Jump to content

Krav för jägargruppbefäl


Recommended Posts

Jag har blivit placerad som Jägarplutonchef på K4 med inryck jan 2006. Samma sak som Jägargruppbefäl.

 

Och jag vet inte mer än att man ska ha en 7:a eller mer på inskrivningsprovet, sammanvägd tjänstbarhet A, man ska fylla kravet att utbildas till en chefsbefattning. Och så ska man antagligen fylla kravet för att utbildas till en befattning med höga krav på förmåga att tåla psykisk press i krig.

Link to comment
Share on other sites

Guest järv

Det är ju direkt felaktigt av K 4 att kalla kompanibefäl (KB) för gruppbefäl (GB). Att Försvarsmakten dessutom på vissa ställen kallar tjänsten för jägarplutonchef förvirrar ytterligare eftersom du som KB på ett jägarförband knappast kommer att få en befattning som jägarplutonchef eller för den delen ställföreträdande jägarplutonchef. En högst teoretiskt möjlig befattning i såna fall.

 

Förhoppningsvis har det bara skett ett misstag på K 4:s hemsida. För att göra ett försök att reda ut det här så utbildas kompanibefäl (KB) (FC600) vanligtvis till befattningen jägargruppchef/patrullchef. Specialist (E) (FC905) utbildas till jägarsoldat/specialist. Mig veterligen så tas fortfarande ställföreträdande jägargruppchef/patrullchef ut bland de 10 månadersvärnpliktiga. De som under värnplikten tas ut till den befattningen kommer att få befattningskoden (FC800) som är jägargruppbefäl (GB)..

 

Kan även sägas att att K 4 och K 3 inte alltid har samma befattningar eller för den delen samma namn på motsvarande befattningar så det som sägs ovan gäller i första hand K 4.

 

För att vara tydliga med de psykologiska kraven så krävs det alltså enligt artikeln 7 i befälslämplighet och 7 i pliktförmåga för FC600 samt 5 i befälslämplighet och 4 i pliktförmåga för FC905. Men eftersom det kommit med ett litet fel i artikeln så kan man ju inte vara helt säker på övriga uppgifter stämmer heller.

 

Ser att det blev tjorvigt men det kommer att klarna efterhand för er. Börja annars genom att läsa tråden om skillnaden mellan kompanibefäl och kompanichef.

Edited by järv
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...