Jump to content

Unicorn

Nivå 6
 • Content count

  997
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Unicorn last won the day on November 18 2013

Unicorn had the most liked content!

Community Reputation

83 Excellent

About Unicorn

 • Rank
  00-talets medlem

Contact Methods

 • Website URL
  http://morgonsur.wordpress.com

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Kavalleriet
 • Utlandstjänst
  Ja
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Placering/Tjänst
  Jägare/Spaning

Recent Profile Visitors

894 profile views
 1. Unicorn

  Pride i uniform.

  Har inte ändrat mig en mikrometer sedan nedanstående:
 2. Unicorn

  Pride i uniform.

  Jag följer en gammal ful ovana och citerar mig själv...
 3. Hittade en bild på "standardtröjan" för soldater från 80-talet. (Bilden tagen 1987). Den hade inte dragkedja hela vägen , som den FN-förbanden hade (och var inte godkänd att bära som ytterplagg). Jag minns att det bland officerarna förekom både tröja m/86 och privatinköpta "Wooly Pully". I de flesta tidningar som vände sig till försvarets personal fanns annonser där man kunde beställa nämnda "NATO-tröja". Det fanns också den s k "islandströjan", som var en underbart varm skapelse i grönt ylle. Om jag inte minns fel fanns den endast vid FJS, KA1 (KJ-komp), I22 och K4: http://digitaltmuseum.se/011024256861/islandstroja
 4. Det var såvitt jag minns en standard brittisk tröja i något yllematerial som kunde köpas för egna pengar, och som var officiellt - eller åtminstone inofficiellt - tillåten att bära. Den hade förstärkningar på armbågarna, men inga penn-/solbrille-fickor och ingen hållare för namnbricka. Har jag för mig, ska man väl tillägga.
 5. Unicorn

  Förslag: Beredskapsregementen

  HV har onekligen fastnat i ett Moment 22: Man tycker sig inte ha "kvalificerat soldatmaterial" som kan hantera annat än enkla bevakningsuppgifter... ...men utan kvalificerade uppgifter/utrustning lär det ju å andra sidan vara rätt svårt att attrahera och rekrytera "kvalificerat soldatmaterial"... Att Sverige behöver tänka nytt är uppenbart. I ett läge där styrkorna är så små att Hemvärnet kommer att vara den enda armé man har överhuvudtaget har att tillgå i större delen av landet har jag svårt att se att man i längden har lyxen att fortsätta betrakta Hemvärnet som något slags kombination av kamouflageklädd halvcivil skytteförening, lågprisväktare och extra brandmän utan egentligt militärt värde.
 6. Unicorn

  Tomhylsor i olika kalibrar

  Jodå, nog är .30-06 längre allt. Kulan kan också ha olika diameter beroende på material. En vanlig 9x19, (eller som sagt 9 mm Parabellum, 9 mm Luger) har normalt en kula som är 0,355 tum och en kula i kaliber .38/.357 är som tidigare sagts 0,357 tum. Skjuter man rena blykulor ska de dock istället hålla 0,356 respektive 0,358 tum för att kompensera för att materialet är mjukare och inte ger samma motstånd genom pipan. En intressant detalj är att försvaret haft både 9x19 och 9x20 pistolpatroner. 9x20 (9 mm Browning Long) med aningen längre hylsa heter i Sverige 9mm patron m/07 och användes i gamla pistol m/07 (FN M1903). 9x19 användes till pistol m/39 (Walther P38) och Pistol m/40 (Husqvarna-version av finska Lahti L-35). Samt i 290 st Parabellum P08 ("Luger") som användes vid försök i slutet av 30-talet. Senare förstås också i Pistol 88-modellerna (Glock). Flygvapnet hade Revolver m/58 i kaliber .38 i tre olika piplängder 2" (m/58A S&W Model 12 Airweight), 6" (m/58B S&W Model 10) och 4" (m/58C S&W Model 10). Nej, nu börjar jag sväva ut...
 7. Unicorn

  Tomhylsor i olika kalibrar

  För att krångla till det ytterligare kan kalibrar ibland få namn från annat än kulans diameter. De mest kända exemplen är kanske att en kula i .38 Special inte är 0,38 tum, utan 0,357 tum (ja, det är exakt samma kuldiameter som .357 Magnum). Eller i metriska mått 9x29. För att vara exakt kallas den 9x29R, där R står för "Rimmed case", d v s hylsbotten har en större diameter än själva hylsan vilket gör att den inte ramlar rakt igenom revolvertrumman. Och en .30-06 är en .308 (7,62 mm) patron som fick tillnamnet "-06" för att amerikanska armén började använda den 1906. Vissa kalibrar mäter kulans diameter, andra pipans diameter mellan räfflorna, någon tredje mäter pipans diameter mellan bommarna... Inte bara, detta...
 8. Unicorn

  Bok: Ett halvt år - ett helt liv

  Det finns både en playlist och en karta på Facebooksidan:-)
 9. Unicorn

  Boktips - MÖPENS BOKLISTA

  Den 21 maj släpps min bok om Bosnienbataljonen BA01, så den som vill ha något till hängmattan... förlåt, Field Hammocken... i sommar har något att läsa. Preliminärt pris och omslag, men det går att anmäla intresse både hos Bokus och Adlibris. Ett särskilt tack går i sammanhanget till SodF Forum, som låtit mig öva mitt skrivande och agerat provpublik för några enkla anekdoter under alla år. Nu sätts allt samman till en helhet.
 10. Unicorn

  Skillnad mellan Lapplands- och Norrlandsjägare?

  Utbildningen var relativt lika, men I22 hade mer fokus på högfjällsterräng än K4, plus att man var indelad i mindre enheter med huvudsyfte spaning. K4 höll sig något mer i skogsterräng än I22 och hade i princip strid i pluton/skvadron (motsv kompani) mot underhållskonvojer som huvuduppgift. Båda förbanden var avsedda att användas bakom fiendens linjer. Lite förenklat.
 11. Unicorn

  Aktuella militära händelser 2015

  Apropå hotnivåer kan jag bara rekommendera John Cleese's syn på europeiska sådana, för den med någon historiekunnande som vill ha sig ett gott skratt. Det verkar fullständigt omöjligt att få någon som helst av redigeringsfunktionerna att fungera i detta forum just nu, så jag ber den intresserade googla på "John Cleese threat levels". Mycket nöje.
 12. Unicorn

  Vem var Vlasko? Han med en dödskalle på motorhuven

  Enligt min senaste rapport (för några månader sedan) lever han fortfarande där tillsammans med sin fru, som är serbisk politiker av någorlunda nivå. Tror hon sitter i parlamentet, om jag inte minns fel.
 13. Unicorn

  Polisens uppgift och roll i krig

  Om Sverige skulle bli anfallet och på allvar ville göra motstånd har man nog inte råd med lyxen att vara utan polisen. Man får nog i så fall vara glad för vad man får, även om det är gamla farbröder med jaktgevär, och jag tror inte man skulle ha råd med lyxen att evakuera poliser om uppgiften går från bevakning till försvar eftersom det inte kommer att finnas någon att ersätta dem med . Det kommer å andra sidan sannolikt inte att finnas tillräckligt med vare sig kapacitet eller resurser för att göra något större motstånd överhuvudtaget. Min gissning är att Sverige i varje realistiskt scenario skulle bli någonting liknande nazitysklands invasion av Norge och Danmark.; spritt motstånd av några envisa förband som slåss mot en hopplös övermakt, medan resten av landet motvilligt skakar hand med ockupationsmakten, lämnar över stadens nycklar och lägger sig platt. Om motståndet bryter samman tillräckligt fort kanske polisen fortsätter som vanligt - upprätthåller allmän ordning, men under nytt styre. Det värsta scenariot är att Sverige genom att ha gjort sig till säkerhetspolitiskt vakuum orsakar en kapplöpning som slutar i att landet blir slagfält för en sammandrabbning mellan NATO och Ryssland. Det skulle kunna bli riktigt otrevligt.
 14. Unicorn

  Polisens uppgift och roll i krig

  Jo, och på den tiden hade man också beredskapspolis. Dels den allmänna, vars uppgift var att upprätthålla allmän ordning. Sedan mitten på 90-talet också den särskilda, som var ett antisabotageförband, fram till man av någon märklig anledning ville göra om SBP till något slags ordningsvakter med polisuniform. Numera är allt nedlagt. Allt. Jag säger det igen; allt.
 15. Unicorn

  Polisens uppgift och roll i krig

  Fram till den eviga fredens tid (ungefär vid millennieskiftet) var polisen i händelse av krig ett rent skytteförband. Det fanns vapen, utrustning, utbildning och träning motsvarande... ungefär hemvärnet, och utbildningen höll ungefär samma nivå. Man tränade eldöverfall och värnstrid i (mindre) förband. Nivån skulle jag bedöma - generellt - låg som ett bättre hemvärnsförband. Ja, man räknade med att det skulle finnas gott om normala/civila arbetsuppgifter för polisen om kriget bröt ut- men de sket man högaktningsfullt i för den händelse polisdistriktet hamnade i slagriktningen. Det nyttjar till föga att utreda inbrott, trimmade mopeder och rattfylleri samtidigt som främmande makt skövlar ens land, serievåldtar halva befolkningen och sätter hela städer i brand. Numera tror jag ärligt talat polisen inte ens tänkt tanken vad lagstiftningen faktiskt kräver av myndigheten ifråga i händelse av krig. Den eviga fredens tid är ju här, så det behövs ju ändå inte.
×