Jump to content

Hotel Lima, en roman i militär miljö


Stefan Jonasson

Recommended Posts

Hej.

Jag har skrivit en roman. Jag har tidigare uppträtt här på forumet under namnet Taxägare, brukar använda det på forum men nu använder jag mitt eget namn. Jag har pratat med Henke och staben så jag får lov att berätta lite om min roman här.

 

Min roman heter Hotel Lima. Tanken var att det skulle bli en thriller men det blev en kärleksroman... Eller en roman om förändring, om musik, om längtan efter att bli något och vad som händer en ung man som får ett förtroende han tidigare inte varit med om.

 

När huvudpersonen, Martin Hall, mönstrar 1983 får han en förfrågan att ingå i ett forskningsprojekt och ett försöksprojekt. Försöket innebär att testa om ett jägarförband skulle vara användbart inom pansarbrigaderna, så kallade pansarjägare och forskningsprojektet handlar om man kan motivera soldater som inte sökt ett jägarförband att klara de krav som ställs utan att få en grön basker, röd basker, treudd eller jägarbåge. Bara vetskapen om att man genomfört utbildningen.

 

Martin Hall har inga förväntningar på sin värnplikt, han har förstått att värnplikten räknas som arbetslivserfarenhet och kan ge honom högre poäng i betyget. Han vill gärna komma in på GIH i Örebro och bli idrottslärare. (Detta var väldigt svårt på åttiotalet, höga betyg krävdes.)

Martin accepterar att delta i projektet, han får placering som pansarjägare, 15 månader, på P2 i Hässleholm.Detta beslut leder till en förändring inom honom. Förtroendet skapar en spiral av självförtroende.

 

I juni 1984 rycker Martin Hall in på P2, i samband med studenten gör hans nyvunna självförtroende att han vågar närma sig en tjej, Erika, han tidigare mest beundrat på avstånd och detta leder till en romans som blir en olycklig förälskelse. Erika har en pojkvän, Martin Hall har sin utbildning till pansarjägare.

 

Detta är en helt påhittad historia. Huvuddelen av romanen handlar om Martins tid på P2, om de nya vänner han lär känna, prövningarna de utsätts för och hur det förändrar honom. Det handlar om hans längtan att komma vidare i livet, om Linköping där han växt upp, om musik, om gamla vänner och förälskelsen till Erika.

 

Jag har ingen bakgrund som jägare. Det är en av anledningarna till att jag valt en fingerad pluton. Jag har inte hittat någon pansarjägarutbildning under min research, men det kanske funnits någonstans? Vore kul att höra om det i så fall. Jag gjorde lumpen på P2, beredskapspluton 1 1985 och det är därför jag valde det regementet. Jag vet hur det ser ut, hur det luktar, känns, hörs och nästan smakar på Kungliga Skånska Dragonregementet. Jag skulle inte kunna skriva samma historia om den utspelat sig på Ka1 eller K3. Jag har inte varit där.

 

Den här romanen ger jag ut själv, enbart som e-bok, via Framsteget förlag. Den finns i Internetbokhandel men tyvärr inte iTunes. Bokus och AdLibris har den. Man kan läsa lite mer om den på min blogg, stefanjonasson.blogg.se

 

Jag vill tacka flera av er, forumet har varit en bra källa när jag gjort research. Ett par gånger har jag ställt direkta frågor och fått svar. Tack för det.

En gammal jaktkamrat och kamrat på annat sätt också, före detta Kapten Pettersson på P2, har läst och varit faktagranskare till viss del. han säger så här om Hotel Lima: En klockren bok som alla Skånska dragoner och nostalgiker skall läsa.

 

Jag vet inte om det finns dragoner här på forumet men jag hoppas att det finns folk som är intresserade.Kanske nostalgiker? Om man bor i Östergötland eller Tranås kommun så finns den även att låna som e-bok på Gotabiblioteken. Huruvida det är möjligt i andra län vet jag inte i dagsläget.

 

Hälsningar

Stefan Jonasson

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...