Jump to content
Sign in to follow this  
Guest faebo_tarzan

Frågor ang. Spaningssoldat

Recommended Posts

Guest faebo_tarzan

Hejsan,

jag har fått befattningen Spaningssoldat, FK900, och skall rycka in på P4 nu i augusti 2004. Jag har läst de flesta inläggen ang. tjänsten och den verkar rolig och passande. Jag har några frågor som jag gärna skulle vilja ha besvarande.

 

Om jag skulle vilja fortsätta inom armén, är det möjligt med tanke på att jag blev just 'soldat', och inte plutonchef eller nåt sånt. Jag kan tillägga att jag på mönstringen hade tjänstbarhet A, och fyllde kraven till chefsbefattning.

Just det att jag bara ligger inne 7.5 månader tycker jag är lite för kort.

 

Hur tas dom olika befattningarna ut? Är det dom som är bäst på sina områden som får sina befattningar eller är det slumpvis? :Malaj:

 

Gör spaningssoldater nån sorts prov, baskerprov? :baskerPa:

 

Sen undrar jag också hur många spaningsoldater det utbildas per år?

 

Sen den stora frågan är hur hård utbildningen egentligen är, behöver man verkligen köra samma hårdträning som KJ, FJ innan inryck? Om utbildningen akn liknas vid en jägartjänst, borde inte vi också få t.ex kängor att gå in i också?

 

Tacksam för svar

MVH Richard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alla jägare får inte ut kängorna innan inryck. Och självklart ska du träna innan inryck, marschera med packning, spring långt, träna uthållighetsträning. Du behöver inte ”hårdträna” men förbered dig. Mitt lilla tips.

 

Ett tag var det tänkt att jag själv skulle rycka in som spanare på P4, och allt jag hört om tjänsten och regementet är bra grejer, så se fram emot en rolig och givande tid. Grattis till tjänsten! :baskerPa:´

 

Men det finns nog redan en del trådar om spaningssoldater, testa sök

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spaningssoldat är inte "hårt" om du syftar på rambo-hårt. Men alla utbildningar är hårda i sig. Utmaningar finns inom alla utbildningar. Känner du att den passar dig så räcker det långt. Och skit i att hårdträna om du inte tycker att det är kul. Din fysiska status sätter inte gränser. Det är spökande knäskador och annat du inte kan påverka som sätter gränserna. Det är bra att träna. Men personligen söp jag lite extra före inryck för att skaffa lite "grund" eftersom festandet blir lidande under värnplikten.

 

Vpl Fk K4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som spaningssoldat så får du ofta genomgå samma GSU som resten av soldaterna på kompaniet. Inför denna del behöver du träna lite löpning och lite grunder i BRAK. Efter denna går du ut på pluton och där sker stegringen, (observera stegring). Här byggs du upp för att klara din tjänst. Det underlättar om du har en god grundfysik med betoning på uthållighet, men är inget krav. Det viktigaste du skall ha med dig är viljan att testa gränser och konsten att kunna lyssna på kroppen.

 

/Magnus B

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det kommer förmodligen att bli mycket löpning men det som kommer att förenkla är om du har vana av att gå långa sträckor med packning

 

Spaning gör baskerprov precis som alla andra på pansar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tjenis!

 

Jag låg inne som spaningsoldat på mekB18. Vi hade iallafall en hårdare tjänst än de andra på regementet. Vi fick gå eller springa till skjutbanorna, Springa till tvättbytena ja man kan säga att allt var hårdare på alla sätt och vis. Vårat baskerprov började fyra timmar innan alla andras. Vi fick göra mera armhävningar springa längre hårdare tidskrav på orienteringsmomenten hade mera vikt i ryggsäcken.

Men har man bara tränat innan så kalarar men det. Det är mina erfarenheter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Thoreau
   Hej!
    
   Efter min mönstring har jag blivit preliminärt inskriven som spaningssoldat på I19 i Boden.
    
   Det jag är nyfiken på är hur livet som värnpliktig är i Boden? Är det någon som har genomfört värnplikt eller liknande på denna befattning och plats som kan berätta om deras erfarenhet?
    
   Tack så mycket.
  • By Jonathan Grünberg
   Hej, jag mönstrade i februari och fick en befattning som jag verkligen inte är nöjd med, blev vagnchef på p4 (Verkligen ingen diss mot vagnchefer, men det var ingenting som jag ville bli)
   Jag undrar om jag nu genomför denna utbildning med plikt, kan jag senare söka till andra förband och göra om min befattningsutbildning? Om så fallet, hur stor chans är det (såklart beroende på, ens egna förmåga, vilken befattning etc men är detta något som faktiskt sker?)?. Om jag blir omutbildad till annan befattning, vad händer med min krigsplacering?
   Tackar i förhand för svar
  • By Soffnisse
   Behöver hjälp att välja mellan P4 och P7. Kommer söka GU som skyttesoldat och undrar vad skillnaden är på dessa förutom det geografiska.
  • By Engmar
   Hallå där! Har blivit antagen som spaningssoldat i p7 hos skånska pansarregementet. Även om jag är otroligt motiverad och förväntansfyld så har jag här några frågor jag hoppas kunna få besvarade:
    
   1. Vad har P7 för rykte om sig? Är det en bra utbildningsplats för sin framtida karriär inom FM. Hört och läst mycket om andra förband men det är relativt tyst om P7..
    
   2. Ska tjänstgöra som spaningssoldat i mekaniserad bataljon efter utbildningen. Är detta ett fysiskt krävande jobb som FM påstår? Är det en tjänst där man får ligga ute i några dagar på o-plats o.sv..
    
   3. Finns det någon här som har erfarenheten av att ha bytt förband. Låt säga att den bytt från en vanlig tjänst mot en jägartjänst och kan berätta hur det gått till?
    
   Jag har nämligen haft som mål otroligt länge att ta mig in hos jägarna på K3. Men efter att ha sökt två gånger utan att nå rätt nivå på intelligenstestet(Resten i topp) så känner jag att jag först och främst vill få in en fot i FM och arbeta där. Så får jag i ett senare skede försöka söka mig mot detta mål(om jag nu inte stormtrivs som spanare).
    
   Vore otroligt tacksam för svar från alla förhoppningsvis framtida kollegor!
    
   MVH// Engmar
    
    
  • By Martiniswe
   Hej SoldF!
    
   Jag mönstrade för drygt en månad sedan och fick en gmu-placering på P4 med inriktning logistiksoldat och rycker in i Augusti.
   Nu till frågorna:
    
   - Vad innebär det att vara logistiksoldat på ett pansarförband? (Till skillnad från andra typer av förband)
   - Vad använder man för fordon?
   - Arbetsuppgifter?
   - Vad tycker ni om P4 som förband/arbetsplats?
   - Har ni annan kuriosa om tjänsten?
    
   Annan fråga nu när jag ändå är igång:
   Inriktningen är mot GSS/T och jag är egentligen intresserad av GSS/K men det fanns bara T-tjänster att tillgå. Hur stor är möjligheten att byta tjänstetyp under befattningsutbildning? (E.V direkt efter utbildningens slut)
   Självklart förstår jag att det beror på personliga egenskaper, förbandets behov m.m. Men hur lätt är det generellt?
    
   /Framtida rekryt
×
×
 • Create New...