Jump to content

Ryggsäcksfrossa


Flak

Recommended Posts

Flak01.jpg

 

Krigsmän!

 

I syfte att motivera Er till diverse egna förbättringar, konstruktioner och byggen följer här några exempel på vad jag framställt.

 

Det är många små och enkla detaljer som tillsammans gör att min utrustning fungerar bättre, vilket också gör att alla här på forumet som vill kan klara av att göra liknande förbättringar utan alltför stor möda.

Om man bara funderar igenom sina konstruktioner ordentligt innan och tar reda på hur man vill att de ska fungera, så blir det lätt att bygga dem sedan.

 

Nästan alla mina förbättringar har jag gjort för flera år sedan och sett till hur mycket nytta jag haft av dem så blir arbetsinsatsen väldigt liten.

 

Huvudsakligen rör det sig om den utrustning jag använder civilt ute i skog och mark, varför frågeställningen om den är reglementerad inte är relevant.

 

Tyvärr är mina bilder brutalt kassa. :(

Det är en följd av att använda engångskamera av sämsta sort… :sniper:

 

- - - - -

 

Fodral för tältstänger.

 

Flak02.jpg

 

Två stycken fodral 2 x 8 x 54 cm, gjorda för att stickas ned och fästas i skidkanalerna på Sacci Jägare–90 ryggsäcken. Väven är samma som i ryggan, SACODRA 950, och spännena är mindre varianter av de Nexus-spännen som finns på ryggan.

 

Flak03.jpg

 

På framsidan finns två fästpunkter för remmar samt det reglerbara spännet och på baksidan finner man fyra fästpunkter för ryggans remmar, vilket gör att jag kan fästa fodralen på två olika höjder i skidkanalerna.

 

Flak04.jpg

 

Fodralen kan tas loss och är gjorda så att alla tre tältstänger kan få plats i ett fodral och det är därför spännena är reglerbara. När jag bara använder ett fodral så kan jag placera det vart jag vill på ryggan, så jag om jag vill kan få vikten högt och nära ryggraden.

 

Fodral för Thermarest.

 

Flak05.jpg

 

Ett fodral med diametern 14 cm och längden 54 cm som rymmer ett väl tömt Thermarest av gröfsta modell. Fodralet gör liggunderlaget lättpackat, svårupptäckt och skyddar mot punktering. I ena änden finns en dragkedja som döljs under en flik och det finns fyra symmetriska fästen för remmar. Lägg märke till att längden 54 cm är samma som för fodralen för tältstänger ovan.

 

Flak06.jpg

 

Fliken som täcker dragkedjan har en något större radie vid änden så att den inte låser fast skon till dragkedjan och jag brukar pilla in dragsnöret så att det inte syns.

 

Flak07.jpg

 

Remfästena är 8 cm så det går lätt att få igenom olika spännen.

 

Flak08.jpg

 

T.V. är fodralet fäst längst ned på J-90 och T.H. sitter det under locket så som jag har det för det mesta.

 

Fodralet är lätt att bygga, fast det är lite lurigt att sy fast de runda ändbitarna vid den cylinder man bygger allra först…

 

:huh:

Edited by Flak
Link to comment
Share on other sites

Prylfodral.

 

Flak09.jpg

 

Eftersom ORAS gäller bland utrustningen har jag byggt ett antal prylfodral genom åren. En del är kopior av sådana man kan köpa i affären fast då gjorda av bättre väv, medan andra är gjorda direkt för kompasser, ficklampor, tältpinnar och annat.

 

Bestickfodral

 

Flak10.jpg

 

Stridsbältet har försetts med ett bestickfodral i liknande väv. Tre fack för respektive kniv/gaffel/sked eliminerar skrammel och fodralet har ännu inte upptäckts vid någon visitation.

 

Ryggsäcksförbättringar.

 

Ett antal små ändringar har gjorts på mina ryggor:

 

Flak11.jpg

 

Alla lösa remmar har fästs på olika sätt.

Samtliga bröstremmar har trätts om och sytts fast så de aldrig kan släppa och försvinna ute i terrängen.

 

Flak12.jpg

 

Metallöglorna på J-90 och G-60 avsedda för pulka har trätts in under sidobanden så att de inte fastnar i grenar och annat. På dessa kan sedan olika fodral fästas.

 

Inne i ryggsäcksfacken har jag satt små fickor för t ex: minikompasser, fällknivar och verktyg som jag vill kunna hitta även i mörker. Det gör också att grejerna inte ramlar ur, skramlar eller nöter på varann och att de alltid finns med.

 

Flak13.jpg

 

Locket till J-90 ryggan fungerar även som uppdragssäck och inne i toppfacket har jag fäst remmar med spännen där jag sätter fast två stycken små köpta fodral. Det ena innehåller överlevnadsprylar, medan det andra är apotek och reparationssats. Fodralen ger stadga åt toppfacket och tar nästan ingen plats alls.

 

Flak14.jpg

 

P-30 säcken har fått en ögla för upphängning och en midjerem så jag slipper få den i nacken vid t ex klättring eller ”skydd”!

Span-40 säcken har fått ett skarvat midjeband som nu räcker runt både kroppsskydd och vinterkläder.

Edited by Flak
Link to comment
Share on other sites

Dragkedja sovsäck.

 

Flak15.jpg

 

Efter en dagsmarsch kan fötterna ibland få en röd nyans och kännas olidligt varma. För att reglera värmen i säcken har jag försett den med en dragkedja så att fötterna kan få svalka. Den fungerar också omvänt om man ligger i ett 20-tält och vill få fötterna duktigt varma i närheten av kamin.

 

Naturligtvis minskar isoleringsförmågan när man syr dit en dragkedja, men mitt huvudsakliga problem är att mina sovsäckar är för varma!

Att sy i sovsäck är svårt och ofta måste man tråckla lite innan.

 

Jag har ett antal Snugpak-sovsäckar och dessa rekommenderas varmt (ordvits) eftersom de är gjorda för militär användning och har många detaljer som t ex: förstärkning på insidan vid fötterna om man tvingas sova med kängorna på, öglor för upphängning och fickor för småprylar.

 

(Dubbelsovsäcken använde jag en gång i tält utan eld vid –23 grader och då var den för varm. Min frusna kamrat störde sig lite när jag fick öppna en gång i timmen för att ventilera ut överskottsvärme…) B)

 

Nesessär

 

Flak16.jpg

 

På insidan av nesessären har jag fäst enkla hållare för pincett och nagelsax, som annars gärna sticker hål på väv och fingrar.

 

Remmar

 

Flak17.jpg

 

Packremmar av olika slag tillverkar jag själv så att längd och andra egenskaper blir bra. Änden brukar jag fästa med en liten rembit så man slipper se den fladdra omkring i vinden… Jag har gjort tillräckligt med remmar så jag har till alla ryggsäckar och slipper flytta omkring dem.

 

Kartor

 

Flak18.jpg

 

50.000-delen beskär jag så teckenförklaringen försvinner och sedan lägger jag bokplast över, så kartan blir lite mer vattentålig. Sedan viks den noggrant för att passa in i kartfodralet.

 

Tält

 

Flak19.jpg

 

Hilleberg känns bl a igen på de rödvita tältlinorna, men dessa byts givetvis ut mot mer sofistikerade mörkgröna sådana. En viss försiktighet krävs sedan för att man inte ska trassla in sig, men det är det värt…

 

Flak20.jpg

 

Draperas sedan tältet med nät får man en svårfunnen grupperingsplats.

 

Flak21.jpg

 

Även packpåsar kan förses med grön lina.

 

- - - - -

 

Slut.

Frågor?

Repetera!

 

 

:sniper:

 

 

- - - - -

- - - - -

 

EDIT: Flyttade ännu en gång bilderna till annan plats på nätet.

Edited by Flak
Link to comment
Share on other sites

Ja man skulle inte skolkat ifån sy slöjden . :huh:

Nu för man förlita sej på kompisar o flickvännens sy maskin.........

Nej föresten inte flickvännen föresten jag sabbade hennes symaskin när jag skulle modda min BDU in för Striby ....Flickvän :sniper: SISU... och det var första gången jag lånade den o sista...

Link to comment
Share on other sites

@Flak

 

Ja, den här främlingen vill iaf passa på o bjuda välkommen til forummet :D

Hur är det med bäruttrustning då, har du oxå fixat sådanna prylar?

Om du har.... Bilder, please! :)

 

Och om du inte redan har gjort det, så sök på "hemslöjd" o kolla vad vi andra har gjort

 

:lol:

 

@Andrew

Menar du, att man skulle göra ett nytt forum då?

Link to comment
Share on other sites

Krigsmän!

 

Jag är glad och förvånad över Er uppskattning! :wub:

 

- - - - -

 

Alla förbättringar som beskrivs ovan har faktiskt genomförts efter att jag har känt att behovet funnits och jag är säkerligen inte mer intresserad av symaskiner än någon annan av Er! Hade jag kunnat köpa t ex: fodralet för Thermarest i affärn hade jag gjort det, men eftersom något sådant inte fanns så byggde jag ett själv.

 

En av fördelarna med att bygga eget är att man då bestämmer exakt hur hållbara grejerna blir.

Bilderna ovan ger inte rättvisa åt hur gedigna de egentligen är. Väven är otroligt stark och jag kommer inte att kunna slita sönder några fodral hur jag än bär mig åt…

 

Ska man ha riktigt bra grejor måste man ibland bygga dem själv!

 

- - - - -

 

@5526 Viktor Ludvig: :)

 

@Torak: Om det blir någon lumpar-slöjd sida så är jag gärna med och skriver lite. Det finns mer att berätta…

 

 

@Patroels: -“Ja ser du, så er det när man bara kan lita på aldeles få specialister” LOL! :wub:

 

-”Hur är det med bäruttrustning då, har du oxå fixat sådanna prylar?

Om du har.... Bilder, please!”

 

Jag har fäst lite mer "extra vikt" på mitt stridsbälte och jag har byggt om/sytt om ett stridsbälte åt en polare som behövde ett bättre bärsystem, men jag har inte skaffat någon stridsväst. Ännu.

 

Planer har dock funnits länge och jag har undersökt MÅNGA västar på marknaden, så jag vet hur mycket junk det säljs och jag vet också hur min (eventuellt) kommande väst blir.

 

 

@erswe: Nope, jag har inte varit scout!!!

(Men däremot sportdykare och sådana lever bara för att bräcka varandra med värre prylar…)

 

En gång gick jag mer än 85 km Sörmlandsled med bara skitgrejor och ett par alldeles för små odugliga Crispi-kängor. Sen var det SLUT med kass utrustning!

 

:blink:

Link to comment
Share on other sites

@Mattssonmannen: -"Kan du ge ut ritningar och en inköpslista så man kan göra en likadan?"

 

En likadan vad?

 

Om det är Thermarestfodralet du vill göra så har jag ett försöks-ex du kan få.

Det är i M-90, sämre väv, måtten stämmer, men jag klanta och satte på en kass dragkedja för långt in så den är djä*ligt svåröppnad. Duger dock till att mäta på...

Meddela mig privat med address om du vill ha det.

Link to comment
Share on other sites

Planer har dock funnits länge och jag har undersökt MÅNGA västar på marknaden, så jag vet hur mycket junk det säljs och jag vet också hur min (eventuellt) kommande väst blir.
Flak

 

måste min första fråga vara denna: Modulära- eller fixerade fickor?

 

...och jag har byggt om/sytt om ett stridsbälte åt en polare som behövde ett bättre bärsystem...
Flak

 

Då får han ju lämna in til fotografering.

Jag väntar iaf med glädje o tålamod 0:)

Link to comment
Share on other sites

Klart imponerad. Förutom att det verkar vara bra lösningar så är ser dom snygga och vältänkta ut. Visserligen är det lite svårt att se på bilderna, men man har sett värre saker.

Gillar bland annat bestiksfodralet i stridsbältet. Vilken typ av tyg har du använt där, och hur har du sytt det?

Link to comment
Share on other sites

@Flak

 

Ja, den här främlingen vill iaf passa på o bjuda välkommen til forummet  ,O

Hur är det med bäruttrustning då, har du oxå fixat sådanna prylar?

Om du har.... Bilder, please! :D

 

Och om du inte redan har gjort det, så sök på "hemslöjd" o kolla vad vi andra har gjort

 

:)

 

@Andrew

Menar du, att man skulle göra ett nytt forum då?

Nej jag menar inget annat än vad jag skrev.

 

Torak snackade om att skapa nån sida för hemslöjd av militära prylar.

 

Allt jag då tyckte var att man gör sidan dynamisk istället för statisk.

Detta så att folk kan skriva artiklar och ladda upp bilder.

Ett nytt id (sida) som skapas automatiskt för varje sak typ, Ryggor , Stridsselar osv osv..

 

Om det kommer in seriösa och bra guider så vore det ju kanske intressant för henke att plocka info och kanske infoga på soldf.

 

Men som sagt Torak var ju villig att skapa lite sidor ... ville bara föreslå att han isåfall gör det db-drivet så att det blir lätt för alla att bidra med txt och bild.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...