Jump to content

Kolla på sidan 12


Vildmannen

Recommended Posts

Guest J-Star

Det var sidan 14...

 

 

Här är texten som avsågs:

 

Staten öppnar portar till hemliga rum i vår

 

Under en dag senare i vår slås portarna upp till en lång rad hemliga rum i militära fästningar, ståtliga slott och andra statliga byggnader som i vanliga fall hålls rätt otillgängliga för allmänheten. Den historiska händelsen inträffar lördagen den 15

maj.

 

– Det är tio år sedan Statens fastighetsverk bildades och vi tycker därför att det är ett väl valt tillfälle att bjuda in allmänheten till våra hemliga rum, säger Bo Jonsson, verkets generaldirektör. De hemliga rummen finns både i svenska nationalbyggnader och i mer okända statliga byggnadsverk.

 

– De statliga byggnaderna är ett värdefullt kulturarv. Det finns mycket att berätta om deras betydelse i historien, i dag och i framtiden, berättar Bo Jonsson.

 

Militära befästningar

 

Bland alla hemliga rum som fastighetsverket vill visa upp finns några av landets mest kända försvarsanläggningar. En av dem är Bodens fästning. Den är insprängd i det norrbottniska berget och har länge varit en viktig länk i försvaret av Sverige.

 

Det går också att besöka Rödbergsfortet, som är en del av den mäktiga fästningen

utanför Boden. I Blekinge får allmänheten besöka en mer klassisk fästning. Där öppnas de hemliga rummen i Drottningskärs kastell i Karlskrona skärgård.

 

Den tidigare så hemliga minstationen på Grimskär i Kalmarsund finns också med bland det som visas upp. I kungliga huvudstaden hålls öppet hus i många statliga monumentalbyggnader, bland andra Botaniska museet, Kungliga Operan, Wrangelska palatset på Riddarholmen, Haga slott, Turkiska kiosken i Hagaparken och Tumba sedelbruk, för att nämna några.

 

Exakt vilka byggnader och hemliga rum som öppnas tillkännages genom annonser i lokaltidningarna samt på Fastighetsverkets hemsida på internet. Det är fri entré till alla byggnader som visas. (TT)

 

/J

Link to comment
Share on other sites

Och med min vanliga tur så är jag förstås borta den helgen... Jaja, det blir till att skicka ett gäng bekanta och imitera japanska turister = fota som f-n :((

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...