Jump to content

Argument för och emot utlandstjänstgöring


Recommended Posts

God afton,

 

Vill väldigt gärna göra någon slags utlandstjänst, men får hela tiden höra av min omgivning att jag är ute och cyklar. Grunden för deras kritik ligger i att man inte bör ta såpass stora risker som uppdraget trots allt medför, för ett krig som är fullständigt meningslöst och startat av USA. Vidare yrkar man på att det humanitära perspektivet bara är spel för galleriet. Man menar på att man aldrig kommer kunna hjälpa folket med enbart de insatser som skickas idag.

 

Man ifrågasätter också varför inte Europa skickar ned samlade krigsmakter till Mellanöstern och en gång för alla utplånar terroristerna. Baserat på detta drar man slutsatsen att USA vill ha krig i världen då de själva tjänar på det rent ekonomiskt.

 

Jag personligen är vare sig kommunist, sosse eller någon flummare vanligtvis, men måste ändå säga att jag någonstans har förståelse för det humanistiska perspektivet och vill tro att jag faktiskt kan göra skillnad.

 

På det stora hela är jag positivt inställd till all form av tjänstgöring, dock så låter mina bekantas resonemang, om än lite röda, förhållandevis rimliga. Min fråga är då som sagt: varför åker folk ner?

Link to comment
Share on other sites

Det finns några huvudsakliga anledningar:

 

1. Idealism

Folk åker för att man brinner för att göra något bra för andra.

Inte sällan kommer förväntningarna på skam och dessa blir bittra. Vill man gräva brunnar och rädda barn ska man välja att åka med en NGO.

 

2. Äventyrslusta

Man åker för att vara med om något häftigt.

Om man trivs eller ej beror ofta på vilken tjänst man har. Sex månader på campen kan ta död på vilken äventyrare som helst.

 

3. Pengar

Man åker för att tjäna pengar.

Många fnyser åt den drivkraften men jag anser att den är pålitlig. Det finns inga känslomässiga issues utan det är krass realism.

 

4. Det förväntas av en

Man åker för att det ingår i jobbet, antingen i form av skyldighet eller som krav för att få gå i skola eller få ny tjänst.
Inte mycket till drivkraft kanske utan det är ren och skär professionalism. Man gör det man måste.

 

 

Dina bekanta verkar inte ha särskilt god koll på de väpnade insatser som Sverige deltar eller har deltagit i. Du ska därför inte bry dig om deras lösa tyckande. Läs själv på vilka FN-mandat som föreligger då dessa ger ramarna för insatsen. Ett svagt FN-mandat ger konsekvenser hela vägen ner till enskild soldat.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att Krooks punkt 2 ock 3 är de som är de vanligaste. Men, efter att jag har sagt det, det spelar ju ingen roll varför andra människor ansöker till utlandstjänstgöring, frågan är ju varfor DU will göra det. Det finns ju inga fel svar på det. Var bara försiktig att dina orsaker är grundade i verkligheten. Vad Krook sade om “Sex månader på campen kan ta död på vilken äventyrare som helst.” har ju MYCKET sanning I det.

Link to comment
Share on other sites

http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/avsnitt-1-454
Kongoveteraner

 

http://www.oppetarkiv.se/video/2414778/tango-lima

Bosnien

 

Det finns ju som Krook skriver en drös med anledningar, jag tror att det viktiga är at man hittar sin egen anledning och som man också själv tror på.
Åker man ner pgra av att någon annan tycker att man ska eller att man luras av den välvilliga reklamen på tv "Om du vill göra skillnad" så kan man få obehagliga överraskningar.

 

Fråga andra om varför de åkte ner och om de verkligen visste varför de åkte ner eller om de på plats i operationsområdet kanske till sin förvåning upptäckte varför de borde ha stannat hemma.

Link to comment
Share on other sites

Krook summerar det hela väl. Som jobbandes i civila fredsmissioner kan jag understryka ett par saker.

 

i) Pengar som drivkraft är inget fel. Felet blir om det är enda drivkraften. Då tror jag man tröttnar rätt fort oavsett.

ii) Idealismen tror jag behvövs, men samtidigt ska man ha bra klart för sig att även om man är en del i maskineriet som jobbar för vad som troligtvis är en god sak, så är den delen rätt liten och ingen enstaka individ är vare sig avgörande eller såpass påverkande att det kan vara ens enda drivkraft heller. Det gäller även i en NGO tror jag. Samtidigt är det viktigt att man ibland "tittar upp" och ser det större perspektivet, för att hålla sig motiverad. Om man ger sig in i det hela med öppna ögon (eller iaf med öppningsbara ögon), kan ens idealism överleva till och med sådana saker. Själv använder jag en hälsosam dos cynism och svart humor för att hålla den levande.

iii) Äventyrslustan kan, om än de risker som Krook beskriver, spela en stor roll. Beror helt på missionen. Men oavsett så är jag övertygad om att man växer som människa - förutsatt att man är en människa som klarar att leva ett icke-svensson liv. Min bror skulle aldrig fixa det exvis, det är inte alla som är skapta så. Jag skulle å andra sidan aldrig fixa att leva hans liv.

 

Samtidigt som man behöver det större perspektivet tror jag att den största tillfredsställelsen kommer i att göra sitt jobb, och därmed bidra till att de du gör det jobbet tillsammans med kan lita på dig, och att försöka ta tillvara på erfarenheterna för ens egen utveckling i första hand. I ens lilla mikrokosmos kan man ändå både hjälpa och stjälpa, så även om det ofta känns som om man jobbar emot det större maskineriet så kan man, om man tittar runt sig, övertyga sig om att det goda jag gör, gör jag för min kollega intill och för att själv bli bättre. Det är så jag motiverar mig på daglig basis. Kombinerat med att lyfta blicken till det där större perspektivet då och då.

 

Och jag håller helt med observationen att dina bekanta inte verkar ha särskild koll. Inte helt och hållet deras fel antar jag när hela vardagen runtomkring dem anser det viktigare med nästa iPhone-modell, det är betydligt mer vanligt än det är ovanligt... tyvärr..

 

Min slutsats och rekommendation är att åka. Om det visar sig vara miserabelt har du iaf rett ut det. Om du inte åker finns risken att du ältar det sen. Skit i omgivningen, dom kommer finnas kvar där när du kommer tillbaka - iaf dom som räknas.

Edited by Karl Stranne
Link to comment
Share on other sites

Jag vill tillägga att drivkrafterna kan ändras allt eftersom beroende på både hur mycket man får vara med om och hur ens löneutveckling på hemmaplan är.

För mig är det få organisationer som betalar tillräckligt bra för att jag ska åka av ekonomiska skäl men tidigare när jag tjänade mindre var det en lockelse. Jag har gjort några internationella insatser och går inte igång lika hårt på det längre. Ett tag hade jag stor lust att åka, och igen och igen, men det gick över efter den senaste svängen.

Link to comment
Share on other sites

Det är nåt annat än vardagen, även om missionen kanske inte är spännande så är det faktiskt ett avbrott från vardagen ett tag. Pengarna är en bonus och sen är det en del av jobbet oavsett om man gillar det eller inte. Jag gillar det och dom flesta kollegor vill åka. Jag tror många fler vill åka än det finns platser för det mesta.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Till du som kallar dig officeren. Har för mig att även ödmjuke jag i egenskap av reservofficer (utan tjänstgöringsskyldighet men ändå) skrivit under ett papper om att jag godtar utlandskommenderingar för ett par år sen. Så vitt gäller detta fortfarande alla anställda i försvarsmakten, till och med de civilanställda. Det vore konstigt om du nu är officer om du inte har en tjänsgöringsplan där sådana här internationella utflykter bör vara en del?

By the way de som inte skrev under blev väl petade pga "arbetsbrist" men det finns det redan X trådar om skulle jag tro.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...