Jump to content

Försämrad effekt av pipkapning ?


lobo

Recommended Posts

Jag har en bock med 66 cm långa pipor. Skall korta av kolven och kom då att tänka på vad en pipkapning skulle ha för effekt. Om jag skulle kapa piporna till 56 centimeter exempelvis, hur stor skillnad gör det vid jakt ?

 

Är skillnaden försumbar eller blir det skadeskjutning istället för nedlagt byte ?

 

Pipkortningen är i så fall enbart av estetiska orsaker. :/

Link to comment
Share on other sites

En pipkapning bör inte ge några märkbara effekter mer än någon enstaka förminskning i utgångshastighet. Däremot kan det skapa problem med tanke på att ev. choker sitter gängade i mynningen och kan skapa extra kostnader för omgängning m.m. Har du fasta trångborrningar skapar det ytterligare problem då det, mig vetterligen är svårt att fixa till dessa trångborrningar i efterhand.

Det är ju inte riktigt samma sak som för kulvapen, just med tanke på trångborrningar/choker.

 

Men en lärd vapensmed bör ju kunna ge dig ett mer precist svar. Ex. vis fd Vapensmedjan aka Mil-Sec Defendor.

 

Lycka till!!

Edited by Fu Kallenberg
Link to comment
Share on other sites

Det kan komam att bli mycket kostsamt att kapa piporna då en helt nu kröning och omborrning av trångborrningen måste göras. Om det är lösa choker måste man ju som tidiagare talare nämnde gänga om chokfästena.

 

Spången måste antagligen lödas om. Samt att nytt korn måste monteras.

 

Jag skulle inte rekommendera detta om det inte är absolut nödvändigt då det antagligen blir nästan lika dyrt som en ny bössa.

Link to comment
Share on other sites

Ok, då vet jag det. Avbryter projektet "Pipkortning beta 2000" och nöjer mig med att kapa kolven. Apropå det, måste det vara expertis som kapar den eller kan man göra det själv med rätt verktyg ? Tänker främst på att få samma form på bakstocken som innan. Eller är det bakåt på detta också ?

Link to comment
Share on other sites

Jag kapade stocken på min hagelbock. För att få det bra så gjorde jag en mall att ha att såga efter. Sen sågade jag med hjälp av mallen av stocken i bandsågen. Blev mycket bra.

 

Är men mindre noggrann med hur det ser ut kan man använda en geringssåg och sedan använda fil för att få formen rätt. Beroende lite på märke och utförande behövs olika svår teknik för detta.

 

Men min rekommendation är att du gör en mall av den gamla änden för att sedan använda bandsåg för att få det rätt. Ska inte vara så svårt om man har lite kunnande.

 

Edit: kom p att rekommendera att du sågar i en vanlig planka eller nått innan du ger dig på den riktiga stocken för att kolla såatt det verkligen blev som det skulle.

Edited by Innuendo
Link to comment
Share on other sites

Min rekomendation är att fråga dom som kan och sen sätta verktygen i arbete. Är man osäker bör man låta nån annan göra jobbet. Att kapa kolven är lätt men innebär en del jobb så det kan vara knepigare än man tror. Ritsa runt på en plankiva. Såga runt. Borra lite i fästhålen för bakkappan. Försänk med dremel eller liknande typ skelettmönster. olja in. Passa in bakkappan annars ser det för bedrövligt ut. Med lite verkstadsutbildning är en pipkapning inte omöjlig och inte behöver spång och pipa lödas om jobbet görs rätt. Kröning är inte allt för svår att fixa på en bössa och allra minst en hagel. Öppen borrning funkar i regel och modern ammo med plastförladdning skjuter trängre än traditionell i filt. Dock blir svingen förstörd och man ska verkligen veta att man vill korta piporna innan man gör det. Många nackdelar kommer på köpet och få fördelar. Pipor har den längden från början av en orsak. Ska du korta ändå så säger lagen minst 50cm. Lycka till.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...