Jump to content

På radio - Tips på radioprogram med militär anknytning


Lindeberg

Recommended Posts

[En spinoff på På TV-tråden]

 

1. Endast radio-upplysning, diskutera får ni göra i andra trådar.

2. INGA andra inlägg än radioupplysning, om det inte rör fel i uppgifterna, då kommer detta att redigeras efter upplysning.

3. Ange Kanal, Titel, beskrivning samt länk. (tid om det sänds live)
 

Inaktuella inlägg utan fungerande länk raderas fortlöpande

 

/Henke - Blågul

 

Edited by henke
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Stig Bergling

måndag 6 juni 11.03

repris 12 juni 18.03

 

1979, mitt under det kalla krigets kallaste period, dömdes Stig Bergling till livstids fängelse för att ha spionerat åt Sovjetunionen. Och i en tid då det största hotet mot Sverige kom från öst väckte händelsen starka känslor hos allmänheten. I P3 Dokumentär berättar Stig Bergling själv om livet som spion, flykten från fängelset och om varför han valde att återvända till Sverige.

 

Del 1

Del 2

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ny repris om Stig Bergling i P3 lördag 30 juli kl. 12.03.

 

Förutom folkförrädaren Stig Bergling intervjuas i programmet även säkerhetspolisen Tore Forsberg, vars bok om svenskt kontraspionage är både välskriven och intressant.

Link to comment
Share on other sites

http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=2309

 

"Skärgård" i P1

 

Onsdag: Beredskapsspåren – ett program om skärgården under krigen

 

Marinhistorikern Urban Sobéus har bland annat skrivit böckerna Havsbandslinjen och Försvaret av Stockholms skärgård 1914-1935. P1 onsdag 20 juli kl 11.03 och 21/7 kl 19.03

 

Under andra världskriget förvandlades skärgårdarna till Sveriges största arbetsplatser. Hela öar genomborrades och byggdes om till baser och kanoner för att landet skulle kunna freda sig – och landets territorialvatten och luftrum kränktes också ständigt under kriget. Krigsvintrarna är kända för att ha varit mycket stränga, och beredskapsmännen ute på Kustartilleriets anläggningar i skärgårdarna hade en mycket bister tillvaro.

 

År 2000 lades kustartilleriet ner, och nu håller försvaret på att montera ner de flesta av sina gamla anläggningar i skärgårdarna och längs våra kuster. Hur går avvecklingen till? Kommer det att finnas något kvar för att påminna eftervärlden om insatserna under kriget? Och vad händer med all den mark som blir ledig nu när försvaret drar sig från många öar? Om detta samtalar Tor Billgren med marinhistorikern Urban Sobéus och chefen på Korsö, Jan Olsén.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Intressant tidsdokument http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?programID=2068

 

"Brev blev bok

 

Berit Juhl från Lysvik i Värmland hade under alla år sett en speciell portfölj bland föräldrarnas saker. Det var först när föräldrarna var borta som hon vågade titta i den. Och hon fann brev som hennes unga föräldrar skickat till varandra när hon själv var nyfödd.

 

 

Det var 1940, och den 9 april ockuperade tyska trupper Norge. Berits pappa kallades in i det första kompani som förlades vid norska gränsen, och hemma i Lysvik gick hans unga hustru med en nyfödd bebis, Berit.

 

Nu har Berit Juhl ställt samman breven till en bok ”Någonstans i Värmland”, och i den har hon samlat inte bara breven, utan också intervjuer med folk som var med och kan berätta om den här tiden. Militärer berättar om det spända läget, och mitt i alltsammans finns det också kristidsrecept, på till exempel Maskroskaffe, det återges i slutet av den här texten.

 

I veckans Släktband berättar Berit Juhl om sitt arbete med boken och om sina våndor inför att publicera sina föräldrars brev.

 

-Jag tänkte ju första att det var privat, och visst, en del är av så privat karaktär att jag tagit bort det, men jag förstod ju snart att mina föräldrars upplevelser delades av fler, säger hon.

 

Brev är en fantastisk källa till historien, tycker Berit, som är oroad över vad framtidens människor komma att kunna finna från oss. SMS och mail är ju ingenting som sparas, så jag skriver gärna brev."

Edited by Vildmannen
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

P1 besöker HMS Gotland :banana

Svensk ubåt i USA

Den svenska ubåten Gotland som mer än ett halvår tillbaka tränar tillsammans med den amerikanska tredje flottan, ett sorts krigsspel där Sverige ofta och hittills väldigt framgångsrikt fått spela fiende. Reportage av Helena Groll.

 

http://sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=1637

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Försvarsmakten har dragit igång en ny stor kampanj. Vi undrar varför? För att svara på den frågan har vi bjudit in Staffan Dopping informationsdirektör på försvarsmakten och Tomas Brenemark från reklambyrån som stylat kampanjen.

 

Lantz i P3 11.03-13.00

Link to comment
Share on other sites

Vetenskapsradion historia i P1 idag kl 13.20

 

”Spanska inbördeskriget” är titeln på Antony Beevors nya bok. Efter succéer som Stalingrad och Berlin har författaren nu gett sig i kast med ett krig som fortfarande är mycket infekterat i Spanien och där många hemligheter återstår att föra fram i ljuset.

 

http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artike...&Artikel=858461

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

För er som inte vill ställa klockan på 06.03 i morgon bitti så går programmet att avlyssna på nätet :camo:

 

"Den 13 juni 1952 sköts en svensk DC 3:a ner över Östersjön av sovjetiskt stridsflyg. Planet befann sig i internationellt luftrum. Besättningen bestod av åtta man. Försvarstabens och regeringens förklaring var att planet var ute på navigeringsflygning i utbildningssyfte. Först 1991 erkände Sovjetunionen nedskjutningen. 1993 medgav svenska myndigheter att planet sysslat med signalspaning mot Sovjetunionen och att uppgifterna lämnades vidare till USA och Storbritannien. Det neutrala Sverige ingick i en hemlig underrättelseallians med västmakterna. Ett program från SR Minnen, sammanställt av Malin Bergman."

 

 

http://www.sr.se/cgi-bin/mall/amnessida.as...&artikel=572584

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 months later...
  • 2 months later...

SR P1, "Studio Ett", onsdag 31 januari kl. 16.00 - 16.45

 

Nordic Battle group

https://sverigesradio.se/artikel/1173822

 

Unga svenskar i krig

Påkostade reklamfilmer lockar tusentals unga svenskar att söka till Nordic Battle group, EU:s insatsstyrka som på kort varsel kan skickas till farliga krigsuppdrag världen över. Hur väl lämpade är svenska 20-åringar att skickas till krig? Och är detta ett steg för Sverige närmare in i Nato?

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 4 months later...

Ni som är medlemmar i SMB har säkert redan sett.

Saxar direkt från www.smb.nu

 

https://sverigesradio.se/artikel/4289658

 

Quote
Sveriges radio och television satsar på östfronten

 

Nu på fredag den 7 mars kl 19.03 sänder Sveriges Radio P1 "Så länge hjärtat slår" som är "en berättelse om Zjenja Rudneva som bytte skolbänken mot en plats i sittbrunnen på ett bombflygplan".

 

Efter föreställningen kommer en intervju med flyghistorikern Christer Bergström som bl a säger ”Det kvinnorna i detta regemente gjorde var fullkomligt unikt.”

 

Repris 9 mars kl 20.03 och natten 15-16 mars kl 00.11

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 year later...
  • 4 years later...

Medierna i SR P1 tar en titt på hur medierna skött rapporteringen kring "ubåtsjakten" i veckan.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=6000635

 

En detalj som nämns är att journalister idag ofta saknar VPL/GMU (det ligger i konceptet att vara pacifist och hysa vissa "värderingar") vilket fått de flesta inslag och artiklar att mer låta som Naturmorgon. Det har även resulterat i att man fokuserat på det som ser häftigt ut - tex följt efter strb90 i hög fart istället för att faktiskt hänga runt de fartyg som har någon form av utrustning för ubåtsjakt/underrättelseinhämtning. Det var tydligen betydligt bättre förra gången det begav sig - då folk fortfarande gjorde VPL och kunde skilja på en AK och en Strv.

 

/m

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • henke changed the title to På radio - Tips på radioprogram med militär anknytning

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...