Jump to content

SOAR, del två: Little Bird


LRRP

Recommended Posts

-Ft Campbell MP, how can I assist you sir?

-There are helicopters flying back and forth out on the street, they are scaring most of the kids!

- Do you recognize the type sir?

- No, they are small, bothing that I have seen before

-Ok sir, There should be an ID number under the hull, in white lettering, 5 digits, recognizing it as a 101 helicopter, do you see the number Sir?

- No! I´m looking down at the bastards!

- Down sir?, and you were at the......FRC 4 sir?

- Third floor!

- Right sir, none of ours sir, I´m patchng you through to "Complaints and disturbances" at SOAR sir........all lines seems to be bizzy ...can you hold sir?

 

------------------------------------

M/AH 6 Little Bird

------------------------------------

 

MH 6 har en primär och i stort sett allsmäktig uppgift, insatsinsättning av trupp (DA) i SIB och understöd (EXTREMT lokal) i SIB. Lågt, snabbt och mycket aggresiv flygning är dess sätt att överleva i sin miljö. Att se dem torröva i inne i diverse SIB anläggningar är ståpälsframkallande. Man tror inte det är möjligt att göra 90 graders svängar i de hastigheterna, med hus på alla sidor och rödljus och gatlyktor osv.

 

Den uppträder främst i två olika varianter. Trupptransportvarianten har två patenterade träplankor, en på varje sida. På varje planka kan tre något misstänksamma soldater placeras. Säkerhetsbälte saknas (sist jag såg en), dock finns det 4 band spända på olika olatser på brädan som man kan stoppa handen under (den andra håller vapen eller den som sitter bredvid). Säkrast och trevligast är att sitta i mitten. Två gubbar kan också stuvas in i lastutrymmet inuti hkpn om det skulle behövas.

 

Bild som visar skrov och planka:

 

21a22.jpg

Som det står i någon reklambroschyr, SOAR har inget emot hkp piloter med höjdrädsla.

 

Samma hkp före insättning:

15a21.jpg

 

Som alla förstår så är det inte särskilt svårt tt skruva bor plankorna. En MH 6 kan byggas om till attack/understöd variant, AH 6, på 5-10 minuter. Just nu sker en uppdatering av AH/MH 6, en så kallad Mission Enhanced Little Bird (MELB), som gör att den nu kan utrustas med följande vapen:

 

Variant 1: 2 st Minigun

Variant 2: 2 st FFAR (folding fin artillery rocket) kapslar

Variant 3: Kombo av ovantående.

Variant 4: 4 st Stinger missiler

Variant 5: 2 st Hellfire pvrobot

 

Andra uppgraderingar i MELB är 6 bladig rotor och 4 bladig stjärtrotor, samt uppgraderad motor med bättre power to  weight ratio. Vissar kommer även att få NOTAR system installerade, som byter ut stjärtrotorn mot ett inkapslat system.

Bild som visar en AH6 med FFAR:

 

8a2.jpg

 

Helikoptern är baserad runt den civila MD 500 serien som är mycket vanlig över hela västvärlden.

 

För de som nu undrar: Jo det var little birds ni så svischandes omkring i Blackhawk down. En kul story runt det var att de stuntpiloter som de använde till filmen skakade på huvudet och sa några gånger, den scenen får ni göra med datorgrafik, den är för farlig att göra på den höjden bland hus......varvid SOAR anmälde sig och flög scenen, med 12 omtagningar.

 

NSDQ.

 

Framtiden för Little Bird är konstant, om än inte ljus. Det kommer inte bli några fler som sätts in i tjänst, dock finns det inga planer på att skrota dem. Dess största brister är dess räckvidd och  själklart lastkapacitet. Detta har lett till att den är hårt nischad och har behov av en bas (FARP) nära stridsområdet. Som resultat av detta har den fått stå åt sidan till förmån för MH 47 och Blackhawk varianterna under Enduring Freedom uppdragen i Afgaland. Om det nu aktuellt att slåss i Irak kommer det nog bli svårt att ha med någon Little bird där heller, även om planer finns och har funnits i snart tio år.

Link to comment
Share on other sites

En kul story runt det var att de stuntpiloter som de använde till filmen skakade på huvudet och sa några gånger, den scenen får ni göra med datorgrafik, den är för farlig att göra på den höjden bland hus......varvid SOAR anmälde sig och flög scenen, med 12 omtagningar.

Småkaxigt. Då kan man ju undra varför filmbolaget hade med egna piloter från början :)

Link to comment
Share on other sites

Tackar så mycket för denna mycket intressanta del :thumbs:

Har själv undrat lite förut över hur soldaterna sitter fast på plankorna. Men nu vet jag. Som sagt, man lär sig något nytt varje dag här :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...