Jump to content

Ubåtsjakt


F.U.B.A.R

Recommended Posts

Ubåtsfeber i Finland

 

 

Stefan Lundberg

 

helsingfors. Finland, som för några år sedan skrattade åt de svenska ubåtsjakterna jagar nu självt febrilt "möjliga ubåtar". I helgen var den finska marinen i farten längs hela Finska viken.

 

 

Tidigare artiklar

• Färja fick väja för ubåt

• Nationalitet på ubåtar vid Åland ännu okänd

 

 

 

 

Första larmet gick för två veckor sedan när passagerarfärjan "Roslagen" slog larm om minst två ubåtar långt inne på finländskt vatten.

I helgen jagades ubåtar med sjunkbomber och patrullbåtar på tre olika platser längs sydkusten.

 

På söndagen upptäckte en fritidsfiskare ett långsmalt cylinderformat föremål som reste sig ur havet utanför Emsalö strax öster om Helsingfors. Föremålet observerades på tvåhundra meters avstånd och mannen beskrev föremålet som trettio centimeter i diameter.

På lördagen jagade marinen en annan misstänkt ubåt med sjunkbomber utanför marinbasen på Örö i Skärgårdshavet.

 

Jakten utlöstes av en radarobservation som marinen hade gjort på ett av sina egna fartyg. Någon bekräftelse på vad som gett det mystiska radarutslaget fick man dock inte.

 

- Objektet var litet och det syntes bara på fartygets egen radar medan det fasta övervakningssystemet inte uppfattade någonting. Det kan ha varit vad som helst, en flock sjöfåglar eller ett undervattensobjekt, uppgav marinens stabschef Hanno Strang.

 

Samtidigt kontrollerades en annan misstänkt observation längre västerut. Den gjordes strax innanför territorialvattengränsen. Inte heller den kunde bekräftas.

 

Emsalövattnen finkammades under hela söndagen, men det enda spanarna kunde rapportera var två sälkolonier.

 

Strang säger att åttio procent av alla larmen får en naturlig förklaring. Men en femtedel av fallen förblir ouppklarade.

 

Att det förekommer ubåtar på finländskt vatten borde inte vara överraskande. Alla östersjöländerna utom Finland och de baltiska har ubåtsflottor. På åttiotalet när finländska politiker och militärer gärna fnyste åt de svenska ubåtsjakterna berättades det inofficiellt att Finland hade full kontroll över ubåtstrafiken längs kusterna, men att man inte gjorde något väsen av incidenterna. Numera har Ryssland, enligt egna uppgifter dock bara en fungerande ubåt i Östersjön.

 

En ubåt av östersjöklass behöver ungefär 40 meters djup för att kunna gå i undervattensläge. Miniubåtarna klarar däremot av dykningar på mycket grunda vatten inomskärs.

 

Källa DN www..................................

 

 

Kan det va svensken tro som bedriver lite rutinmässig underrättelseinhämtning i fredstid.

 

E det nån som har sett spiggen på sistone??????????

 

besok_gbg.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kan ju lika gärna varit typ tyskarna.

Det spekulerades ju i att NATO var med och "lekte" med våran marin under tiden då vi jagade ubåtar i Hårsfjärden

 

Konspirationerna samlas... ;-)

 

Och nej, jag har inte sett spiggen på ett bra tag nu :P

Link to comment
Share on other sites

Och jag gnäller över att ingenting händer nu för tiden. :baskerKav:

 

Det är ju ubåtar, mördade ministrar, galna stormaktsledare, galna halvstormaktsledare och allt möjligt! Ojojoj. Har har nog fått det jag bett om, bara att jag inte märkt det...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...