Jump to content

Hemvärnets vara eller ikke vara??


Guest FhF laddare

Recommended Posts

Guest FhF laddare

Har en fråga som jag vet att en del kommer bli fly förbannad på mig för..Men frågar man inte så får man inget svar ju

Under dom åren jag till hörde Göta Elf IP så känndes det väldigt förlegat med hemvärnet.För det kom till under kriget ju och så har ju kalla kriget slut!

Å eftersom vi tillhör EU nu så kan man tycka vad skall vi med Hemvärnet till!!!..För skulle det bli oroligt så har ju EU en lag som säger att man skall hjälpa ett annat land som befinner sig i kris ju.Å den stämeln Hemvärnet har pm att det speinger gamla gubbar med masuergevär är jävligt svår att få bort ju..Även yrkes befäl tycker att det är onödigt med Hemvärnet.Å man fick alltid höra att man var en hobby soldat å tötntigt med hemvärnet osv..Jag är en vän av försvaret å har hållt på med det sedan jag var 15 år så det har inget med å göra if jag är med i Svenska freds :angry: eller något annat utan tycker att det är förlegat med Hemvärnet nu..förlåt mig om någon ta illa upp..

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Inte helt tokigt....det gamla hemvärnet är förlegat och håller ju som bäst på att omorganiseras till något lite mer modernt. Förstår din poäng....men ett tips är att hålla reda på fingrarna när du skriver....det rä gnaska svrt att läsa dte du skrvier.... ;)

Link to comment
Share on other sites

Att förlita sig på EU när det gäller försvar av vårt land är farligt. Hur lång tid tar det för EU att bestämma om man ska skicka styrkor till Sverige? De olika länderna tolkar överenskommelserna på olika sätt så det kanske tar allt för lång tid innan vi får förstärkning.

 

Men helt klart är att Hemvärnet måste fortsätta att förändras och moderniseras. Den förändring som nu sker är bra men vi kanske måste fortsätta längre.

Jag upplever det som att det äntligen börjar ställas lite krav på/inom hemvärnet och det behövs åtminstone i mitt område.

Link to comment
Share on other sites

@FHF

 

Hmm

Menar du att hela idén med HV är fel, eller att den organisation som vi (försöker) lämna bakom oss är kass?

 

Vad jag menar är:

 

Att tycka att man blir hobbysoldat för att man väljer att vidareutbilda sig efter lumpen, känns som ett konstigt resonemang. ALL efterutbildning måste ju tillföra NÅGOT.

 

eller?

 

mvh

/Jark

Edited by Jark
Link to comment
Share on other sites

hemvärnet håller på att förändras just nu, det stora steget är just nu är på individ-nivå. Nästa stora steg kommer att bli att motorisera hemvärnet samt tillföra mer understödsvapen. Det tredje steget kommer förhoppningsvis bli att tillföra CV-90 till IP. ett fjärde steg är att mekanisera hemvärnet.

 

Men först ska organisationen överleva FB2004...

 

men dessa 4-steg kommer att ta 10-15 år att genomföra, vidare måste Hemvärnet bli offensivare i sin marknadsföring, inte en enda bild på en individ som är över 35år skall synas på mässor eller reklam-bilder.

Link to comment
Share on other sites

Grundtanken med Hemvärnet är ju den folkliga förankringen och den lokala patriotismen. Även Hemvärnet förändras och det till det bättre i och med att man mer eller mindre sållar bort den del av folket som kanske kommer på en övning om året med Ak`n i en ICA kasse. Även yrkesbefäl har fått upp ögonen för Hv och ändrat inställning gentemot de aktiva. Här i Skåne har vi haft möjlighet att få träning av just yrkesbefäl , vilket har medfört att utbildningsnivån har höjts och inställningen från befälen har ändrats när de har sett att viljan och förmågan är stor. Visst , invationsförsvar behöver vi inte längre MEN att lägga ner Hv istället för att utnyttja de kunskaper som finns vore dumt. Man kan sätta in Hv folk tämligen fort , IP Pluton ska ju vara på plats inom 6h.!

Link to comment
Share on other sites

Ställer mig själv frågandes till detta många gånger.

Enda jag ser som är ett alternativ till HV är ju att skrota HV helt och bygga upp det helt från grunden, göra om alla kontrakt. Och om försvaret blir helt inriktat på intrenationell tjänst. Då så gör man om det dåvarande HV till infateriet med mekaniserade infanteri plutoner och så blir vi deltissoldater med kontrakt.

Vill ju se att HV matriell mässigt blir mer som "National guard" som USA har.

Tex att man gör lumpen och väljer efter X-antal månader om man vill ingå i Infateriet eller i dom internationella insatsförbanden. Så skulle man kunna göra idag, men med HV´s status så skulle bara dom som blir tvingade söka sig till "infateriet". Och skall man ha deltissoldater som sköter sig så bör det finnas en viss frivillighet. Man kan inte tvinga folk att i 20 år skita i familjen och vara på övningar varranan helg.

Hv skulle då ha egna möjligheter till pansar och indereckt eld.

Detta är ju en dröm som alldrig kommer bli sann förmodligen. Av kostandsskäl. Dom som inte finns i anslutning med Gu förband skulle va tvungna att transportera fordon alldelse för långt eller bygga hallar för fordon och matriell. Sen är det ju saker som underhåll...

 

Därför tror jag att FK satan kan glömma sin dröm om 90 vagnar dom närmste åren.

 

Jag ser inget annat alternativ, Antingen skroten eller en styrka som är helt självförsörjande med allt från instruktörer till i viss mån artilleri kanoner.

Känns meningslöst att ha ett förband som utgör det största markförsvaret nationellt men ändå inte har fordon eller utrusting för att ta sig an annat än fotsoldater i viss mån lättare fordon. HV är ju i dagsläget lååång från rörligt trots detta har mitt HV en verkans område i princip hela dalarna. Vi skall enligt order kunna förstärka upp vid behov i krigstid... med vaddå? minbussar från statoil?

Nä... i ett skarp läge tvivlar jag på att det håller. Dom i trakten som har bilar har kanske en 11/13bil på 50 man. Ska vi köra skyttel trafik med dem 20 mil?

JAg förstår skeptismen och håller med till viss del.

Känns helt konstigt allting, vi får ett RP sikte och en basker men i det stora hela är det samma sak. Man vinner inga krig med 50 000 soldater med rp sikte. Dess soldater som då är utspridda över landet. Där en Hv bataljon har ett par hundra man och ett verkans områder som i vissa fall är runt 20 mil.

Good luck säger jag när ivan kommer.

 

Hadde hellre sett man man la in RP pengarna och basker slanten i ett stort sparkonto :camo:

Och vid senare tillfälle om nåra år så började man titta på olika vagnar som FM har överflöd av.

Edited by Panzerfaust
Link to comment
Share on other sites

gillar iden med HV fortfarande!!

 

att ha ett lokalt förankrat försvar har ju genom historien vara lönsamt.

dock är tiden förbi då hemvärnet skall vara någon form av robin hoods muntra män.

att tro att vi vinner i det långa loppet via fria kriget är ju ganska förlegat.

 

att vakta stora objekt som lede fi skjuter bort, innan vi ens hinner dit tillhör gårdagen.

skall vi tro att en angripare inte gör som i serbien och bombar bort infrastrukturen, utan låter oss behålla vår höga levnadsstandard?

 

den bantning som HV står inför kommer att vara behövlig.

det är dax att rensa ut gubbväldet.

vi kan inte ha ett frivilligt försvar, som tycker att bingolotter är något som en arme enhet, skall befatta sig med.

 

in med riktiga yrkesofficerare ner till minst kompchf.

kasta ut folk som visar sig vara totalt livsfarliga, bort med alla älgjägare som ser HV som sitt ammoförråd.

det är totalt livsfarligt att låta folk, som anser att alla under 50 är pojkspolingar, som man inte lyssnar på, ha skarpladdade vapen.

 

tyvärr har alltid HV vart en sista utpost för makt och vapengalningar, som inte platsar varken som militär, polis eller som väktare.

dessutom lever på små orter även det gamla kvar, där brukspatron var HV-chf och det kunde styras som man själv ville.

 

inom fem år är HV vårt nya infateri och mer likt det engelska TA (territorial armen)

fler övn kräver ett flexibelt jobb, med tillmötesgående arbetsgivare.

något som funkar utomlands men som i sverige nog kommer att bli ett problem.

att soldaterna inom det nya HV kommer att vara yngre, beror helt enkelt inte på att de behöver vara mer vältränade än dagens IP.

 

det kommer att bero på att somliga chfer inte kommer att tollerera att folk har barn och krävade jobb.

är du över trettio så börjar man se om sitt hus, och skaffa familj, även som möp.

 

summa sumarum:

du får en arme bestående av 30 000 ungkarlar, som jobbar som väktare.

fast det verkar ju som tre lingon tar över bevakningen av fler militära anläggningar, så varför inte låta dem ta över helt och hållet?

Link to comment
Share on other sites

Jag tror du slog huvudet på spiken nu Bushman.

 

Tyvärr så är det nog däremot så att barbapapporna sitter såpass säker på sina poster att de blir vi motiverade och åtminstonde relativt unga som åker dit om vi inte anpassar oss.

 

På min pluton har vi för vana att alltid påpeka när någonting går fel. Det enda resultatet hittills har varit att alla över kompch nivå ogillar oss och tycker vi är gnälliga stridspittar.

 

Att "gilla läget" som ju är ett av barbapappornas favorituttryck innebär att man ska acceptera situationen och göra bästa möjliga av den. Men om läget är att batkvm bestämt att det vore trevligt med korvgrillning istället för kvällsskaffning och helt saknar förståelse för att två korvar inte räcker för en soldat som drällt runt i gyttja hela dagen anser jag inte att man ska gilla läget.

 

Om alla kompanier under en genomgång om vad de behöver för att bättre kunna lösa sina uppgifter nämner att de saknar tillräckligt med vinterutr för att kunna verka året om och Bataljonchef under sin sammanfattning tre minuter senare nämner att vi enligt kompaniernas genomgång saknar "främst samband" (citat) så anser jag inte heller att man ska gilla läget.

 

Om det däremot under en övning råkar förhålla sig så att det regnar småspik och mattransporten sjunker kan man gilla läget. Men så länge läget orsakas av fel person på fel plats tycker jag inte att det finns någon ursäkt till att gilla det.

 

(Naturligtvis är alla händelser ovan uppdiktade, och alla eventuella likheter med en bataljon nära mig är i förekommande fall en ren tillfällighet...)

Link to comment
Share on other sites

Oj vilken hemsk bild ni ger av Hv.

Så ser det inte ut hos oss. Hos oss är åldersspridningen ganska stor men samtliga i min pluton är lämpliga som soldater. De äldre tillför mycket kunskap och erfarenhet, de yngre är hungriga och ställer höga krav på verksamheten.

Att slänga ut alla när de fyller 35 år tror jag är helt galet.

Vad säger att jag är en sämre soldat bara för att jag kanske är 45 år. En oerfaren 23 åring är kanske inte en bättre soldat även om han springer en mil snabbare.

 

Men jag håller helt och hållet med om att olämpliga personer inte ska tillhöra Hv men detta gäller oavset ålder.

Link to comment
Share on other sites

Citat bushman :" Hemvärnet har alltid varit en sista utpost för vapengalningar"

Visst kan det ha varit så , men under den tid jag har varit med har jag aldrig stött på nån riktig fanatiker inom Hv. Dessa personer sållas väl förhoppningsvis ut omgående om det visar sig att allt inte står rätt till i kolan.

det görs ju en personbedömning och kontroll i brottsregistert , och skulle det falera redan där kommer vederbörande aldrig in i organisationen.

 

Att slänga ut folk bara för att de har fyllt 45 verkar lite överilat , man kan placera dessa i Stabsposition?? Många av dessa äldre har ju en gedigen och bred kunskap som man ska hålla fast i enligt min mening.

Det gäller att syna hela Hv i sömmarna för att bättre ta tillvara på pengarna och kanske få mer utdelning av dem.

 

Det pratas om att lägga ner nv. 20h Hv för att istället satsa på endast IP Plutoner.

Låter som en bättre lösning än den nuvarande tunga och tämligen föråldrade Hv.

Link to comment
Share on other sites

Guest FhF laddare

Efter som jag har

hållt på med hemvärnet sedan jag muckade 1989! Så håller jag med Bushman om att man måste rensa ut ur hemvärnet.Har så många skräck exempel på hur äldre män gör som dom vill å har på sig vad dom vill! Ett sätt är att sätta en del på staben men inte i stridande befatning..Om man skall få bort gubb stämpeln på hemvärnet så måste man sålla ut ur hemvärnet! Det finns även en del yngre i hemvärnet som man måste sålla ur! Under dom åren i IP kännde jag att att det är förlegat med hemvärnet å bortkastade pengar med övningar som om det vore kalla kriget fortfarande .Den ända gång jag kännde att jag gjorde någon nytta å var nöjd med hemvärnet var under en skarp skallgång på ett välkännt berg i Västergötaland! Där en äldre man hade virrat ut sig i skogen.Som tyvär avled efter man hade hittat han(R.I.P)

Å sedan gjorde det inte saken bättre över att man hade en flickvän som var gravid å man inte kunnde vara med på övningar.Men man stog inte högt ikurs då hos vissa på IP då.Så skall man vara med IP så skall man vara ungkal! Ej ha flickvän! Och ej ha barn! å inte ställa krav pga jobbet

Link to comment
Share on other sites

@FhF laddare

 

 

Kan bara hålla med om att man bör fixa iordning organisationen en hel del. I skytteplutonerna bör man kunna rensa ur den del äldre. och som du skriver placera de i staben eller i trossen. eller varför inte som CP-tropp/närskydd inom komp. Det jag tycker är viktigast det är kunskap, kompetens, styrka och kondition det är denna som skall vara avgörande inte ålder.. Men i reklman samanhang, uppvisningar osv är det ålder och kinesisklikformighet och estetiskt tilltalande som gäller.

 

Ifall det finns ett centralt grundkrav på y-timmar anser jag att man inte ska gnälla på de som uppfyller kravet, bättre att gnälla/avveckla de som inte uppfyller kraven. Men tyvärr så finns det individer som ser IP som ngn form av överjägarplutoner...

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

Jag tror det är på väg åt helt fel håll!

 

Även om en uppryckning av de som är med är nödvändig så är inte det nog.

Jag är mycket skeptisk till hela HV:s existens och ännu värre är det när man radar upp hur det skall fungera med ingående delar av andra frivilligorganisationer som skall samverka under ett enormt revirpinkande och slagsmål om uppgifter, materiel och pengar.

 

Som moderniseringen ser ut nu satsar man på saker som syns i reklambroschyren och som nu blivit över pga en allt minskade skara värnpliktiga, dvs. en basker, lite fler delar av uniformssystemet (underställ, Hjälm 90 och Marschkänga 90) och RÖDPUNKTSIKTET som det ju talats om i snart 5 år.

 

För att råda bot på kompetensbrist så har man helt sonika skickat ut lite nya kontrakt som gör att man tvingas deltaga 100-400% mer tid än förut. Och bara har skyldigheter vad gäller sekretess, uppsägning, inställelsetid, vapenförvaring, eget ansvar, mm.

 

Många HV-områden har väl dessutom hittat på sitt skäl till varför just de är i behov av att deras HV-soldater måste göra minst 60-100 timmar pga sin unika terräng och uppgift, motsv.

Visst behövs mer övningstid men framförallt behövs det möjlighet att ta ut mer övningstid, dvs förlägga övningar på annan tid än helger. Det visar ju det låga deltagandet om inte annat. Övningar måste också hålla högre kvalitet och ledas av kompetent personal.

Det kostar pengar och det är inte FM beredda att uppoffra.

Kräver man mer måste man också vara beredd att betala för det.

 

Att sedan inte befäl och andra anställda i FM är solidariskaoch jobbar gratis är ju inget konstigt. Tydligen ligger ansvaret på att försvara landet gratis och utan lön eller övertidsersättning på de som jobbar civilt. Är du med i FM under ordinarie arbetstid så är det ju ingen som ser snett på dig för att du inte kör gratis på helgerna. Är du med är du berättigad till lön.

 

I och med att monterat ner så stor del av folkförankringen så tycker jag inte det längre är hållbart att kräva att folk skall öva för krig gratis på helger. Man har i lagt ner ett stort antal regementen, politiker uttalar sig att hotet är i stort obefintligt, den allmänna värnplikten är ett minne blott och militär är något fult, tom inom FM anses det ju fult att civila icke anställda är ens intresserade, dvs MÖP.

 

Samhället har ändrats rätt rejält sedan modellen för HV fattades. Numera är det knappast förenligt med svensk jämlikhet att låta tanten stå vid spisen och ensamt ansvara för hushåll och barn. medan mannen, hans som förr var herre i huset och den som enkom drev in familjens pengar, fritt fick leka i skogen med jakt och Hemvärn.

Så var det på 40-talet när Hv bildades, inte nu längre.

 

Att som nu avkräva soldaterna mer tid kommer få allvarliga konsekvenser tror jag.

Man sorterar bort mitten-åldern bland soldaterna. Dvs de kring 30-40 som har karriär, flickvän, barn och andra intressen. De som blir kvar är

• De riktigt intresserade (av vissa säkert ansedda som fanatikerna),

• De yngre (19-25) utan famlij /jobb

• De äldre 55+ som inte heller har några kvarvarande barn hemma och ser HV som sin chans att "komma bort från frugan och få gratis mat".

 

Vad är ett troligt scenario?

Invasion?

Nja det har vi väl i stort tagit bort, även om många HV fortfarande enkom övar för detta scenario.

Men om nu invasionen blev ett faktum är jag ännu mer skeptisk till dess funktion.

Utan adekvata vapensystem fordon, det nedmonterade invasionsförsvarets anläggningar så är det ganska lönlöst om nu det skulle inträffa. En önskebild av fria kriget i en vison som ett nytt Vietnamkrig där modern vapenmateriel inte biter på ett helt folk i kamp med eldhandvapen och om nyttjar sin egen terräng .Jag är ytterst tveksam till att svenska folket i 2000-talet är beredda på samma uppoffringar av familjemedlemmar och levnadsstandard som 1960-talets vietnamesiska folk för att kunna supporta en sådan partisanrörelse. O

 

 

Krisläge/terrorism

Som jag ser det är det mest troliga en form av krisläge, i vilket nuvarande HV och FM har ytterst små möjligheter att verka pga. lagstiftning. Någon form av attentat från antingen inhemska missnöjda eller internationella missnöjda, fanatiker, anhängare av annan politisk/religiös-åskådning än den styrande, mfl. Det kan röra sig om lamslagning av infrastruktur (el vatten, vägnät, tele, mm) , inriktning på våld mot speciella folkgrupper, butiker, banker, mm.

Det är ganska likt de scenarion de svenska internationella enheterna jobbar med, dvs en låg eller mellan-konfliktnivå där våldsverkarna oftast är civila och inte organiserade militära enheter med liknande utrustning som de själva.

 

Är då HV med på det?

Som jag ser det är just då personen med ett par års erfarenhet av vuxna livet, perspektiv på tillvaron och flera år av utbildning bakom sig den mest lämpade för den typen av uppgifter där man måste tänka till lite. Inte bara tänka VÄXELVIS FRAMÅT rakt mot Ksp-nästet eller sitta och vänta på nästa måltid med en kopp kaffe och Pågens kanelsnittar.

 

Det krävs också en hel del vad gäller utbildning och då inte på att bli världsbäst på skyttegrupps strid , skjuta ksp eller ladda Grg, Det gäller sjukvård, kontroll av folkmassor, bevakning av objekt i en civil omgivning, vägposteringar, eskort och skydd av viktigt materiel och personer/folkgrupper, mm.

Link to comment
Share on other sites

Guest FhF laddare

I min Ex IP så rådde det en överjägar anada ju..Om man som jag är Artillerist så är man inte van å hålla på som killarna som har varit jägare i lumpen ju!! Plus det fanns vissa individer som inte kunnde förstå att man inte har gjort lumpen som jägare ju..Sånna pers hade vi gott om på IP då å lär finnas kvar tyvär på IP nu

Duktiga soldater men svårt att förstå att det finns olika förband å tjänster i försvaret..Å känner man att Hemvärnet inte har någon betydelse så råkar utför sånna spännisar som ser ner på andra som i har gjort samma tjänst!! Så blir det ju inte lättare ju :bash:

Edited by FhF laddare
Link to comment
Share on other sites

I min Ex IP så rådde det en överjägar anada ju..Om man som jag är Artillerist så är man inte van å hålla på som killarna som har varit jägare i lumpen ju!! Plus det fanns vissa individer som inte kunnde förstå att man inte har gjort lumpen som jägare ju..Sånna pers hade vi gott om på IP då å lär finnas kvar tyvär på IP nu

Duktiga soldater men svårt att förstå att det finns olika förband å tjänster i försvaret..Å känner man att Hemvärnet inte har någon betydelse så råkar utför sånna spännisar som ser ner på andra  som i har gjort samma tjänst!! Så blir det ju inte lättare ju :bash:

Inte för att detta har med saken att göra, men min uppfattning är tvärt om. Taget av egen erfarenhet. Det är dom "misslyckade jägar wannabies" som är så som du säger att jägarna är. Dom kallar mig och andra vakter, depåsoldater osv för malajer och lökar, medan dom själv va drivmedelssoldater,(eller vad det heter) reservdelsman och annat. Så har jag upplevt det. I vilket fall, det har ingen betydelse.

Rötägg finns ju i alla organisationer, det kommer man alldrig ifrån. Så länge dom inte utgör en fara så kan jag inte se problemet. Och hur vanligt är det att en MÖP får dåre och gör dumma saker? Inte speciellt. Den värsta va ju tom officer, så även där finns dom ju.

 

Jag tror inte problemet ligger så mycket i personalen. En del kanske. Men största problemet är nog övningstid och sånt. Pengar.

Edited by Panzerfaust
Link to comment
Share on other sites

Guest FhF laddare

På Ip fanns det en kärna av killar som höll ihop å retade sig på andra som inte var som dom..Å 90% av dom var jägare i lumpen å hade en överjägar tro om Ip också.Men nu handlar det inte om att jag ser ner på jägare !! Utan tvärtt om..Är immpad som fan va dessa killar som gör sin militärtjänst som jägare på olika förband...Utan just det att speciell kille var ganska jobbig med att kolla ner på vissa av oss döingar..Men som sagt att rötägg finns det överallt ju

Link to comment
Share on other sites

Är då HV med på det?

Som jag ser det är just då personen med ett par års erfarenhet av vuxna livet, perspektiv på tillvaron och flera år av utbildning bakom sig den mest lämpade för den typen av uppgifter där man måste tänka till lite. Inte bara tänka VÄXELVIS FRAMÅT rakt mot Ksp-nästet eller sitta och vänta på nästa måltid med en kopp kaffe och Pågens kanelsnittar.

 

Det krävs också en hel del vad gäller utbildning och då inte på att bli världsbäst på skyttegrupps strid , skjuta ksp eller ladda Grg, Det gäller sjukvård, kontroll av folkmassor, bevakning av objekt i en civil omgivning, vägposteringar, eskort och skydd av viktigt materiel och personer/folkgrupper, mm.

 

Det är ju just dessa personer som i alla fall vi i IP är (och många andra som inte för tillfället kan lägga ner lika mycket tid utan som ingår i vanliga HV), och det är ju just dessa saker vi övar under befäl av stamanställda officerare. Dessutom är vi många som har erfarenhet från internationell tjänst då man gjort dessa saker live. Vi blir ju inte usla och värdelösa i samma sekund som vi sätter fötterna på svensk mark igen. Så visst tror jag på en framtid för ett förändrat HV, även om jag gärna hade sett ett större inslag av "pliktiga" övningar.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Min egen erfarenhet av HV är ca 14 år inom HV på olika postioner, gruppchef, KVM, plutchef numera gruppchef på IP. Jag har länge varit tveksam till HV som ordentligt förband som skall klara ex antal uppgifter i händelse av ofred eller skymmningstid. Min uppfattning är dock att de allra flesta människor gör så gott de kan, och i händelse av konfilkt på något sätt skärper man till sig och gör det man ska. med vissa undantag. Det finns som tidigare nämnts rötägg i alla organisationer. dessa skall man på ett tidigt stadium studera under lupp, åtgärda avskeda utveckla eller vad som krävs för att de skall skärpa till sig.

 

Med dagens utveckling HV där IP är en del tror jag mycket åpå HV som enhet. Speciellt de IP som hunnit öva till sig under 1-2 år. I mitt område som bildas dess embryon till 3 st IP förra året, vi har inte hunnit så långt, vi närkingar ser ju så kritiskt på allt ;).

 

En sak jag dock önskar ska ske så snart det bara kan är en höjning (igen) av befattningspengen till de som tjänstgör länge och mycket i bla IP.

Dels en "utrensning" av de alltför gamla och ej förändringsbenägna befälen. Både i MD grupperna och HV bat/Komp. De kanske ska ha andra befattningar ej kompch eller motsv.

 

Vår möjlighet att hjälpa FM med insatser i skarpa lägen tror jag på, oavsett om det gäller bevakning av skyddsobjekt, eskort av pers/mtrl eller mer avancerade uppgifter tex tagande av terräng där det finns FI.

Vi klarar det i de flesta fall, inte utan förluster, det gör nästan ingen.

 

Diskussioner om HV förband anser jag inte skall tilldelas HV av de simpla skälet att tjänst i US är frivillig och lämpar sig bäst med sammansatta förband. Många erfaranheter som gör att totalen blir mycket bättre en enskilda soldater. Detta ämne diskuteras för övrigt i annan tråd.

 

Saknar i HV, mer materiel, minibussar istället för TGB 20/21. Mörkermtrl GN 1 motsv.

Bärsystem 2000, SV 2000 vattensystem mm.

I Vapen väg funkar den utrustning vi har alldeles utmärkt.

 

För övrigt så anser jag att kartago skall förstöras ;)

Link to comment
Share on other sites

Hemvärnet som lokalförsvars organisation ska ska absolut finnas kvar!

 

Sedan så är min åsikt att man gott och väl kan ha kvar 20 timmars "gubbarna" men kanske öka det till 30 timmar per år.

Att dom som vill vara med och ta större ansvar ska få göra det och då ska också ersättningen vara större.

 

Övningarna bör vara längre.

Är det jobbigt att vara ute fredag till söndag?

Jo det är klart det är man måste kanske sova obekvämt man får inte träffa flickvännen man måste stå i matkö och man måste gå upp tidigt.

Men är det JOBBIGT att vara ute fredag till söndag? Nej det är det inte.

Det jag tyckte man lärde sig på i lumpen var just när man passerade fjärde natten i fält man var i koma men var tvungen att fortsätta fungera i grupp och fungera som soldat det är på långa övningar man lär sig fungera och minst lika viktigt man lär sig hur de andra i gruppen fungerar.

Altså bättre med få men långa övningar en många men korta.

 

Gör åtminståne IP till en självklar del på arméns slutövningar.

Vi kan ju vara den där milisen eller terrorist gruppen som alltid tycks vara med på vpl övningar numera men samtidigt för vår egen del öva ytövervakning, vakta objekt m.m.

 

Fortsätt pumpa in reservare, både som instruktörer och chefer.

Fortsätt rekrytera officerare som vill fortsätta inom försvaret men inte på heltid.

 

Nu kom jag inte på något mer, men det kommer garanterat.

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med om att tvådygnsövningar är mycket bättre än dygnsövningar och dagsövningar, men ska man kräva att folk närvarar från fredag kväll till söndag kväll behöver man se över återhämtningsbiten också. Att vara i tjänst 12 dagar i sträck är inte bra, i synnerhet inte för de med krävande civila jobb. Missar man återhämtningen under helgen så sjunker prestationen under den kommande veckan, och frivilligförsvaret behöver inte ge arbetsgivarna fler argument mot anställdas försvarsengagemang.

 

Istället borde övningarna läggas exempelvis från torsdag kväll till lördag kväll med en dag betald (exempelvis med 80% av SGI), eller från fredags kväll till söndag kväll med en ledig dag i omedelbar anslutning till övningen betald. (Jag är lite tveksam till att styra när folk ska återhämta sig, men jag tycker dels att det ska ges möjlighet till återhämtning utan för stora ekonomiska konsekvenser och dels att ersättningen tydligt ska syfta till återhämtning. Hur man ska hantera att många har arbetstider som skiljer sig från normen vet jag inte, men man bör som vanligt börja med den stora massans behov.)

Link to comment
Share on other sites

@Vrom

Om du menar torsdag-lördag samma vecka altså tre dygn så håller jag inte med.

Vi har ofta fredag kväll till söndag kväll altså tre dygn men detta är enligt mig för kort.

Första dygnet går åt till att få igång övningen och först på övningens andra dygn brukar allt komma igång.

 

Jag är för 10 dagars övningar.

Jag har hellre två tio dygns övningar per år än övningar där antalet dygn är högre men utspritt på tre dygn i stöten.

Ersättningsbiten måste ju gå att lösa och om inte annat så får väl folk göra det när dom har semester för att slippa trubbel med arbetsgivaren.

Link to comment
Share on other sites

@Vrom

Om du menar torsdag-lördag samma vecka altså tre dygn så håller jag inte med.

Vi har ofta fredag kväll till söndag kväll altså tre dygn men detta är enligt mig för kort.

Första dygnet går åt till att få igång övningen och först på övningens andra dygn brukar allt komma igång.

Fredag kväll till söndag kväll blir ungefär 48 timmar, dvs två dygn. Övningen pågår under tre dygn, men längden på övningen är bara två dygn. Kör man igång på fredag kväll upplever jag att fredagen går åt till att få igång övningen, men lördagen och söndagen går att utnyttja effektivt.

 

Naturligtvis vore det ännu bättre att ha tiodagarsövningar, men det är inte realistiskt att kräva att folk ska deltaga i sådana om man har kontrakt på under 100 timmar.

 

Att plocka ut semester för att kunna delta i övningarna är inte heller något eftersträvansvärt. För att kunna prestera bra i arbetslivet behöver man återhämtning, både i form av veckovila och i form av ordentlig semester. Många behöver dessutom samordna den med andra familjemedlemmars. Även om vi är många som känner oss laddade efter en vecka i gröna kläder så är vi i tjänst, och i ett professionellare hemvärn behöver man se över så att krockarna mellan hv-tjänsten och den civila tjänsten inte ger ekonomiska konsekvenser av den typ som sker idag.

 

 

Min huvudpoäng (och nu bortser jag från tiodygnsövningarna som du inte nämnde i den förra posten) är att övningsdagar och ersättningar måste läggas så att hemvärnssoldaten får möjlighet till återhämtning utan att behöva bekosta den själv. Det handlar inte om att berika sig på hv-tjänstgöringen, utan om att kunna kombinera den med ett civilt jobb utan att det civila jobbet blir lidande i onödan.

Link to comment
Share on other sites

Att plocka ut semester för att kunna delta i övningarna är inte heller något eftersträvansvärt.

Har man inte rätt till tjänstledighet för att delta i militär verksamhet? Eller gäller det bara värnplikt och utlandstjänst?

Link to comment
Share on other sites

Jo man har rätt till tjänstledighet, det är skyddat i VPL lagen (ung översättning) men vem har råd att ta ut tjled under tex 10 dagar utan åtminstonde SGI. MD grupp kan bevilja SGI ersättning men gör det ogärna, de vill oxå skydda FM ekonomi.

Jag tror på att hålla övningar under 2-4 dygn. Vi har haft 5-10dagarsövning tidigare, men fick då ersättning enl SGI plus lite till.

Det där att det ta lång tid att starta upp övningen tycker jag oxå är ett vanligt problem. MEN det går att lösa med bra övningsplanering samt lite annat kreativt tänkande. Tex PC och andra nyckelbefattningar rycker in 6 timmar tidigare och fixar en del. Order och annat.

 

Vi kommer att hålla 3 dagarsövning i vår som en del av en mindre övning för FM dels. Det är ett offkurs som ska övas. Vi blir deras b-styrka och tvärsom. Som planeringen verkar just nu är den mycket intressant och IP plut från Närke, Värmland och Dalarna skall medverka.

Link to comment
Share on other sites

Har man inte rätt till tjänstledighet för att delta i militär verksamhet? Eller gäller det bara värnplikt och utlandstjänst?

Jag tror det bara gäller för värnplikt, utlandstjänst och KFÖ, men jag tror också att många arbetsgivare frivilligt beviljar tjänstledigt för att delta i övningar. Problemet med att finansiera ledigheten finns ändå kvar, eftersom det i dagsläget krävs att övningarna pågår ett visst antal dagar.

Link to comment
Share on other sites

;man har RÄTT att få tjänstledigt, detsamma gäller tex FBU kurser. Det är samma lag om totalförsvarsplikt som används. Ännu har ingen arbetsgivare överklagat eller lyckats hindra med lagliga medel. Dock vet jag om några personer som inte lyckats tya ledigt med "hot" "ja försök du men du har bara en tjänst kvar när du kommer tillbaka" Med tjänst menas motsvarande arbete. på kollektivnivå kan det betyda precis vad som helst. På tjänstemanna nivå något mer svårt men arbetsgivarna kan alltid hitta nåt bra som gör att man inte tar anställning i US. Blir med på den bra långa övningen inom HV eller liknande.

Link to comment
Share on other sites

Det finns mig veterligen ingen lagstadgad rätt att erhålla ledighet för frivillig försvarsverksamhet, utan lagen om totalförsvarsplikt avser som Vrom säger endast tjänstgöring under plikt/avtal (för frivilligförsvaret således under höjd beredskap). Däremot har frågan diskuterats i riksdagen åtskilliga gånger, och det synes inte finnas något direkt politiskt motstånd mot att en rätt till ledighet för frivillig försvarsverksamhet skall införas.

 

Oavsett lagstödet kan rätten till ledighet följa av kollektivavtalet mellan arbetsgivaren och arbetstagarparten. Förmodligen har i alla fall de flesta offentliga arbetsgivare rätten till ledighet för frivillig försvarsverksamhet stadfäst i sina kollektivavtal, och det duger lika så gott i sådant fall...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...