras grad/kompetens.

 

Så mitt tips är att bemöta alla människor med samma respekt oavsett om de i dina ögon inte gjort sig förtjänta av den till dess att du får anledning att handla annorlunda.

Link to comment
Share on other sites

Två fel blir inte ett rätt!

Bara för att en del grader delats ut utan tillräckligt utbildning/tillräckliga prov så blir inte det hela bättre av att en del av truppen börjar uppträda disciplinlöst. Det är möjligt att det inte var så du menade, men det är lätt att tolka det så.

Skit kommer uppifrån brukar man ju säja. Ibland är det ett överjävligt hårt befäl. Ibland är det ett befäl som bara tänker på sin egen karriär, ibland kan det vara ett uppenbart inkompetent befäl. Visst är det mycket tätate mellan de inkompetenta lottakaptenerna, men inkompetenta befäl finns det gott om i alla befälskategorier du kan tänka dig, inkulderat yrkesofficerare. Skillnaden är ofta att de inkompetenta yrkesofficerarna totalt sett stor erfarenhet och kan gömma sina brister bakom en fast stämma och millitärt språkbruk, samt att väldigt många utgår från att är man man yrkesofficer är man allt igenom kompetent och som i dittt fall finns det många som anser att har man inte gått OHS så kan man inte jobbet.

Döm personer efter deras prestationer, men respektera alltid graden!

Link to comment
Share on other sites

Graderna är direkt knutna till befattningar, så skulle t ex jag som är uoff kunna tjänstgöra i US som officer om befattningen så stipulerar och jag uppfyller kraven för jobbet. Förväxla dock inte detta med att jag automatiskt skulle ha befälsrätt över en pluton/motsv och leda dessa i stfrid med hurrarup o höga knäuppdrag.

Link to comment
Share on other sites

Hur skall jag eller någon anna kunna lita på en en hvman/kvinna/lotta som knappt varit ute i fält eller i stab för den delen skall kunna fungera efter den grad  han/hon bär ?

 

Du får väl vänta och se hur personen fungerar i sin befattning. Kom bara ihåg att även om din kvartermästare skulle vara världens sämsta i sitt slag så är han fortfarande din kvartermästare och det kommer troligen inte att hjälpa upp situationen om du sladdar fram till honom och talar om för honom hur dålig han är.

 

Dels att min flickvän fick höra av en hennes lumparpolare som blivit offficer att hon funderad på att kasta in handduken, ngt som gjorde mig sorgsen då hon är en av de kompetentaste officerare jag har haft nöjet att träffa.

Dels att under en skytte aktivitet sistledna helgen där en av skjutstationerna ledes av en lotta Kn.

Vid visitation efter skjutning kände jag att jag inte kunde tilltala denna lotta med hennes så kallade grad  då jag respekterade min flickväns lumparpolare.

 

Jag förstår inte varför du inte skulle kunna tilltala en kapten med grad? Var hon en dålig skjutledare eller uppträdde hon dåligt på något annat sätt? Om inte så tycker jag tycker att det är brist på respekt att jämföra lottakaptenen med din flickväns lumparpolare och att utifrån denna jämförelse inte använda graden vid tilltal. Du får gärna utveckla hur respekten för den ena motiverar brist på respekt för den andra.

 

Då denna lotta inte ens lagt ned en pronillae av den riktiga kvinnliga officerens insats och tillråge på allt hade högre grad.

 

Det är riktigt att det är svårt att komma upp i samma antal tjänstgöringstimmar/år som en yrkesofficer om man inte är just yrkesofficer. Men har du verkligen frågat vederbörande hur många år hon tjänstgjort i lottorna och ungefär hur många timmar per år det rört sig om? Om vi antar att ett arbetsår innehåller 2080 arbetstimmar (försäkringskassan räknar så) så behöver jag endast göra ca 21 timma/år för att ha gjort 1% av ett arbetsår och det är lite mer än "en promille"

 

Min slutsats är:

Att jag hädanefter endast respekterar grade som kommer från värnplikten alternativ genom OHS med undantaget av utlandstjänst och specialist grader sås som läkare.

 

Så om du mötte mig under en övning skulle du inte respektera för att jag fått min sergeantsgrad genom hv (befordran från furir (värnpliktsgrad) till sergeant inom ramen för egen kompetens eller vad det heter) Du har ju aldrig träffat mig (vad jag vet) så hur ska du kunna veta om jag är bra eller dålig? Det är ju något som endast erfarenheten kan svara på men det är väl inte särskilt hyggligt mot mig att döma ut mig bara för att du har respekt för din flickväns lumparpolare ?

Och hur ska du veta om jag fått min grad från värnplikten eller från hemvärnet? Om jag idag tillhör hv så kommer jag i bägge fallen att bära hv-kragspegel.

Link to comment
Share on other sites

Det här med grader har för och nackdelar. Problem uppstår dock när folk med olika bakgrund och åldrar blandas.

 

 

I lottakåren behövs befäl också Någon skall leda övningarna och vara chef. Var hon inte kompetent i uppgiften som skjutledare?? Gjorde hon fel? Var hon inkompetent att leda ett kok som gör 600 port/dygn?

 

Om du nu låg på operationsbordet och tittade upp på en fänrik läkare som alldrig i sitt liv varit ute i skogen och pangat, utan han har endast genomgått FM kurs i krigskirugi för att få sin stjärna, skulle du lita på honom? Jag skulle hellre se att han opererar mig än att du gjorde det trots dina 18 mån vpl.

 

En kapten i lottakåren, En 64 årig löjtnant i hv, En stridsvagns chef, Fänrik i infanteriet, läkare med löjtnants grad, senildement överste i reserven, KJ furir, och chefen på en robotbåt.

 

Vem skall leda denna grupp?? Ganska snart säger sunt förnuft att den bäst lämpade för den givna uppgiften bör göra det. Detta oavsett grad.

 

Om vi sedan tittar på ett extrem fall så är det inte svårt att välja. Vem skall leda en kj-tropp om nu en lotta kapten råkat bli medlem av den. Blir det hon eller en KJ-löjtnant som skall ha befälet? Lika så om vi vänder på det. En Kj-kapten att leda ett kok eller en lotta löjtnant?

 

Nu lite svårare.

Vem skall leda HV plutonen? Signalist löjtnanten eller infanteri fänriken? Eller skall tjänsten gå till vår gamle trotjänare den 64 årige löjtnanten som laggt så många timmar på HvSS och läst upp sig?

 

nu svårast vem skall leda hv gruppen: serganten (du) eller fjs-furiren?

Link to comment
Share on other sites

Jag har sagt det i andra trådar och jag säger det igen, och igen.

 

FM borde fastställa att det bara finns tre vägar för befordran.

1. GU eller befordringsutildning genom CFB "försvarsutbildarna".

2. Yrkes- och reservofficersutbildning.

3. Tidsbegränsat förordnande i officers tjänsteställning (ex. utlandsstyrkan) med vita kragspeglar. För specialister med civil kompetens.

 

Samtliga avtalsorganisationer (Hemvärn, SLK m.m.) borde betala för att använda CFB's befordringsgång vilken för det första har avsevärt högre kvalitet, för det andra avlastar det avtalsorganisationerna och för det tredje stärker det CFB.

 

Sedan så tycker ju förstås jag att tjänsteställningarna kan reformeras helt med att använda befintliga och tidigare tjänstegrader på ett bättre sätt:

 

VPL

Det finns tillräckligt med tjänstegrader för att underbefälsgraderna skall kunna täcka alla behov för värnpliktig och hv-personal m.m.

menig

vicekorpral - specialist

korpral - gruppchef

furir - troppchef

överfurir - efter vidareutbildning, anställning och/eller utlandstjänst.

rustmästare - högsta underbefälet, mångårig erfarenhet.

 

RO

sergeant - nuvarande RO/Fk

fanjunkare - nuvarande RO/Lt

förvaltare - nuvarande RO/Kn

 

YO

Befintligt system

Link to comment
Share on other sites

Jag har varit i med i HV i ca tio år och är kompch med graden löjtnant. Jag har lagt ned tusentals timmar på hemvärnet, förmodligen mer än vad en värnpliktig kompanichef har gjort (i den mån det finns sådana).

 

Samma förhållande gäller nog för de flesta inom HV: HV-befälen har oftast mer utbildningstid är de som fått sin grad efter endast värnplikt.

 

Så frågan som bör ställas är på vilket sätt en vpl-sergant kan motivera sin grad? Han har ju inte samma utbildning som en hv-sergant.

 

Dessutom: glöm inte att alla i hv har gjort värnplikten (med några få undantag)

 

 

Ola

Link to comment
Share on other sites

Jag har varit i med i HV i ca tio år och är kompch med graden löjtnant. Jag har lagt ned tusentals timmar på hemvärnet, förmodligen mer än vad en värnpliktig kompanichef har gjort (i den mån det finns sådana).

 

Samma förhållande gäller nog för de flesta inom HV: HV-befälen har oftast mer utbildningstid är de som fått sin grad efter endast värnplikt.

 

Så frågan som bör ställas är på vilket sätt en vpl-sergant kan motivera sin grad? Han har ju inte samma utbildning som en hv-sergant.

 

Dessutom: glöm inte att alla i hv har gjort värnplikten (med några få undantag)

 

 

Ola

Precis. Likrikta utbildningen och outsourcea den till CFB så är problemet borta.

Link to comment
Share on other sites

En undran

När jag gjorde vpl så var livet enkelt, en mening var en meneig en sg en sg och en officer en officer....

 

Nu när jag sedan länge är ute i det civila mörkret har jag funnit att en sg inte alltid är en sg.

T.ex Jag gjorde 18 månader för att uppnå graden sg och möter andra sg som inte ens gjort en bråk del av detta (Lottor, Hv mfl).

 

Jag känner att den insats jag och andra gjort för att få/erövra den grad vi ha sedan vpl föringas av dessa ofta gradkåta kackhänta amatörer (jag generaliserar gradkåta kackhänta amtörer finns överallt).

 

Hur skall jag eller någon anna kunna lita på en en hvman/kvinna/lotta som knappt varit ute i fält eller i stab för den delen skall kunna fungera efter den grad  han/hon bär ?

 

Denna fundering härleddes av två incidenter.

Dels att min flickvän fick höra av en hennes lumparpolare som blivit offficer att hon funderad på att kasta in handduken, ngt som gjorde mig sorgsen då hon är en av de kompetentaste officerare jag har haft nöjet att träffa.

 

Dels att under en skytte aktivitet sistledna helgen där en av skjutstationerna ledes av en lotta Kn.

Vid visitation efter skjutning kände jag att jag inte kunde tilltala denna lotta med hennes så kallade grad  då jag respekterade min flickväns lumparpolare.

Då denna lotta inte ens lagt ned en pronillae av den riktiga kvinnliga officerens insats och tillråge på allt hade högre grad.

 

Min slutsats är:

Att jag hädanefter endast respekterar grade som kommer från värnplikten alternativ genom OHS med undantaget av utlandstjänst och specialist grader sås som läkare.

 

Delar någon denna åsikt ?

Ni som inte delar denna åsikt vänligen försök motivera mig att byta.

 

Glöm inte ingen regel utan undantag.

 

GMY

 

 

BLÅGUL

Om ni anser att detta är postat i fel forum, är för nära en annan tråd.

Ber jag om ursäkt och lämnar tråden till ert förbaramnde.

Har du funderat på att Lotta Kn fatiskt kan ha varit YO eller är RO men även är med i Lottorna??

Vet inte hur det är i hela Lotta organisationen, men dom som tjänstgör för Hv kan inte bli kaptener. Avtals personal kan inte få högre grad än Fk genom hemvärnet.

 

Sen måste jag hålla med Uttern då jag också är kompch och varit med i över tio år nu i denna förening, man spenderar förutom tid i mängder i sin befattning också tid vid skolbänken, innan detta år är slut så har jag spenderat över en månads tid nere på HVSS och andra FBU kurser detta år. Detta är återkommande för många av mina kollegor, mycket tid i befattning och tid vid skolbänken.

Så tänk till lite innan du tar till förhastade tankar om kompetens och grad. Visst det finns alltid undantag, men ibland så är det rätt man/kvinna bakom graden.

 

Slutligen, du ska salutera graden, men respekten till personen det väljer du själv om du anser att han/hon förtjänar din respekt!

Link to comment
Share on other sites

Kan bara hålla med de två föregående individerna. Trotts att jag inte är kompch... Jag spenderar närmare 1000h/år i de gröna kläderna, och ca 1mån/år är vidareutvecklingstid (alltså kurser) Mao så gör jag närmare en halvtidstjänst inom FM. Så innan du vet vad de gör inom FM så ska man fundera till lite...

 

Denna vecka är det bara uppe i 8h, men kommer troligen att bli närmare 20h innan veckan är slut...

Link to comment
Share on other sites

När man läser en tråd som denna så börjar man fundera lite kring vad graderna egentligen har för funktion... I US är det vad jag har erfarit 'grad efter tjänst' som gäller och i HV stiger man i gradera mycket fortare/'lättare" än om man ska gå vägen genom YOP/ROP. Därmed visar graden ingenting om varken erfarenhet eller kompetens. Man är ej heller mer chef än någon annan på förbadet för att man har en hög grad. Chefen är chef oavsett vad chefen kontra soldaterna har för grad. Hur det sedan blir vid internationella möten med alla 'valutaomvandlingar' och sjärnräkningar kan man läsa intressanta saker om på forumet.

 

Varför inte bara slopa gradsystemet? På namnbrickan står oftast klart och tydligt om, och över vad personen i fråga är chef. Det står ofta också inom vilket område personen jobbar, vilket borde innebära att personen (förhoppningsvis) är kompetent inom det området. Sedan kan man ju ha någon liten tygbit någonstans på uniformen där det är tillåtet att nåla fast lite märke av olika slag typ soldatprov och annat man tvunget vill visa upp att man klarat av.

 

Reflektioner?

Link to comment
Share on other sites

Sedan kan man ju ha någon liten tygbit någonstans på uniformen där det är tillåtet att nåla fast lite märke av olika slag typ soldatprov och annat man tvunget vill visa upp att man klarat av.

 

Reflektioner?

Hmmm... lite som, lite som... en gradbeteckning!!! :/

 

Sorry! Kunde inte låta bli. Hur man vänder o vrider så kommer man fram till att nå´n slags distinktion behövs. Kinesiska armén lär ha avskaffat gradbeteckningar för många år sedan men istället för grader började befälen använda kulspetspennor i bröstfickan. Ju fler pennor desto högre grad... ,O De återgick till gradbeteckningar av traditionellt snitt.

Edited by Fanjunkar´n
Link to comment
Share on other sites

Ha ha, gillar den kinesiska modellen. :D

 

Är inte gradsystemet i US mer gjort för dom internationella kollegorna än för oss själva? Så har i alla fall jag förstått det.

Att om du ska jobba i en grupp där dina motsvarigheter är kaptener, då ska du vara kapten själv, även om du i grunden bara är värnpliktig furir.

Link to comment
Share on other sites

Varför inte bara slopa gradsystemet? På namnbrickan står oftast klart och tydligt om, och över vad personen i fråga är chef. Det står ofta också inom vilket område personen jobbar, vilket borde innebära att personen (förhoppningsvis) är kompetent inom det området. Sedan kan man ju ha någon liten tygbit någonstans på uniformen där det är tillåtet att nåla fast lite märke av olika slag typ soldatprov och annat man tvunget vill visa upp att man klarat av.

 

Reflektioner?

Vadå, inga grader? Ska vi sitta i rådslag om varje uppgift också? :unsure:

 

Grader är till för att utskilja vem som är chef och alltså är den som har ensamrätt på beslut i snabba lägen. Vid gott om tid till förfogande tar varje god ledare in tankar och åsikter från både under- och överställda kollegor.

 

Vad gäller US får man väl ändå hoppas att uttagningen av chefen är hyfsat korrekt och att det inte blir några problem att lyda och respektera. I vilket fall som helst gör man jobbet, eller? :D

 

I Sverige har vi heller inte ett system där en löjtnant automatiskt kan gå in och kommendera en furir. De ska väl också tillhöra samma förband? Jfr min värnplikt där vi bara behövde lyda befälen på vårt kompani. I andra fall hänvisade vi till vår plutonchef. B)

 

Om man sedan tjänstgör i Hv eller Lottorna får man anpassa sig till den organisationen och iaf inledningsvis utgå från att graderna/befattningarna är korrekt tillsatta. Om motsatsen bevisas, agera! I don´t see the problem!

Link to comment
Share on other sites

Varför inte bara slopa gradsystemet? På namnbrickan står oftast klart och tydligt om, och över vad personen i fråga är chef. Det står ofta också inom vilket område personen jobbar, vilket borde innebära att personen (förhoppningsvis) är kompetent inom det området. Sedan kan man ju ha någon liten tygbit någonstans på uniformen där det är tillåtet att nåla fast lite märke av olika slag typ soldatprov och annat man tvunget vill visa upp att man klarat av.

 

Reflektioner?

Vadå, inga grader? Ska vi sitta i rådslag om varje uppgift också? :/

 

Grader är till för att utskilja vem som är chef och alltså är den som har ensamrätt på beslut i snabba lägen. Vid gott om tid till förfogande tar varje god ledare in tankar och åsikter från både under- och överställda kollegor.

 

Vad gäller US får man väl ändå hoppas att uttagningen av chefen är hyfsat korrekt och att det inte blir några problem att lyda och respektera. I vilket fall som helst gör man jobbet, eller? :dong:

 

I Sverige har vi heller inte ett system där en löjtnant automatiskt kan gå in och kommendera en furir. De ska väl också tillhöra samma förband? Jfr min värnplikt där vi bara behövde lyda befälen på vårt kompani. I andra fall hänvisade vi till vår plutonchef. B)

 

Om man sedan tjänstgör i Hv eller Lottorna får man anpassa sig till den organisationen och iaf inledningsvis utgå från att graderna/befattningarna är korrekt tillsatta. Om motsatsen bevisas, agera! I don´t see the problem!

Nu har jag inet möjlighet att rota fram rätt källor, men angående befälsrätten så är det nog så att befäl upp till och med fänrik inte rätt att kommendera andra än sina egna underlydande, medan löjtnant och uppåt har en mer allmän befälsrätt.

 

Orkar någon rota fram källorna så varsågod.

Link to comment
Share on other sites

Vadå, inga grader? Ska vi sitta i rådslag om varje uppgift också? :dong:

 

Grader är till för att utskilja vem som är chef och alltså är den som har ensamrätt på beslut i snabba lägen.

Jag hänger inte riktigt med i ditt resonemang... Den som är chef är CHEF oavsett vad denne har för grad. Sen om man är typen som vill ha demokrati i sin grupp/plut/osv eller som vill bestäma allt själv och snabbt spelar väl ingen roll? Bara för att man har en hög grad så innebär inte det att man är chef över någon.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag inet möjlighet att rota fram rätt källor, men angående befälsrätten så är det nog så att befäl upp till och med fänrik inte rätt att kommendera andra än sina egna underlydande, medan löjtnant och uppåt har en mer allmän befälsrätt.

 

Orkar någon rota fram källorna så varsågod.

Under pågående uppdrag skulle jag aldrig ställt min grupp till förfogande om jag inte fick order av min chef eller hans överordnade. Om så än det vore en Arme general skulle jag vägra om mitt förband ej var underställt honom. Samordning är en sak men att ställa sig under annans befäl under pågående uppdrag är no no..

 

Om man därmot ej har ett speciellt uppdrag och tex LL sker när man ligger i återhämtning är läget annorlunda.

Link to comment
Share on other sites

Så frågan som bör ställas är på vilket sätt en vpl-sergant kan motivera sin grad? Han har ju inte samma utbildning som en hv-sergant.

 

En grad erhålld genom MHS torde ju generellt vara mer motiverad en motsvarande grad erhålld genom hemvärnsutbildning.

 

Huruvida en grad erhålld genom hemvärnet kontra en erhålld under värnplikten är ju svårare att generalisera kring.

 

Enligt Utter ligger ju mer utbildningstimmar bakom hemvärnsgraden, och det är förmodligen sant i de flesta fall.

 

Men till värnpliktsgradens fördel talar det faktum att den övning som ligger bakom är mer kvalitativ (generellt), genom bättre instruktörer, bättre och mer utrustning, större övningar och intensivare övningsperioder.

 

Summan av kardemumman är att det är svårt att generalisera och säga att det ena är bättre än det andra. :uuh: Och innan man dömer någon på dess bakgrund ska man nog kolla hur bra personen är nu istället... Det är ju trots allt det som räknas.

 

/RP

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle vilja lägga till en aspekt på den inledande frågan:

 

Jag hyser den uppfattningen att en nymuckad sg (för att hålla mig till det exemplet) är mer kompetent än en hv-sg som precis erhållit sin grad.

 

MEN: vem av dessa två har högst kompetens efter ett år? Efter tre år, för att inte tala om efter tio år? Självklart är svaret hv-serganten, för han UPPRÄTTHÅLLER sin kompetens medan vpl-sergentan gör annat civilt.

 

Kompetens och grad borde följas åt och då kompetensen är en färskvara borde alltså graden sjunka med tiden om man inte upprätthåller sin kompetens genom vidareutbildning på något sätt. ;)

 

Ola

Link to comment
Share on other sites

Vet inte hur det är i hela Lotta organisationen, men dom som tjänstgör för Hv kan inte bli kaptener. Avtals personal kan inte få högre grad än Fk genom hemvärnet.

Inom YOS/LOMOS (som numer tillhör Hv) är kompanicheferna kaptener, oavsett om de gått hela utbildningen genom lottorna, FVRF, OHS/MHS eller vilka andra varianter som nu finns.

 

SLK, SKBR, SBK, FVRF mfl genomför befordringsutbildning gemensamt, men tyvärr är det bara FVRF som ställer krav på genomförda fysiska baskrav. För de flesta befordringsstegen krävs TFU (totalförsvarsutbildning dvs gröntjänst), ledarskapsutbildning, befattningsutbildning och KFÖ/KFK.

För att gå från fänrik till löjtnant krävs endast en kurs på två veckor (oavsett tidigare bakgrund) eftersom det fortfarande är på samma nivå (nivå 6).

För att sedan bli kapten ställs krav på gymnasieutbildning (som för ROP/YOP) och själva kaptenskursen genomförs med kaptenskursen för reservare. Vet inte hur de gör nu när det inte genomförs någon nivåhöjande utbildning för reservare.

Den stora utbildningsmässiga skillnaden på en vpl kapten eller en reservkapten är alltså det första året på OHS/MHS.

 

Förövrigt anser jag att följande borde införas:

1) Samma grundkrav för all nivåhöjande utbildning (ej Yoff)

2) En utbildningsorganisation för nivåhöjande utbildning för all friv.personal.

3) En utbildningsorganisation för all frivilligverksamhet

Link to comment
Share on other sites

Inom YOS/LOMOS (som numer tillhör Hv) är kompanicheferna kaptener, oavsett om de gått hela utbildningen genom lottorna, FVRF, OHS/MHS eller vilka andra varianter som nu finns.

Eftersom YOS knappast kommer att organiseras som egna kompanier så är detta inte tillämpbart längre. Visserligen kommer väl det fåtal kompanichefer som hann utbildas till kapten inte att degraderas, men deras antal är inte stort.

 

Så de kaptener man kommer att se i framtiden (förutom US) kommer med stor sannolikhet att antingen vara YO/RO/FA eller HV-diton.

Link to comment
Share on other sites

Inom YOS/LOMOS (som numer tillhör Hv) är kompanicheferna kaptener, oavsett om de gått hela utbildningen genom lottorna, FVRF, OHS/MHS eller vilka andra varianter som nu finns.

Eftersom YOS knappast kommer att organiseras som egna kompanier så är detta inte tillämpbart längre. Visserligen kommer väl det fåtal kompanichefer som hann utbildas till kapten inte att degraderas, men deras antal är inte stort.

Ajdå, trodde att man bara flyttade över kompanierna som de var.

Känner väl bara till fyra kaptener från LOMOS, varav två är från SLK.

Link to comment
Share on other sites

Det här med grader har för och nackdelar. Problem uppstår dock när folk med olika bakgrund och åldrar blandas.

 

 

I lottakåren behövs befäl också Någon skall leda övningarna och vara chef. Var hon inte kompetent i uppgiften som skjutledare?? Gjorde hon fel? Var hon inkompetent att leda ett kok som gör 600 port/dygn?

 

Om du nu låg på operationsbordet och tittade upp på en fänrik läkare som alldrig i sitt liv varit ute i skogen och pangat, utan han har endast genomgått FM kurs i krigskirugi för att få sin stjärna, skulle du lita på honom? Jag skulle hellre se att han opererar mig än att du gjorde det trots dina 18 mån vpl.

 

En kapten i lottakåren, En 64 årig löjtnant i hv, En stridsvagns chef, Fänrik i infanteriet, läkare med löjtnants grad, senildement överste i reserven, KJ furir, och chefen på en robotbåt.

 

Vem skall leda denna grupp?? Ganska snart säger sunt förnuft att den bäst lämpade för den givna uppgiften bör göra det. Detta oavsett grad.

 

Om vi sedan tittar på ett extrem fall så är det inte svårt att välja. Vem skall leda en kj-tropp om nu en lotta kapten råkat bli medlem av den. Blir det hon eller en KJ-löjtnant som skall ha befälet? Lika så om vi vänder på det. En Kj-kapten att leda ett kok eller en lotta löjtnant?

 

Nu lite svårare.

Vem skall leda HV plutonen? Signalist löjtnanten eller infanteri fänriken? Eller skall tjänsten gå till vår gamle trotjänare den 64 årige löjtnanten som laggt så många timmar på HvSS och läst upp sig?

 

nu svårast vem skall leda hv gruppen: serganten (du) eller fjs-furiren?

Den stora problematiken infinner sig då chefen och ställföreträdaren försvinner på ett eller annat sätt.

Då är det den personen i enheten med högst grad och vid lika grad flest tjänstgöringsår som har befälet.

 

Så det finns situationer då en person får befälet över en enhet man inte har kompetens att leda.

 

Så har du en KJ-löjtnant och en Lotta-kapten i samma tropp och KJ-löjtnanten (och hans stf) dör så är det inte KJ-fänriken (som förmodligen är bäst lämpad)som får befälet utan lotta-kaptenen.

 

Detta kan ju naturligtvis en högre chef ändra på och helt enkelt besluta i vilken ordning folk tar över befälet men hur många har gjort det och funderat över detta då det är långt ifrån säkert att den högre chefen är närvarande eller ens får kännedom om att tex en plutonschef trillat av pinn och att plutonen numera leds av någon från RK eller SBK elelr kanske en teknisk officer.

 

Inge bra alls...

Link to comment
Share on other sites

Det här med grader har för och nackdelar. Problem uppstår dock när folk med olika bakgrund och åldrar blandas.

 

 

I lottakåren behövs befäl oxå. Någon skall leda övningarna och vara chef. Var hon inte kompetent i uppgiften som skjutledare?? Gjorde hon fel? Var hon inkompetent att leda ett kok som gör 600 port/dygn?

 

Om du nu låg på operationsbordet och tittade upp på en fänrik läkare som alldrig i sitt liv varit ute i skogen och pangat, utan han har endast genomgått FM kurs i krigskirugi för att få sin stjärna, skulle du lita på honom?  Jag skulle  hellre se att han opererar mig än att du gjorde det trots dina 18 mån vpl.

 

En kapten i lottakåren, En 64 årig löjtnant i hv, En stridsvagns chef, Fänrik i infanteriet, läkare med löjtnants grad, senildement överste i reserven, KJ furir, och chefen på en robotbåt.

 

Vem skall leda denna grupp?? Ganska snart säger sunt förnuft att den bäst lämpade för den givna uppgiften bör göra det. Detta oavsett grad.

 

Om vi sedan tittar på ett extrem fall så är det inte svårt att välja. Vem skall leda en kj-tropp om nu en lotta kapten råkat bli medlem av den. Blir det hon eller en KJ-löjtnant som skall ha befälet?  Lika så om vi vänder på det. En Kj-kapten att leda ett kok eller en lotta löjtnant?

 

Nu lite svårare.

Vem skall leda HV plutonen? Signalist löjtnanten eller infanteri fänriken? Eller skall tjänsten gå till vår gamle trotjänare den 64 årige löjtnanten som laggt så många timmar på HvSS och läst upp sig?

 

nu svårast vem skall leda hv gruppen: serganten (du) eller fjs-furiren?

Den stora problematiken infinner sig då chefen och ställföreträdaren försvinner på ett eller annat sätt.

Då är det den personen i enheten med högst grad och vid lika grad flest tjänstgöringsår som har befälet.

 

Så det finns situationer då en person får befälet över en enhet man inte har kompetens att leda.

 

Så har du en KJ-löjtnant och en Lotta-kapten i samma tropp och KJ-löjtnanten (och hans stf) dör så är det inte KJ-fänriken (som förmodligen är bäst lämpad)som får befälet utan lotta-kaptenen.

 

Detta kan ju naturligtvis en högre chef ändra på och helt enkelt besluta i vilken ordning folk tar över befälet men hur många har gjort det och funderat över detta då det är långt ifrån säkert att den högre chefen är närvarande eller ens får kännedom om att tex en plutonschef trillat av pinn och att plutonen numera leds av någon från RK eller SBK elelr kanske en teknisk officer.

 

Inge bra alls...

därför ser man till att sådant regleras i en SO hur folket skall efterträda varandra.

 

exempelvis

 

plutch ordning:

plutch

C2Grp

StfPlutC

C4Grp

C1Grp

Stf3Grp

Link to comment
Share on other sites

Den stora utbildningsmässiga skillnaden på en vpl kapten eller en reservkapten är alltså det första året på OHS/MHS.

...och det på ROP:en efterföljande tjänsteåret på trupp, som är ämnat att befästa kunskaperna från året innan.

 

En militär förman har skyldighet att ingripa i händelse av att allmän disciplin ej upprätthålls. Den skyldigheten har inte en fänrik utan han/hon/denne har rättighet att ingripa. Sålunda är det enklare och förmodligen angenämare att vara fänrik.

 

/Krook

Edited by Krook
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...