Jump to content

FAQ - Vanliga frågor om GMU/inryck (Lumpen)


Recommended Posts

 • Forumsledning

---------- Uppbyggnad sker efterhand-----------

----

OBS - Informationen är uppdaterad något för att passa GMU motsv.

 

----

 

Innan vi börjar..vill jag påpeka att det som står här behöver inte stämma, det saker och ting förändras från år till år. Vill du veta säkert, finns det främst 2 ställen du kan fråga, och det är: Försvarsmaktens HR Centrum och/eller Ditt förband du ska rycka in till.

De svarar gärna på de frågor du har. Antingen ringer du dem direkt eller mailar du, eller postar du.

Försvarsmaktens HR-centrum

08 - 514 393 00

[email protected]

 

Ofta kommer det frågor till forumet om vad man ska välja och vad som passar bäst och vad som är hårdast eller roligast osv. Oftast möts alla dessa frågor av samma svar - Det beror på dig - Sök innan du frågar..

De flesta frågor du har, har förmodligen flera andra redan frågat, och förmodligen har ännu fler redan svara på det. Jag ska försöka ta upp de vanligaste frågorna här.

 

För det första är att det så att det finns ingen här på forumet som kan säga vad som passar just dig bäst, det är upp till dig att avgöra.

Kortfattat - Sök information själv först. Fråga dig själv: Vad tycker jag är roligt, vad vill jag göra, hur ser min framtid ut, vad vill jag få ut av att bli soldat?

 

När du klarat ut det funderar du på vilken fysisk och psykisk status du befinner dig i.

 • Kan jag springa 1 mil under 60min utan problem?
 • Har jag svårt för att någon står och skäller ut mig öppet inför 40 andra kompisar.
 • Klarar jag vara vaken två dygn i sträck och bära en ryggsäck pga. att nån sa till mig att göra så utan att förstå varför?
 • Är jag teknisk kunnig?
 • Är jag smart eller har jag en förmåga att kunna lösa problem?
 • Vill jag bo under en gran 80% av dygnet, eller vill jag ha det varmt och ledigt, eller vill jag tillbringa min tid ute till havs i trånga utrymmen ?
 • Vill jag bara göra det jag blit tillsagd, eller vill jag kunna få ansvar och avgöra hur andra ska lösa en uppgift?
 • Vill jag jobba långt borta eller så nära hemmet som möjligt?

 

Många sådana här frågor måste du klara ut med dig själv innan du börjar leta jobb och befattningar. Du kanske inte kan tala om för dig själv vad du vill, men vänd på det då och försöka komma underfund med vad du inte vill. Samtidigt rekommenderar jag er VARMT att ha ett öppet sinne. Ibland måste man prova på nya saker som kan låta skrämmande för att sen upptäcka att det var det bästa som hänt i dit liv. Ska man vinna något måste man våga chansa.

Efter att du klarat ut saker och ting med dig själv börjar du läsa om befattningar och så markerar du dom som verkar passa in på din profil för vad du vill syssla med under några år av ditt liv.

 

Platser med information:

http://www.rekryteringsmyndigheten.se/

Plikt- och prövningsverket

Lediga jobb inom Försvarsmakten

 

 

Mönstringshandboken 2021 [PDF]

monstringshandboken.gif

 

Läs in er på de sidorna först.

 

Sen finns SoldFs forum här. Här kan du söka efter information och du kommer troligen hitta hur mycket som helst. Om inte så fråga.

En tråd som folk kan berätta om sina befattningar från värnplikten > Berättelser om befattningar

Tråd om Mönstringsresultat

Tråd om Psykologen

 

 

Kondition och fysisk status

Detta måste du vara ärlig med själv om och ta reda på vad du klarar.

 

Klarar jag jägartjänst?

Klarar du springa milen under 60 min så är det ofta tillräckligt för att kunna prova på jägartestet under mönstring om man finner Jägartjänst intressant.

Hur hårt saker och ting är finns det heller ingen här på forumet som kan svara på.

Vad du tycker är hårt vet ingen.

 

Det är otroligt svårt att säga vad som är hårt för dig, då du kan tycka att springa milen på 45min är jätte jobbigt medan en annan tycker det är lätt.

Det enda man kan säga om Jägarutbildningar är att det ställs högre krav fysiskt och psykiskt än på många andra. Undantag finns givetvis, då t.ex. Tolkskolan är förmodligen en av de tuffaste utbildningarna teoretiskt sätt.

Så det finns många olika sätt att dämma hårt och inte hårt.

 

Dock skall ni ha väldigt klart för er att bara för att något är fysiskt tungt så är det inte lika med att det är en BRA tjänst, för er. Om ni rycker in och väljer förband utefter vad ni får mest respekt och beundran hemma för, så har ni missat poängen totalt. Försök rannsaka er själva INNAN ni väljer den värsta tuffaste häftigaste jägarutbildningen.

 

Beakta dessutom att en av de största anledningarna till att folk inte klarar av Jägartjänst är gamla skador man fått tidigare kommer tillbaka eller bryts upp. Har du en gammal skada, från t.ex när du lirade fotboll, eller bröt foten eller problem med rygg osv, bör du inte söka jägartjänst.

Tråd om Jägartestet

Tråd om Varför måste en utbildning vara hård?

 

Jag är tjej finns det något för mig

Ja självklart finns det. Tjejer kan söka i princip allt idag. Gemenskapen varierar beroende på varje unika tillfälle. Det finns ingen gång som är lik den andre. Ofta har det funkat skitbra med tjejer

Frågor jag ofta får handlar om tjejers möjlighet till att bli Jägare, jag säger så här:

Pga. av tjejers anatomi och kroppsbyggnad har de svårt att klara av de riktigt tunga tjänsterna. Ska du söka sånt ska du ha tänkt både 2 och 3 och 4 gånger innan. Att man har viljan är en sak, men kroppen ska hålla också. Tjejer har tunnare benstomme och mindre muskelmassa vilket sätter käppar i hjulen för er. Likaså med vissa hygienbitar.

Att man kan springa fort och långt spelar inte så stor roll. För när man är trött och hungrig och orklös och allt är bara skit så uppstår misstag, man glömmer tänka och då trampar man kanske snett och trillar. Bär du då en ryggsäck på 40kg som för vissa är halva sin kroppsvikt och kanske mer, då går kroppen sönder.

Är det värt att satsa på en t.ex. en jägartjänst för att riskera att bryta ben eller kanske ryggen ? ..bara för att bevisa att en tjej kan klara av det ?.. jag tycker inte det.

 

Tråd om att vara tjej på plutonen

Tråd om kvinnorförtryck

Tråd om Tjej på K4

Tråd om tjejer som jägare

Tråd om att vara för "söt/snygg" ?

Tråd om Rasism, sexism och dylikt

Tråd om Diskriminering

 

 

Utlandstjänst

Möjligheterna är stora för alla anställda i Försvarsmakten att delta i internationella insatser och övningar. Det gäller vare sig du är officer, soldat, sjöman eller civilanställd. 

Hur många tjänstgöringar det rör sig om beror på vilka insatser våra folkvalda politiker bestämmer att vi ska delta i. Som soldat i Hemvärnet tjänstgör du inom rikets gränser.

FÖRSVARSMAKTEN UTOMLANDS

 

Tråd om att söka utlandstjänst efter VPL

Tråd om Vad krävs det för att kunna söka till FN-soldat

Tråd om Internationell tjänst - för alla ?

 

Forts nedan.

Link to comment
Share on other sites

 • Forumsledning

Grundkrav

Grundkravet för att söka grundläggande militär utbildning (GMU) är att du är svensk medborgare och att du har fyllt 18 år. Du måste också ha gymnasiebehörighet eller motsvarande med lägst betyg G i svenska, matematik, engelska och samhällskunskap. Om du vill bli officer eller specialistofficer finns ytterligare krav. Du får göra tester under antagningen som ska visa att du har god fysisk och psykisk hälsa. Dessa varierar beroende på vilket arbetsområde du riktar in dig på.

 

 

Får Jag basker?

Inte under GMU. I övrigt så får (mer eller mindre) alla förband utom Flottan, ut basker. Den räknas idag som vilket plagg som helst. Det varierar dock lite från förband till förband, på vissa måste du kämpa för att få den (baskerprov), på vissa får du ut den när du hämtar ut uniformen. (har någon erfarenheter kring basker-traditionen på just ert förband så dela med er i tråden)

 

Blir jag tuffare i den ? ..nej, men du kan se soldatmässig ut om du stukar och bär den rätt.

Tråd om baskrar etc

Tråd om Baskerprov

 

 

 

Vad ska man ha med sig vid inryck?

Det står i dina papper du kommer få skickat till dig nån månad innan inryck.

Sammanfattat:

* ID-handlingar / körkort

* Kallelsen

* Adressuppgift till annhöriga

* Fritidskläder

* Gympaskor

* Toalettartiklar

* Armbandsur/klocka

* Eventuella läkarintyg/vaccinationspapper, mediciner

* Andra eventuella förarintyg av olika slag eller motsvarande

* Någon bok, kortlek, spel, etc.

* Mobiltelefon och laddare och  hörlurar. Gärna skyddande skal. 

 

Hur länge jobbar man?

Vid ordinarie tjänstgöring är arbetstiden cirka 40 timmar i veckan. Vid insats eller under övning gäller vanligen ingen arbetstidsreglering och då får du särskild ersättning för den tiden. Jobbar du internationellt gäller särskilda regler. Som hemvärnssoldat tjänstgör du nära din hemort under minst 4 eller 8 dygn per år beroende på ditt avtal med Försvarsmakten.

 

Officer ?

 

I Försvarsmakten fyra kategorier av yrkesofficerare:

 1. Officer
 2. Reservofficer
 3. Specialistofficer,

 

Sen finns även anpassad reservofficersutbildning AROU.

AROU vänder sig till dig som har militär erfarenhet sedan tidigare och vill bli specialistofficer. Utbildningen är uppdelad två kurser som är tio veckor vardera.

 

Det som skiljer officerare och specialistofficerare åt är främst arbetsuppgifter och utbildning. Som officer är du oftast chef med ett övergripande ansvar. Som specialistofficer är du expert inom ett område och sjömännens eller soldaternas närmaste befäl.

 

Försvarsmaktens sida om att bli officer

Tråd om vad man ska tänka på som befäl

Tråd om hur en instruktör kan/ska aggera

Tråd om Motivering och ledarskap

Tråd om Ledarskap

Tråd om Nybörjare som chef

 

Kan man byta tjänst eller befattning efter man mönstrat/rykt in?

Att få möjlighet att byta beror på en rad olika faktorer, såsom hur långt in i utbildningen man är, om det finns platser, om förbandet vill släppa en, eller om man har någon annan bra anledning till att byta. Att byta innan man rykt in är den bästa chansen och man bör kontakta mönstringskontoret snabbast möjligast med både telefon och brev.

Ring alltid till ditt mönstringskontor oavsett för att få reda på vad som gäller just då.

Tråd om att byta tjänst

 

Kan jag sluta?

Under den grundläggande militära utbildningen (GMU) kan du sluta när som helst och lämna förbandet så fort det är praktiskt möjligt. Försvarsmakten kan å sin sida avskilja dig om Försvarsmakten anser att du inte är lämplig att fortsätta utbildningen. Det kan också bli aktuellt om du av någon anledning varit frånvarande så mycket under utbildningstiden att du inte kommer att bli godkänd.

Under den tidsbegränsade anställningen har du som soldat/sjöman en uppsägningstid på 1–2 månader beroende på anställningstid. Som anställd i Försvarsmakten gäller samma regler som på övriga arbetsmarknaden.

 

 

Kan man bli straffad om man gjort fel?

Idag finns det 3 olika godkända straff du kan få om du gjort något dumt.

*Skriftlig varning, även samtal med dina chefer

*Löneavdrag max 30dagar

*Extratjänst, max 5 gånger, och max 4h per gång.

Du kan överklaga besluten till befälet om du vill.

Tråd om Trakasserier

 

Tråd om att vara vänsterskytt eller Problem som vänsterskytt

Tråd om att vara Vegeterian i lumpen

Tråd om grundskolebetygen spelar roll

Tråd om hårklippning

Tråd om Allergier

Tråd om Militära vitsord

Tråd om Högvakt

Tråd om Egna Kängor.. Tillåtet ?

Tråd om Grader

 

 

 

 

Uppdaterad
120205

210424 - länkar uppdaterade

--------- UPPDATERAS EFTER HAND SOM NY INFORMATION BLIR TILLGÄNGLIG ----------

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...
---------- uppbyggnad sker efterhand-----------

 

 

Kan man bli straffad om man gjort fel?

Idag finns det 3 olika godkända straff du kan få om du gjort något dumt.

*Skriftlig varning, även samtal med dina chefer

*Löneavdrag max 30dagar

*Extratjänst, max 5 gånger, och max 4h per gång.

Du kan överklaga besluten till befälet om du vill.

´

Utegångsförbud är väl en godkänd bestraffning?

Link to comment
Share on other sites

Kan man bli straffad om man gjort fel?

Idag finns det 3 olika godkända straff du kan få om du gjort något dumt.

*Skriftlig varning, även samtal med dina chefer

*Löneavdrag max 30dagar

*Extratjänst, max 5 gånger, och max 4h per gång.

Du kan överklaga besluten till befälet om du vill.

Vedhuggning, visitation, jägarbuss, på pannan ställ och böjsträck - betraktas av civila som straff.

Av befäl och hurtiga beväringar betraktas de som BELÖNINGAR :D

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
Får Jag basker?

Ja, gör du lumpen inom Armén får du basker. Det varierar lite från förband till förband, på vissa måste du kämpa för att få den (baskerprov), på vissa får du ut den när du hämtar ut uniformen. Inom flyget är det bara Flybasjägare som har basker idag. Flottan har inga. Amfibiekåren har på alla befattningar samma som armén.

 

Hittade den här tråden när jag sökte efter annat, ett litet pepåkande bara; hkpflj har basker.

 

EDIT: Flybas? Och blanda inte ihop det med mitt stavfel, för det är avsiktligt. 8-/

Edited by Vakten_F4
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Får Jag basker?

Ja, gör du lumpen inom Armén får du basker. Det varierar lite från förband till förband, på vissa måste du kämpa för att få den (baskerprov), på vissa får du ut den när du hämtar ut uniformen. Inom flyget är det bara Flybasjägare som har basker idag. Flottan har inga. Amfibiekåren har på alla befattningar samma som armén.

 

Hittade den här tråden när jag sökte efter annat, ett litet pepåkande bara; hkpflj har basker.

 

EDIT: Flybas? Och blanda inte ihop det med mitt stavfel, för det är avsiktligt. :)

 

Samtliga inom flygvapnet erhåller väl basker numera?

 

Alla utom flottan alltså, om jag har begripit det hela rätt.

Link to comment
Share on other sites

Telewaffe helt rätt, alla i flygvapnet kommer nu få basker och den enda grenen i försvarsmakten som inte har basker är Marinen (man kanske skulle gjort lumpen till sjöss) :surprise:

Bara för att förtydliga, marinen inkluderar både amfibie och flottan och Amf har som bekant basker.

 

Men ja, lumpa till sjöss är trevligt. :P

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...
 • Forumsledning

Detta är väl inte en vanlig fråga rörande inryck? Försök fundera på var ditt ämne passar bäst. Tips - inte i pliktverket.

 

...och nej det är ingen i detta forum som kan ge klarhet i detta. Ring dom på Livgardet istället så slipper du rykten och spekulationer från forumet.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...
 • Forumsledning

Eftersom det är flertalet nu som får meddelande om att de inte få mönstra så tänkte jag länka svaret från pliktverket

http://www.pliktverket.se/sv/Nyheter/FAQ/

 

Jag vill göra lumpen - varför får jag inte ens mönstra?

Det är ingen rättighet att mönstra. Däremot har du en skyldighet att mönstra om Pliktverket kallar dig.

 

I november och decemember 2006(Kimster. anm) får cirka 72 000 killar födda 1989 eller tidigare besked om Pliktverket planerar kalla dem till mönstring eller inte under 2007. Cirka 25 000 av dem kommer att få mönstra. Och mindre än 5 000 får göra lumpen.

 

Det är alltså väldigt tuff konkurrens om platserna och tyvärr har vi inte resurser för att mönstra alla. (Läs mer om bakgrunden till detta via länkarna till höger.)

-Pliktverket

 

 

 

Jag är fullt frisk och vill mönstra och göra lumpen. Hur gör jag?

För att få ditt ärende prövat måste du skriva till Pliktverket. Det gör du antingen via tjänsten ”Fråga Pliktverket” på Lumpen.nu, www.lumpen.nu/fragapliktverket, eller genom att skicka ett vanligt brev till:

 

Pliktverket

Karolinen

651 80 Karlstad

 

Oavsett om du skriver brev eller kontaktar oss via webben - kom ihåg att tydligt ange:

 

* personnummer

* vad du vill ändra på

* telefonnummer och adress

-Pliktverket

 

Jag har fått ett brev där det står ”Pliktverket tänker inte kalla dig till mönstring på grund av att du saknar behörighet till gymnasieskolans nationella program”. Jag är behörig, vad ska jag göra?

Du som har dokumenterad behörighet till gymnasieskolans nationella program och som anser dig fullt frisk och vill mönstra ska göra så här:

 

 

1. Skicka in ett intyg från den gymnasieskola du studerar på, alternativt en kopia på ditt slutbetyg från grundskolan.

 

2. Skicka intyget tilll:

Pliktverket

Karolinen

651 80 Karlstad

 

När vi fått ditt intyg kommer du att få fylla i ett frågeformulär. Pliktverket prövar därefter dina möjliheter att få mönstra

-Pliktverket

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

hej!

jag bor på åland (finland)och har just gått ut gymnasiet :baskerKav::)

jag skulle vilja bli stridspilot i SVERGIE för att jga knappt kan finska(varför tränade jag inte på läxorna?!?) :banghead:

jag funderar för det första om det går att bli svensk medborgare på något sätt och om jag är svensk medborgare år jag ett mönstringsbrev då eller måste jag söka något?

annars måste man kunna finska för att gå med i finska armen?

ps jag kunde inte starta en ny tråd därför skrev jag här

 

 

mvh vf

Link to comment
Share on other sites

hej!

jag bor på åland (finland)och har just gått ut gymnasiet :baskerKav::)

jag skulle vilja bli stridspilot i SVERGIE för att jga knappt kan finska(varför tränade jag inte på läxorna?!?) :banghead:

jag funderar för det första om det går att bli svensk medborgare på något sätt och om jag är svensk medborgare år jag ett mönstringsbrev då eller måste jag söka något?

annars måste man kunna finska för att gå med i finska armen?

ps jag kunde inte starta en ny tråd därför skrev jag här

 

 

mvh vf

Nylands brigad är svensktalande.

Link to comment
Share on other sites

hej!

jag bor på åland (finland)och har just gått ut gymnasiet :baskerKav::)

jag skulle vilja bli stridspilot i SVERGIE för att jga knappt kan finska(varför tränade jag inte på läxorna?!?) :banghead:

jag funderar för det första om det går att bli svensk medborgare på något sätt och om jag är svensk medborgare år jag ett mönstringsbrev då eller måste jag söka något?

annars måste man kunna finska för att gå med i finska armen?

ps jag kunde inte starta en ny tråd därför skrev jag här

 

 

mvh vf

jadu hur man blir svensk medborgare vet jag inte hur det går till.. men när du blivit svensk medborgare borde det säkraste vara att maila pliktverket och be om att få mönstra. annars finns risken att de kan råka glömma att kalla dig. lycka till

Link to comment
Share on other sites

nu när jag läser på internet får jag uppfattningen om att man gör lumpen i olika grupper.?.

och isåfall om jag vill bli stridspilot vilken ska jag gå då?

 

skriv gärna mycket så jag förstår bättre :)

 

mvh vf

Link to comment
Share on other sites

nu när jag läser på internet får jag uppfattningen om att man gör lumpen i olika grupper.?.

och isåfall om jag vill bli stridspilot vilken ska jag gå då?

 

skriv gärna mycket så jag förstår bättre :unsure:

 

mvh vf

 

Ska man bli flygförare (stridspilot) är det bra om man har en befälsbefattning under värnplikten. Men det är bara en liten del i uttagningen till flygförare, de tester som görs är mer avgörande.

Link to comment
Share on other sites

nu när jag läser på internet får jag uppfattningen om att man gör lumpen i olika grupper.?.

och isåfall om jag vill bli stridspilot vilken ska jag gå då?

 

skriv gärna mycket så jag förstår bättre :ph34r:

 

mvh vf

 

Ska man bli flygförare (stridspilot) är det bra om man har en befälsbefattning under värnplikten. Men det är bara en liten del i uttagningen till flygförare, de tester som görs är mer avgörande.

kan någon svara på min förstafråga?

det liksom finns jägarförband och massa andra

så om jag går jägarförband kan jag bli strids pilot då?

Link to comment
Share on other sites

kan någon svara på min förstafråga?

det liksom finns jägarförband och massa andra

så om jag går jägarförband kan jag bli strids pilot då?

Ja, du kan bli stridspilot om du gör gu på ett jägarförband. Du kan även bli stridspilot om du gör gu som kock i flottan, som klargöringsmekaniker i flygvapnet eller som bevakningssoldat i armén.

 

Med andra ord, vad du gör gu som är mindre viktigt om du vill bli stridspilot. Det viktiga är att du gör gu.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Jag vet inte om detta är rätt plats att ställa frågan på men jag testar ändå, ni kan ta bort den efter jag fått svar annars :happy:

 

Många av mina vänner säger att man inte mönstrar förren efter man fyllt 18 stämmer det? för i så fall eftersom jag fyller år i Juli så måste jag mönstra efter det?

Edited by Kolind
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Jag har en liten fundering som jag tror kan höra hemma i denna tråden.

 

Låt oss säga att jag får ta någon jägartjänst som förstaval och säg skyttesoldat som andra, om jag då blir kallad till extramönstring och sen inte kommer in som jägare då, vad händer? får jag mitt andraval då? eller är det försent i och med att jag väntat och extramönstrat?

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
Jag har en liten fundering som jag tror kan höra hemma i denna tråden.

 

Låt oss säga att jag får ta någon jägartjänst som förstaval och säg skyttesoldat som andra, om jag då blir kallad till extramönstring och sen inte kommer in som jägare då, vad händer? får jag mitt andraval då? eller är det försent i och med att jag väntat och extramönstrat?

 

Tjänster som kräver SANS och extramönstring hamnar inte bland dina ordinarie val. Du kan tillexempel inte ha fallskärmsjägare som första val, och sedan skyttesoldat som andra val till exempel. Däremot kan du ha skyttesoldat som första val och dess utom göra SANS till FJS. Blir du kallad till extremönstring och blir antagen, ändras din inskrivningsorder. Annars får du den tjänst som du tilldelades efter mönstringen, förhoppningsvis ditt förstaval.

Link to comment
Share on other sites

Jag har en liten fundering som jag tror kan höra hemma i denna tråden.

 

Låt oss säga att jag får ta någon jägartjänst som förstaval och säg skyttesoldat som andra, om jag då blir kallad till extramönstring och sen inte kommer in som jägare då, vad händer? får jag mitt andraval då? eller är det försent i och med att jag väntat och extramönstrat?

 

Tjänster som kräver SANS och extramönstring hamnar inte bland dina ordinarie val. Du kan tillexempel inte ha fallskärmsjägare som första val, och sedan skyttesoldat som andra val till exempel. Däremot kan du ha skyttesoldat som första val och dess utom göra SANS till FJS. Blir du kallad till extremönstring och blir antagen, ändras din inskrivningsorder. Annars får du den tjänst som du tilldelades efter mönstringen, förhoppningsvis ditt förstaval.

 

Jaha, men kan man ha två stycken tjänster som kräver extramönstring då? Alltså jag vill bli FJ men om jag inte kommer in på det så vill jag vara luftburen, går det bra?

Link to comment
Share on other sites

Jaha, men kan man ha två stycken tjänster som kräver extramönstring då? Alltså jag vill bli FJ men om jag inte kommer in på det så vill jag vara luftburen, går det bra?

 

På din första svarar jag Nej, man kan bara söka en tjänst som kräver SANS. På din andra svarar jag Ja, eftersom luftburen soldat inte är en befattning som kräver SANS.

Link to comment
Share on other sites

Jaha, men kan man ha två stycken tjänster som kräver extramönstring då? Alltså jag vill bli FJ men om jag inte kommer in på det så vill jag vara luftburen, går det bra?

 

På din första svarar jag Nej, man kan bara söka en tjänst som kräver SANS. På din andra svarar jag Ja, eftersom luftburen soldat inte är en befattning som kräver SANS.

 

Jaha oj :) fel av mig, men det löste ju sig bra ändå :-P tack så mycket!

Link to comment
Share on other sites

Du får 72 kr/dag i värnpliktsersättning. När du är ledig får 65 kr extra för varje dag för att du ska ha råd att äta när du är hemma.

 

Vidare kan du få måltidsersättning under resorna till och från förband om du inte hinner äta på förbandet innan du åker. Utöver det finns det ett antal olika bidrag och tillägg du kan söka.

 

En vanlig månad kommer du att få ungefär 2500.

 

När du muckar får 72 kr x antal dagar du ligger inne, för de flesta ungefär 24000.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
 • Create New...