Jump to content

Diskriminering?


Recommended Posts

Guest Dedicated

Tja, det är väl en hel del svenskar som VILL men inte får så då ligger det väl kanske nära till hands att invandrare som kanske inte ens vill göra lumpen hamnar i utbildningsreserven i större utsträckning än den svensk som råkar vara född i landet. Men, det skulle vara intressant att höra vad Facit och pakistaniforce har att säga om saken. En hel del av våra invandrare på senare år har sannolikt ganska tråkiga erfarenheter av vapen och våld vilket förmodligen också gör att viljan att göra lumpen är starkt begränsad i dessa fall. Sådant framkommer sannolikt vid samtal med psykologen etc.

 

Vill å det bestämdaste poängtera att jag inte anser invandrare vara mer korkade än normal-svensken, alls inte. Det finns massor av helskärpta killar & tjejjer som kan slå oss andra på fingrarna i allt möjligt så det är inte det det handlar om.

Edited by Fyhr
Link to comment
Share on other sites

sanningen är att alla kompisar jag känner med invandrar bakgrund har inte gjort/ville inte göra lumpen, förutom en kille...

under mönteringen var det inga killar med invandrar bakgrund som ville göra lumpen...

alla som jag såg, kom in hellt bestämt att dom inte ville göra lumpen, och gjorde allt dom kunde för att misslyckas som att ge fel svar på alla frågor, jag snackade med dom och dom sa till mig att dom ansåg att jag var knäpp som ville göra det...

Jag hade inga problem alls att komma in, sanningen var att det var extremt enkelt , roligt och alla var jätte trevliga, faktiskt..

 

det är vad jag vet alla fall och sett... :)

Edited by pakistaniforce
Link to comment
Share on other sites

Guest Dedicated

Det var en befrielse att få bekräftat att jag inte var helt ute och reste när jag skrev mitt inlägg då.

 

Pakistani, varför tyckte dina kompisar at du är besynnerlig som vill göra lumpen då?

 

Min svågers pappa kom hit från Polen strax efter andra världskriget. Då var det inget snack, då var man tvungen att göra värnplikt om man skulle/ville stanna i Sverige! Som sagt, det var på 40-talet.....

Link to comment
Share on other sites

Jag vill absolut göra lumpen, men jag tycker inte att jag blev konstigt bemött någon gång på mönstringen.Sen tror jag också att invandrare kan ha svårt på inskrivningsprovet (speciellt ord-delarna) med instruktioner osv.Angående befälsköret blev jag ju PB på K4, så det var inte några poblem heller.Däremot så hakade psykologen upp sig på att jag sa att jag hade hållit på med brottning och brottats mycket med min farsa :)

 

jag försökte förklara det med att det var en del av vår kultur, att det var en sportsak eller som om en far och son går ut och fiskar tex.Men hon kollde lite konstigt och gav mig en sjua:)

 

//DG

 

som hoppas bli verklighetens Bertoni-Svensson :D

Link to comment
Share on other sites

Jag vill absolut göra lumpen, men jag tycker inte att jag blev konstigt bemött någon gång på mönstringen.Sen tror jag också att invandrare kan ha svårt på inskrivningsprovet (speciellt ord-delarna) med instruktioner osv.Angående befälsköret blev jag ju PB på K4, så det var inte några poblem heller.Däremot så hakade psykologen upp sig på att jag sa att jag hade hållit på med brottning och brottats mycket med min farsa :)

 

jag försökte förklara det med att det var en del av vår kultur, att det var en sportsak eller som om en far och son går ut och fiskar tex.Men hon kollde lite konstigt och gav mig en sjua:)

 

//DG

 

som hoppas bli verklighetens Bertoni-Svensson  :D

Tror nästan att psykologerna själva skulle behöva en tid hos någon annan psykolog....min var helknäpp ( min åsikt), när jag mönstrade en gång i tiden. Var vid tillfället singel och det hakade hon upp sig på varvid följande konversation följde: P=psykolog, S=Snake

P"Jaha...du är singel säger du, varför då?

S ja det höll inte med flickvännen..

P Varför inte? gillar du inte det kvinnliga könet?

S Jo men man ska väl hitta någon som man gillar?

P Du dras inte till män då?

S Nä, jag gillar tjejer, men jag är singel just nu"

 

Så fortsatte det ett tag...tror hon ville göra mig till homosexuell....konstigt.... :)

Link to comment
Share on other sites

min psykolog var ok, lite konstig bara... han ville prata mycket om mina föräldrar, och få mig att hata dom.. :)

Fyhr aså det är konstigt, dom tycker att jag är... hur ska jag säga det för "svenskt"... medan jag ser det som en plikt medan ser dom det som ett problem.

ur all släkt som jag har i sverige (de är mycket), har ingen kille gjort lumpen förutom jag... man får konstiga blickar från dom alla på släkt träff :D

Edited by pakistaniforce
Link to comment
Share on other sites

Guest Dedicated

Psykologer är i allmänhet ganska märkliga individer.....de har förmodligen valt just den banan pga att de hoppas bota sig själva!

 

Jag hoppas att det kommer att gå bra för dig Pakistani (och alla andra!) och att din släkt istället för att titta konstigt på dig i stället blir stolta över dig och ditt val!

 

"För svenskt" Borde det inte vara ganska smart att göra nåt "för svenskt" för att slippa det påstådda utanförskapet i det svenska samhället och lära känna en drös med svenskar av alla de slag?

Edited by Fyhr
Link to comment
Share on other sites

Haj

Jag är själv utländsk och kommer från libanon.

När jag var på mönstringen så gjorde jag så gott jag kunnde , fick fullpott hos psykologen.

Men inskrivningsförrätten var lite snål kändes det som.

Enligt psykologen var, så skulle jag inte ha problem för vilken befäls befattning jag änn fick.

Jag sa att jag helst ville bli amfbie Pb men han sa att jag inte uppfyllde kraven . Men det gjorde jag.

Sen ville han att jag skulle bli förplägnads Pb eller uderhålls pb.

 

Senare sa jag att jag ville bli militärpolis , så sa han att man kan inte bli militärpolis. Att dem inte utbildar värnpliktiga .

Så sa jag bassäk då så sa han det finns inget som heter så och att om det fanns så skulle alla platserna vara fulla.

 

Flygbasjägare ville han inte jag skulle bli , uppfyllde kraven men han sa att jag vägde för lite.

 

Till sist fick jag pressa ut Amfibie Gb från honom så att han gick med på det.

 

Jag hade Tjänstbarhet A

Hälsningar,

 

Azan_Gb

Link to comment
Share on other sites

Angående Invandrare.

 

Jag känner jätte många invandrare så är vid 17 -18 års åldern.

Och jag brukar ta upp ämmnet lumpen.

Jag frågare dem " vill du gör lumpen ?"

Så får man detta svaret alltid

" nej fan , tror du jag vill göra lumpen med dem mesiga svenskarna , dem är rädda för en fluga.

Och alla svenskar hatar invandrare , dem har inga bra vapen , dem blir bögar allihop.

Och tror du jag vill kriga för sverige ? , jag pissar på sverige. Om det blir krig mellan mitt land och sverige så ska jag knulla alla svenskarna. Alla svenskor är fittor dem blir rädda fall dem hör bara ett skott , fan när jag går på stan är alla svenskar så mesiga som råttor"

 

Och detta gör mig lite förbannad.

Sveriges arme är fan , tycker jag, ett av världens bästa . Kanske sverige inte har världens starkaste arme , men på det sättet dem utbildar soldaten , på det sättet dem behandlar soldaten , man får pengar för göra värnplikten , man får mat, och alla muslimer får ju en anna kost där det inte innehåller griskött.

Vad mer kan man begära?

 

Jag förstår inte hur dem tänker.

(OBS: inte alla utländska killar tänker så men många av dem som jag känner )

Man kanske borde informera invandrare lite mer om den svenska militären.

Link to comment
Share on other sites

Tjena tjena. Allt som ni sagt stämmer mer eller mindre. Men det finns en del andra spekter att tänka på också.

 

Det finns den generella bilden av den 18 åriga invandrar killen. Som de flesta av er känner till är den inte speciellt positiv. Som mer eller mindre finns i samhället, hos alla andra i princip. Den bilden påverkar många 18 åriga invandrar killar som VILL göra lumpen. Jag har umgåtts med svenskar så jag vet hur jag talar för att få bort den stämpeln ifrån mig själv. Abdull och ali kommer båda från Rosengård, abdull tycker att lumpen är skit medan Ali kan tänka sig prova på. Jag kan lova er att psykologen inte kommer se skillnad på desse två grabbar när de talar. De använder samma ord, samma uttrycksätt, sätt som bekräftar fördommen vilket i det här fallet stämmer på en av dem. De har samma kläder på sig också förresten. Förstår ni vad jag menar? Sen stämmer det här med att det finns många andra problem när det gäller invandrare, ni har nämnt dem allihopa (orkar inte rabbla upp allt).

 

Men det är ett argument jag aldrig förstår lr kännt av. Att invandrare skulle vara mindre benägnä än svenskar att göra lumpen. Jag känner många svenskar och invandrare, oftast har jag fått samma reakton på lumpen i båda. De invandrare i min umgänges krets har ibland varit tvärtom mer nyfikna och positivt inställda.

 

Ps:Azan har så jävla rätt, jag är både imponerad och stolt över den svenska militären. Vilket tänkande! Vilken pedagogik! Vilken jämmlikhet man känner med befälen (allting är relativt).

 

En del av er kanske har svårt och förstå men jag azam och pakistaniern kan kanske jämmföra med våra föräldrars erfarenheter militär tjänstgöring.

 

Sen finns det en annan orsak också till varför invandrare ofta inte väljer att göra lumpen. Av samma anledning som många svenskar inte vill gå på rosengårds skolan. Tänk er, de har gått på en skola där det bara funnits invandrare och ska skickas iväg till militären och tvingas vara ute skogen i evigheter med svenskar! Shit främlingar. Förstår vad jag menar. Nästan som om ni skulle bitas.

 

Nu blev det här mer än om diskriminering men jag tänkte vi diskuterar ändå invandrarfråga vs Lumpen.

 

Så någon större diskriminering ser jag inte förutom den finns lika mycket i samhället överallt, som beror på att man inte kan se skillnad på invandrare som INDIVIDER.

 

Hoppas ni förstår vad jag menar.

För övrigt hakade min psykolog fast sig vid den här rasism grejjen, jag blev så less på henne. Hon förstod helt enkelt att jag inte hade någon dålig erfarenhet med svenskar lr tex delade upp det i ett vi &dom tänkande som henne. Blev innerligt trött för hon ville inte släppa saken. Hjärndöd.

Link to comment
Share on other sites

Kom att tänka på nåt lite kul som jag vill dela med mig av.

 

Det är nämligen så att när man ska fixa specialkost till soldaten så går det utan problem att få nåt utan fläsk i, men ta mej tusan om det ska vara möjligt för köket/uh-organisationen att fixa käk till veganerna... fick slänga åt en kille en säck med morötter o annat krafs under en övning, inte så upplyftande att äta under en hel övning när alla andra får riktigt käk kanske.

 

Det är bara kul med nysvenskar/invandrare i plutonen. Speciellt kul på anhörigdagar, då deras anhöriga är normalt sett jävligt positiva till "deras" soldats utbildning och den miljö han vistas i.

Link to comment
Share on other sites

Guest Dedicated

Vi & dem-tänkandet är förödande i vilket sammanhang som helst. :rocket:

Jag tycker det är positivt att vi har både invandrare och kvinnor i Försvaret.

 

Ni som har kompisar som tycker svenska armén är usel och vi är rädda flugor allihop; släpa med era kompisar på Regementets dag eller liknande så att de får se att de har fel!

 

Och sedan när ni är klara med Värnplikten, gå med i Hv! Facit, t ex, du är välkommen till vår Beredskapspluton!

 

slut

Link to comment
Share on other sites

Många av de tester som genomförs inom ramen för det så kallade I-provet under mönstringen är inte rättvisande när de genomförs av invandrare. Många uppgifter går ut på användning av de områden i hjärnan som benämns med "fonologiska loopen". Dessa är delar av arbetsminnet. För en person som genomför provet på ett språk som inte är hans/hennes modersmål, så tar det längre tid än det tar för en person med svenska som modersmål, detta är en rent neuronal begränsning. Då detta leder till lägre poäng på provet, så blir det ett missvisande resultat som pekar på potentiellt lägre kompetens hos invandraren att agera som chef. Hur mycket detta spelar in i realiteten kan jag inte vara på, jag ville bara belysa det faktum att hela testförfarandet särbehandlar personer med svenska som modersmål.

 

// Magnus

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker att det e j**ligt synd att de flesta invandrare inte vill göra lumpen. De kan ju hjälpa de att få ordning på sig själva. Jag o Azan_GB umgås i samma kretsar och det han säger e rätt , men jag måste dock tillägga en grej. De säger att de inte orkar heller (väldigt lata och aningen fega om man får uttrycka sig så). Mina föräldrar är glada över att jag ska göra lumpen. Antagligen för att de kommer att slippa mig i 11 månader. Undrar om jag blir enda invandrare i min grupp ;) ?

 

Nån som ska till bassäk 2003-08 förresten ???

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Hej Hej allihopa! Detta är väl ang Disskriminering (Långt men intressant tror jag)

 

 

När jag först gjorde Mönstringen så ville jag absolut inte göra lumpen! Det var nog för att jag inte visste någonting om i heller! Jag hade inte nån vän, storebror kusin eller någon som jag kunde fråga om hur det gick till i Lumpen! Jag var med andra ord inte alls intreserad... Visst tänkte ni varför tog du inte reda på fakta... Jag visste hur jag skulle gå till väga!

 

När jag gjorde mönstringen i Kristianstad så gjorde jag medvetet fel på alla frågorna ( I-testet ) & Det första jag sa till Psykologen var, jag vill inte göra lumpen! OK sa han utan att fråga varför... så gick jag hem direkt...

 

Tiden gick och min polare ryckte in och gjorde den! Med tiden så fick jag mer intresse för det... Efter allt han berätta hur det gick till och att man var ledig på helger mm Gjorde att mitt intresse blev större o större.

 

Jag bestämde mig för att "göra lumpen" Jag ringde ditt, mailade skickade brev, kom ingenvart, psykologen (Samma som jag hade i mönstringen) sa till mig i princip att jag var iq befriad och att mitt i-test skulle inte förändras... Jag skulle övertyga honom att det inte skulle bli samma resultat. Han sa till mig att ta kontakt med läkare, lärare någon granne och skriva intyg och berätta om mig.

 

Jag gjorde det, jag gick till min ärliga kurator som jag hade i min gammla skola ! Det hon skrev var att jag var en mycket klipsk kille och kunde lyckats med vad jag än ville.... bara jag ville...

 

Till sist fick jag brev, jag skulle äntligen får ommönstra efter mer än 6 månaders ringande och slit..... I-testet gick jätte bra och jag gjorde det fort som fan (för att impa) Allt gick perfekt utom psykologen....

 

Han frågade bara om min familj, jag, mina vänner, mina bröder kusiner har något brotsligt förflutet, allt handlade om kriminalitet... Och pratade om hur mycket rasism som förekommer i samhället att det är synd att invandrare är så mycket utsatta! Han frågade mig om jag hade blivit utsatt för det nångång? Nej sa jag, har aldrig... Jo sa han, men du har väl inte märkt det...

 

Fick jag en 3a av honom! han sa till mig att jag var jätte trevlig och smart och att jag var kapabel att klara vilken befattning som helst MEN HAN TRODE INTE ATT JAG SKULLE klara av något inom lumpen bara laga mat (kock)...Det var hans bedömning...

 

Läkaren som jag hade blev jätte chokad!!

 

Inrättnings författaren gick även till honom och försökte övertyga psykologen om att han hade gjort fel bedömning....det hjälpte inte, psykologen sa att jag hade all rätt och va förbannad över honom att jag kunde skrika och svära åt honom om jag ville... Jag var jätte lugn pga av jag var chockad, är han normal tänkte jag???

 

Inrättnings författaren skrev in mig som Bevakning/insatssoldat ändå och sa att jag skulle göra bra ifrån mig! Han kunde inte skriva in mig som Amfibie Soldat även om han VISSTE att jag skulle klara av det" Han kunde inte höja mina "poäng mer". Det var min historia...

 

Längtar som fan tills jag rycker in! och bevisa för psykodjäveln att jag kan om jag bara vill. Inrättningsförfattaren och läkaren e guld värda glömmer inte det, som tur var fick jag bevakning ändå till sist... Jag är i stort sätt nöjd ändå....

 

Även om jag inte är nöjd på grund av att jag SÅ gärna ville få en annan befattning amfibie soldat , jag uppfyllde alla kraven utom den att psykologen gav mig en 3a, jag är inte psykiskt instabill... Psykologen tyckte det, förstår inte hur han kan göra den bedömningen fortfarande... inom vilka grunder??? Fick inte någon bra förklaring av honom i heller, allt berode på vad HAN TRODDE!

 

Jag har och kommer alltid att undra vad jag kan göra, man känner sig så orätvisst behandlat och maktlös, hoppas bara att ingen får gå igenom det jag gjorde på mönstringen...

 

 

MVH

Enver

Edited by EnVeR
Link to comment
Share on other sites

Borde inte lumpen vara ett av de bästa sätten att öka integrationen? Klart att många invandrare som umgåtts mest med andra invandrare tycker att det inte är deras ensak, och kanske innerst inne är lite rädda också. Kanske borde det tas in fler invandrare även fast de är lite motvilliga? Fast då kommer man in på det där med kvotering igen... det är inte lätt.

Synd att vi inte har riktig allmän värnplikt längre, då skulle man kunna ta in även motvilliga individer. Som det är nu så tas folk bort som TROR att de inte kommer tycka om det.

F.ö. så har jag 50/50 svenskt och finskt blod. Fast det är väl inte vad man brukar kalla invandrare.

Link to comment
Share on other sites

Borde inte lumpen vara ett av de bästa sätten att öka integrationen? Klart att många invandrare som umgåtts mest med andra invandrare tycker att det inte är deras ensak, och kanske innerst inne är lite rädda också. Kanske borde det tas in fler invandrare även fast de är lite motvilliga? Fast då kommer man in på det där med kvotering igen... det är inte lätt.

Synd att vi inte har riktig allmän värnplikt längre, då skulle man kunna ta in även motvilliga individer. Som det är nu så tas folk bort som TROR att de inte kommer tycka om det.

F.ö. så har jag 50/50 svenskt och finskt blod. Fast det är väl inte vad man brukar kalla invandrare.

Jo. Min simpla åsikt är att det är vansinne att inte ha mera "lumpenpropaganda" ute i skolorna - och då kanske _speciellt_ i de som är invandrartäta.

De flesta inser knappast att vpl är mer än att bara "krypa i lera och skjuta" och bli mobbad av en massa svennar..

Link to comment
Share on other sites

Jag själv kommer från Iran och studerar på en invandrartät skola, Jag skall rycka in som FBJ, jag är jävligt stolt att jag fick den tjänsten på mönstringen. Jag ser fram emot lumpen.

 

Kan säga att i början så fick jag höra många historier angående om rasism i försvaret, detta fick mig att tveka från början. Det är likadant med många av mina vänner, men många av mina invandrarvänner skall göra lumpen. Jag har övertalat sju av mina vänner att göra sitt bästa på mönstringen, och det gjorde dom. Alla har fått tjänster och skall rycka in 2004. DOm är väldigt nöjda att dom skall rycka in också.

 

:blink:

 

Jag menar, alla strider tillsammans om det nu skulle bli krig. Oavsett färg,ras, religion etc.

 

Just my 2 cents

 

Poria Zadeh

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...