Jump to content

Röd belysning i ubåtar?


Guest Volvo940turbo

Recommended Posts

Guest Volvo940turbo

Hej ny på forumet...

 

Jag har en fråga som jag funderat länge på.

 

I alla u-båtsfilmer som man ser så slår dom om till röd belysning när det vankas strid...

 

Är det på riktigt eller är det bara på film så att säga?

 

Om det är på riktigt varför gör dom så... Det kan väl inte vara för att man inte ska synas??? :uuh:

Link to comment
Share on other sites

Tjena Traktorn.

 

Välkommen till soldf. Trevligt att du tittade in.

Tror du ska ta det du ser på film med en nypa salt, Hollywood är inte alltid så verklighetstroget. Dock är dom duktiga på "effekter" vilket i detta fallet antagligen är till för att just färgen röd gör att folk hmmm, vaknar till lite kanske?

 

Mina 50 ören.

Link to comment
Share on other sites

Jag har för mig att det är för att inte förstöra mörkerseendet på natten när man hoppar upp och ned från tornet eller ska titta i periskop.

 

Blått ljus skall vara bättre i det hänseendet och därför kan man ha blått ljus i bland annat stridsfordon nuförtiden, ubåtar vet jag inte, men de tittar väll inte ut så mycket längre? Sedan skall det vara svårare att se blått/rött än vitt.

 

"Rotlicht an!"

/En som väntar på Silent Hunter III

Link to comment
Share on other sites

Jag har hört att det är för att besättningen ska kunna framkalla fotografier under färd.

 

Vitt ljus förstör ju som bekant filmen.

 

 

 

:uuh:

Ärthjärna, dom använder ju digitalkameror ;)

 

Naturligtvis så har det med mörkerseendet att göra, rött ljus förstör inte mörkerseendet.

 

Mann auf brücke?

Link to comment
Share on other sites

Jaså? Röd Belysning? den knappen har jag inte lyckats hitta än... får nog leta lite närmre..

 

När det är mörkt på ytan kör vi med nattbelysning.. de vill säga dämpad belysning som går att dimma (i närliggande utrymmen till manöverrum...) i manöverrum är det släckt... lyses bara upp av olika skärmar.. kör med dag o natteblysning för att hålla lite känsla kvar i kroppen o huvet om vilken tid på dygnet det är...

 

/Thern :dong:

Link to comment
Share on other sites

Brunbelysning, även känt som mysbelysning, är antagligen det effektivaste sättet att få i stort sett vad som helst att somna. I stretan, med mullret i bakgrunden, Webaston på och med brunbelysning är man SÅ sömnig! I styrhytten (som avgränsas till transporten med ett draperi som fästs med knappar) kör man nattetid med släckt beslysning och endast instrument, skärmar och navlampa som ljuskällor.

 

/M

Link to comment
Share on other sites

Förtydling av J.Thern

 

På dagen används vitt ljus i hela båten. På natten är det vitt ljus i akterskeppet manöverrum så mörkt som möjligt, resten av förskeppet är det gul dämpad belysning som gäller.

 

Anledningen är dels för att få en bättre dygnsuppfattning och även få ett bättre mörkerseende vid ex periskopsobservationer

Link to comment
Share on other sites

Det blåa ljuset är svårt att upptäcka som punktkälla eftersom man nyttjar "de blåa receptorerna" i ögat nattetid. Det är därför allt går i en svart - blå - vit nyans. Dessa receptorer står alltså för omvärldsuppfattningen, eftersom de är känsligast, och kräver minst ljus för att aktiveras. Detta gör att en blå ljuskälla lättare "flyter in" i omgivningen. En röd punktkälla "triggar" andra receptorer vilket väcker större uppmärksamhet...

 

Ett exempel är radiomastbelysning, "toppljuset", är rött, vilket syns väl nattetid.

 

Att använda rött ljus vid ex kartläsning/arbete i mörker gör att man således nyttjar andra receptorer än de som skall ge information om omgivningen, de blåa. På så sätt har man alltså uppdragsbaserad receptorfuntionalitet, för att låta som en militär fysiologistrateg...

:clap:

 

/Magnus B

 

Edit: stvafel

Edited by Badboy
Link to comment
Share on other sites

rött ljus är det ljus som förstör mörkerseendet hos ögat minst.. eftersom det tar upp till 45 minuter att få fullgott mörkerseende (att ögat ska ställa in sig) så vore det ju jobbigt om det förstördes direkt :lol:

Link to comment
Share on other sites

På S1 har de röd belysning på logementen, personligen har jag aldrig träffat på detta nån annanstans. Känns lite porrigt men men... I våra eminenta sambandshytter hade vi oxå röd belysning men där var den lite mer relevant...

Link to comment
Share on other sites

kollade upp hur känsligt ögat eg är. Inte dålig apparat faktiskt. Stavarna är känsliga ner till enstaka fotoner, men filtreringen, -antagligen i mjukvaran-. kräver en respons på ca 5-9 fotoner under 0,1 sek för att vi ska bli medveten om ljus.

 

källa: http://staff.science.nus.edu.sg/~parwani/eye.html

 

eller: http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Quan...e_a_photon.html

Edited by trinity
Link to comment
Share on other sites

Enligt SoldF 2001:

 

Rött ljus – förstör inte ditt mörkerseende men är särskilt lätt att upptäcka i bildförstärkare.

 

Blått ljus – förstör ditt mörkerseende men är svårare att upptäcka i bildförstärkare.

 

Slut. Frågor? ;)

 

Nej, seriöst undrar jag hur det är ställt med detta...? Blått ljus borde väl inte användas i stridsfordon om det förstör mörkerseendet?

 

Grönt ljus?

Link to comment
Share on other sites

Citat ur diskussionen:

 

"strf 90 har också en svag blå lampa i stridsutrymmet, samt en vanlig vit lampa."

 

"SISU:n har väl blått ljus om jag inte missminner mig? Åtminstone de som finns i Kosovo. Tyckte det var ballt och funderade inte vidare över varför."

 

Dvs. frågan kvarstår.

 

Sabbar grönt ljus mörkerseendet?

Link to comment
Share on other sites

Sabbar grönt ljus mörkerseendet?

Grönt ligger i området för ögats känsighetsmaximum (555 nm), det är mycket möjligt att man helt enkelt vill behålla så hög känslighet som möjligt i det gröna området, eftersom man redan får en del "gratis" så att säga.

Går man upp eller ner i våglängd från 555 nm minskar känsligheten för att vara nära noll vid 720 nm (nära IR) resp 380 nm (nära UV). Förenklat kan man säga att känsligheten för grönt ljus är ca 10 gåger högre än för blått eller rött ljus.

 

Jag inbillar mig även att detta är anledningen till att bildförstärkare ger en grön bild, att man så att säga vill få en del förstärkning "gratis", eller omvänt, att man vill slippa förstärka 10 ggr mer än man egentligen behöver.

Edited by AdamKalle
Link to comment
Share on other sites

På dom ytstridsftg som jag har åkt med så användes bara rött ljus på bryggan, resten av ftg:et var vanligt vitt ljus (eventuellt ngt dämpat).

På vissa "äldre" ftg:s typer (ptrb, rrb, kv gbg) släcker man dock ned helt/delvis i slc, och använder bara flexlite för att se tabeller, tastelatur och dyl, detta för att man skall kunna se bilden på PPI:erna ordentligt, då dessa är ganska ljussvaga.

Men det är oftast bara pers. på bryggan som har ngt konstant behov av att kunna se ut, därför skall avlösande bryggpers. vara på bryggan minst 15 min före utsatt tid, så att ögonen skall hinna vänja sig ngt (under tiden befinner sig alltså både Sb och Bb vakt på bryggan samtidigt). B)

Som kuriosa kan nämnas att ptrb har blått ledljus på däck (gångborden). :rocketl:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...